Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ασκήθηκαν διώξεις κατά παντός υπευθύνου

Το Σεπτέμβρη θα αρχίσει η τακτική ανάκριση

Με την άσκηση ποινικών διώξεων ολοκληρώθηκε χτες, νωρίτερα από το αναμενόμενο, η προκαταρκτική εξέταση που είχε αρχίσει το Δεκέμβρη του 2006 για την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της SIEMENS (ΖΗΜΕΝΣ). Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου άσκησε δίωξη για τρία κακουργήματα: για παθητική και ενεργητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, άμεση συνέργεια και ηθική αυτουργία, στο σκέλος που αφορά τις συμβάσεις με τον ΟΤΕ και τη σύμβαση για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν προκύπτει ευθύνη για πολιτικά πρόσωπα ούτε χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος.

Ειδικότερα ασκήθηκε δίωξη για τα αδικήματα:

- Παθητική και ενεργητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού άπαξ και κατ' εξακολούθηση στρεφόμενες κατά του δημοσίου (για την περίπτωση της C4I) και σε βάρος του ΟΤΕ, από τις οποίες το όφελος που επιδίωξαν και πέτυχαν οι δράστες και η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

- Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

- Ηθική αυτουργία στη νομιμοποίηση εσόδων και

- Αμεση συνέργεια στη νομιμοποίηση εσόδων.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της υπόθεσης σχετικά με καταγγελίες για ύποπτες συμβάσεις της «Siemens» για τις περιπτώσεις του ΟΣΕ, των πυραύλων «Πάτριοτ» και των πυραυλικών συστημάτων «Ερμής», θα σχηματιστούν χωριστές δικογραφίες και θα διαταχθεί περαιτέρω έρευνα.

Τις διώξεις θα προσωποποιήσει ο ειδικός εφέτης ανακριτής, στον οποίο θα ανατεθεί η υπόθεση μετά τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών το Σεπτέμβρη. Η δικογραφία, που περιλαμβάνει δεκάδες φακέλους, θα διαβιβαστεί σήμερα στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, προκειμένου να οριστεί ειδικός ανακριτής που θα αναλάβει τη διενέργεια κύριας ανάκρισης και την προσωποποίηση των αδικημάτων.

Χτες ο εισαγγελέας είχε καλέσει για τέταρτη φορά το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, τον πρώην επικεφαλής της «Siemens Ελλάς», Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος δήλωσε μέσω των δικηγόρων του, που εμφανίστηκαν στο εισαγγελικό γραφείο, ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει επί του συνόλου της δικογραφίας. Την ίδια στάση είχε τηρήσει πριν περίπου μια βδομάδα που και πάλι είχε κληθεί για διευκρινίσεις από τον εισαγγελέα.

Χτες εξάλλου ο εισαγγελέας έλαβε και όλα τα παραστατικά για το θέμα της αμοιβής του εκπροσώπου της εταιρείας Saic, ο οποίος κατέθεσε πριν λίγες μέρες ως μάρτυρας για την υπόθεση του C4I.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ