Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «Ευαγγελισμός» εκπέμπει SOS

Το προσωπικό, λόγω της εντατικοποίησης, παρουσιάζει αυξημένη νοσηρότητα, ενώ το ίδιο το νοσοκομείο, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, έχει φτάσει στα όρια της επικίνδυνης λειτουργίας

Σε ναυαρχίδα της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και ανατροπών των εργασιακών σχέσεων μετατρέπει η κυβέρνηση με την πολιτική της τον «Ευαγγελισμό», που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παροχής νοσοκομειακής περίθαλψης. Ταυτόχρονα, η θηλιά της αντιλαϊκής πολιτικής γονατίζει και το ίδιο το νοσοκομείο, καθιστώντας το επικίνδυνο λόγω των ελλείψεων και εξουθενώνοντας το προσωπικό, που, εκτός όλων των άλλων, βλέπει και τις αποδοχές του να μειώνονται.

Τη δραματική κατάσταση συμπύκνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων (ΣΕΝΕ)στο σύνθημα «Εκπέμπουμε SOS, ο "Ευαγγελισμός" βουλιάζει», ενώ χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΝΕ παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τα στοιχεία εκείνα που πιστοποιούν τόσο την πρόσδεση του νοσοκομείου στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο και την επικινδυνότητα σε κομβικούς τομείς. Είναι κενές - με βάση τον παλιό Οργανισμό - πάνω από 1.300 οργανικές θέσεις. Προ εξαμήνου, ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε την πρόσληψη 155 νοσηλευτριών, αλλά στο νοσοκομείο έχουν έρθει μόλις 30, τη στιγμή που το 2007 και το 2008 συνταξιοδοτήθηκαν 166 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 92 νοσηλευτές. Δηλαδή, τα κενά μόνο το τελευταίο εξάμηνο για τους νοσηλευτές αυξήθηκαν κατά 62 άτομα.

Εμφανείς οι συνέπειες και στο προσωπικό

Αυτά τα τρομακτικά κενά είναι η αιτία που βρίσκονται εκτός λειτουργίας δυο χειρουργεία και υπολειτουργούν τομείς, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα εργαστήρια, ενώ οι εργαζόμενοι γίνονται λάστιχο. Μετά από έρευνα - κατάγγειλαν οι εργαζόμενοι - διαπιστώθηκε ότι το προσωπικό του «Ευαγγελισμού» παρουσιάζει αυξημένες υπερτασικές κρίσεις, αυξημένα εμφράγματα και ψυχολογικές διαταραχές, καθώς και αυξημένα νοσήματα φθοράς (όπως είναι οι αλλοιώσεις στα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη).

«Η κατάσταση δεν αντέχεται. Εχουμε τέτοια βαρβαρότητα στην εργασία όπως πριν 20 χρόνια διαπιστώνουν οι παλιές νοσηλεύτριες», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ Ηλίας Σιώρας, καταγγέλλοντας ότι για πρώτη φορά ακούγονται συζητήσεις για σύμπτυξη κλινικών το καλοκαίρι για να δοθούν οι άδειες! Επίσης αποκάλυψε ότι ακόμα και ο διοικητής του νοσοκομείου Αντ. Κονταράτος έχει στείλει έγγραφο - χωρίς, όμως, και να το γνωστοποιήσει - προς τους ανωτέρους του για τη ζοφερή κατάσταση στον «Ευαγγελισμό». «Χρωστούν 16.000 ρεπό που αντιστοιχούν σε 43 χρόνια εργασίας ενός εργαζόμενου», τόνισε ο γραμματέας του ΣΕΝΕ Μιχάλης Κολομβρέζος. Κατάγγειλε ότι η μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης μειώνει στην ουσία τις αποδοχές των εργαζομένων και ότι με τις ελαστικές μορφές εργασίας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των νοσοκομείων.

Αιματηρά απογευματινά χαράτσια

Κι όμως μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση δίνουν και παίρνουν τα χαράτσια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με κύριο μέσο τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία (ΑΙ).

  • Το 2007 τα έσοδα των ΑΙ ήταν 2.665.568,40 ευρώ - εκ των οποίων τα 1.558.409,94 (ή ποσοστό 58,5%) βγήκαν από τις τσέπες των ασθενών και τα 1.107.158,46 πληρώθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Το Α' εξάμηνο του 2008 τα έσοδα των ΑΙ έχουν, ήδη, εκτιναχτεί σε 1.961.027,73 ευρώ, δηλαδή στο 73,5% των εσόδων του 2008! Και αν συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς, θα διπλασιαστούν και θα φτάσουν κοντά στα 4 εκατ. ευρώ!!

Από τα έσοδα του 2008 τα 1.170.047,85 ευρώ (ή ποσοστό 59,7%) πληρώθηκαν από τους ασθενείς και 790.979,88 ευρώ πληρώθηκαν από τα Ταμεία. Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας κατευθύνεται ευθέως στην τσέπη του ασθενούς. Τα έσοδα των ΑΙ, που κατατίθενται στους Ειδικούς Λογαριασμούς, χρησιμοποιούνται για αγορές οργάνων και την πληρωμή συνεργείων, ενώ τελευταία κυκλοφορούν φήμες ότι θα χρησιμοποιηθούν και για τις πληρωμές υπερωριών στα ΑΙ. «Αντί να γίνει άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επιχειρούν να δελεάσουν κάποιους εργαζόμενους με ψίχουλα», τονίστηκε στη συνέντευξη και καταγγέλθηκε ότι ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα γίνει η πληρωμή στην περίπτωση αυτού του τύπου της υπερωριακής απασχόλησης.

Νέα ιδιότυπη ΣΔΙΤ

Τέλος, καταγγέλθηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία (καταψήφισε μόνο ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των γιατρών, Ηλίας Σιώρας) να ζητήσει να γίνονται νευροχειρουργικές επεμβάσεις στο «Ερρίκος Ντυνάν», γιατί υπάρχει μεγάλη λίστα. «Προτιμούν μια ιδιότυπη Σύμπραξη με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) αντί θα θέσουν σε λειτουργία την πανεπιστημιακή νευροχειρουργική κλινική στο "Αττικόν" νοσοκομείο», κατάγγειλαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ