Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Μουσικοποιητική «συνάντηση» Φ. Γκλας - Λ. Κοέν

Βασισμένο στην ποίηση, στα σχέδια και ζωγραφιές του Λέοναρντ Κοέν είναι το νέο έργο του Φίλιπ Γκλας «The Book of Longing», που θα παρουσιαστεί από 8-12 Ιουλίου, στο θέατρο «Badminton» (Αλσος Στρατού - Γουδή). Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, γνώριμοι και αγαπητοί στο ελληνικό κοινό, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια βραδιά μουσικών αναζητήσεων και ποιητικών διαλογισμών με φόντο τις εικαστικές δημιουργίες του μελαγχολικού Καναδού τροβαδούρου. Σκίτσα με αυτοπροσωπογραφίες, τοπία, πορτρέτα αγαπημένων προσώπων, κυρίως γυναικών, προβάλλονται στο πίσω μέρος της σκηνής με ειδικούς φωτισμούς. Πηγή της έμπνευσης για τη βραδιά αυτή είναι το «Book οf Longing», το βιβλίο του πόθου και της νοσταλγίας, μια συλλογή 167 ποιημάτων και περίπου 40 σκίτσων του Κοέν, συγκεντρωμένα τα τελευταία 20 χρόνια.

Επιλέγοντας 22 από αυτά τα ποιήματα ο Φίλιπ Γκλας συνέθεσε ένα κονσέρτο που συνδυάζει μουσικά σύνολα, σόλο ερμηνείες, λέξεις και ζωγραφική. Τα ποιήματα του Κοέν δεν ανήκουν όλα στην ίδια κατηγορία. Είναι ερωτικές μπαλάντες, αυτοβιογραφικά ντοκουμέντα, κομμάτια διαλογισμού, ακόμα και μικρά σατιρικά ποιήματα που ακούγονται μαγνητοφωνημένα στη διάρκεια της παράστασης, από τη βραχνή μπάσα φωνή του 72χρονου πια δημιουργού.

Η μουσική του Γκλας για το έργο, που έκανε πρεμιέρα στο Luminato Festival του Τορόντο, τον περασμένο Ιούνη, διαφοροποιείται αρκετά από τις προηγούμενες δουλειές του, γίνεται πιο «απαλή» και σε κάποια σημεία ο ρυθμός και το μέτρο της θυμίζουν μελωδίες του Κοέν. Εκτός από τον Γκλας ως δεύτερο κιμπορντίστα, στην ερμηνεία συμμετέχει ένα σύνολο από εξαιρετικούς μουσικούς, που παίζουν με επιδέξια εκφραστικότητα ηλεκτρονικά πλήκτρα / κρουστά (Mick Rossi), φλάουτο / κλαρινέτο / σαξόφωνο / τρομπέτα (Andrew Sterman), βιολί (Timothy Fain), τσέλο (Wendy Sutter), κόντρα μπάσο (Eleonore Oppenheim) και όμποε / κόρνο (Megan Marolf). Η μουσική διεύθυνση ανήκει στον βραβευμένο Michael Riesman, συνεργάτη του Γκλας για πολλά χρόνια και δεξί του χέρι σε όλες τις γνωστές ηχογραφήσεις του για τον κινηματογράφο. Στην παράσταση συμμετέχουν τέσσερις τραγουδιστές: Dominique Plaisant (σοπράνο), Tara Hugo (μέτζο σοπράνο), Will Erat (τενόρος) και Daniel Keeling (βαρύτονος). Πατώντας πάνω στους μελαγχολικούς στίχους των ποιημάτων του Κοέν, ερμηνεύουν διαδοχικά σε σόλο, κουαρτέτα, αλλά και σε αριθμητικά μεγαλύτερες ομαδικές εκτελέσεις, χωρίς να εγκαταλείπουν ποτέ τη σκηνή. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 85-30 ευρώ (φοιτητικά: 20 ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ