Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δεμένοι αγώνας και λαϊκός πολιτισμός

Εκδήλωση και έκθεση του κομμουνιστή ζωγράφου και συγγραφέα Γ. Φαρσακίδη

Εργο του Γ. Φαρσακίδη στην εξορία
Εργο του Γ. Φαρσακίδη στην εξορία
Μνήμες από ηρωικές αγωνιστικές σελίδες του λαού, συνυφασμένες με το πλούσιο πολιτιστικό έργο που αναπτύχθηκε σε συνθήκες εκτοπισμού χιλιάδων κομμουνιστών αγωνιστών που πάλευαν για έναν καλύτερο κόσμο, ζωντάνεψαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε (5/7) στην Πινακοθήκη Μάργαρη της Αμφιλοχίας το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, παρουσιάζοντας έκθεση εικαστικών έργων και βιβλίων του κομμουνιστή ζωγράφου και συγγραφέα Γιώργου Φαρσακίδη, με τίτλο «Η πορεία μιας ζωής μέσα στο λαό», που θα διαρκέσει έως τις 12/7. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τα 64χρόνια από τη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών στην Αμφιλοχία.

Μακρόνησος, Αϊ - Στράτης, Γιάρος, Λέρος. Τόποι εξορίας, φρικαλεοτήτων από το μισαλλόδοξο αστικό κράτος, στο οποίο αντιτάχθηκε η αρετή, η περηφάνια, η αυτοθυσία, η αξιοπρέπεια. Σε αυτήν την ποτισμένη με αίμα και θυσίες διαδρομή της αντίστασης του ελληνικού λαού ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τον αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό, της πάλης για έναν καλύτερο κόσμο που καταγράφεται στην πλούσια εικαστική και συγγραφική μαρτυρία του Γιώργου Φαρσακίδη αναφέρθηκαν με ομιλίες τους οι Γιώργος Μπαρτζώκας και Ντίνα Τσιρίκου από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Φίλων - Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ.

Πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, κόντρα στους κρατούντες, όπως επισήμανε ο Γιώργος Φαρσακίδης με ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων στον Αϊ Στράτη. (Πρώτη παράσταση οι αισχυλικοί «Πέρσες», με σκηνοθέτη τον Τζαβαλά Καρούζο, εξάγγελο τον Μάνο Κατράκη, σκηνικά του Χρήστου Δαγλή και χορογραφία Γιάννη Ρίτσου). Με δεκάδες σκετς, κουκλοθέατρο, καρναβάλια, αθλητικές εκδηλώσεις, εκθέσεις εικαστικών έργων και χειροτεχνημάτων, παρά τις συνθήκες φρίκης, με αιματηρές οικονομίες.

Στη σημασία του πολιτιστικού έργου που παρήγαν οι εξόριστοι καλλιτέχνες, έργο που συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, της ταυτότητας του λαού, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά.

«Στο μεγάλο πανεπιστήμιο του αγώνα, εκατοντάδες εξόριστοι αγωνιστές, εργατόπαιδα και παιδιά της φτωχής αγροτιάς, εξελίχθηκαν σε μορφωμένους, πολύπλευρους αγωνιστές, σε λαμπερές προσωπικότητες με γνώσεις και δημιουργικότητα στον τομέα της φιλοσοφίας, της ιστορίας, της γλώσσας, της τέχνης. Ο Γ. Φαρσακίδης διδάχθηκε τη ζωγραφική με δική του προσπάθεια, εμπνευσμένος από την πνευματικότητα και συλλογικότητα των αγωνιστών, από το μεγαλείο της αριστερής συνείδησης μπροστά στα βασανιστήρια, από τους χιλιάδες ανώνυμους ήρωες εκείνα τα δύσκολα χρόνια», τόνισε η Εύα Μελά και συνέχισε, μιλώντας για το σήμερα:

«Σήμερα, στην πολιτική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού και της τέχνης, της υποκουλτούρας και της χειραγώγησης από τους μηχανισμούς της άρχουσας τάξης, η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να αντιδράσουν. Να ανατρέψουν την πορεία των πραγμάτων, το σύστημα. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να παίξει και η τέχνη με τη σειρά της το ρόλο της. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί και να στηριχτεί ένας άλλος πόλος στο χώρο των δημιουργών, των καλλιτεχνών. Ενας πόλος μαχόμενης κουλτούρας, που θα συμβάλει στην αφύπνιση των συνειδήσεων, θα συμβάλει στην ωρίμανση της επαναστατικής κοινωνικής συνείδησης των εργαζομένων, της νεολαίας. Πρέπει», κατέληξε η ομιλήτρια, «να ενισχυθεί ένα κίνημα μόρφωσης και πολιτισμού μέσα στην ίδια την εργατική τάξη, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη κριτικής στάσης. Θα απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στο λαό και που θα δυναμώσουν το ίδιο το λαϊκό κίνημα, για την οικοδόμηση του άλλου πολιτισμού, του σοσιαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ