Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ
Σταθερά υψηλοί οι τόνοι της αντιπαράθεσης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το Ιράν θα κλείσει τα στενά του Ορμούζ σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση, προειδοποίησε σε συνέντευξή του σε ιρανική εφημερίδα, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι θα πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου, αλλά και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής «από τους φίλους του Ιράν που βρίσκονται εκεί». Η απάντηση ήρθε άμεσα από το διοικητή του 5ου αμερικανικού Στόλου, που περιπολεί στον Κόλπο, ο οποίος τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην κλείσουν τα στενά»...

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα στενά του Ορμούζ διέρχονται καθημερινά περίπου 13,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, δηλαδή το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που κλείσουν, όπως επισήμαιναν αναλυτές, θα προκληθεί «σοβαρότατη παγκόσμια ενεργειακή κρίση». Στο ενδεχόμενο πλήγματος σε βάρος του Ιράν, αναφέρθηκαν και άλλοι Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι, χαρακτηριστικά, δήλωναν ότι «θα ανοιχτούν 320.000 τάφοι στα σύνορα του Ιράν για να ταφούν οι εχθροί».

Τους τόνους διατήρησε σταθερά υψηλούς και η ετέρα πλευρά. Ο πρώην αρχηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ), Σαβτάι Σαβίτ, σε συνέντευξή του στην «Sunday Telegraph», εκτιμούσε ότι ο χρόνος «που απομένει στη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει την απειλή ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα έχει αρχίσει να μειώνεται». Ο Σαβίτ εκτίμησε ότι εντός ενός έτους η Τεχεράνη θα έχει πυρηνικό όπλο, άρα θα πρέπει η οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και στρατιωτική επίθεση, να έχει γίνει νωρίτερα. Εντούτοις, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά, καθησυχαστικός. Χαρακτήρισε ως «απίθανο» το ενδεχόμενο εξαπόλυσης επίθεσης στο Ιράν από το Ισραήλ, γιατί «γνωρίζει πολύ καλά ποιες θα είναι οι συνέπειες και δε θα το πράξει».

Μεγάλη υπόθεση κατασκοπίας (;)

Σε θάνατο καταδικάστηκε πρωτοδίκως ο Ιρανός επιχειρηματίας Αλί Αστάρι με την κατηγορία της κατασκοπίας για λογαριασμό του Ισραήλ. Ο Αστάρι, που συνελήφθη πριν από ενάμιση χρόνο, εμπορεύεται συστήματα ασφαλείας και τηλεπικοινωνιών. Ο ίδιος, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, φέρεται να ομολόγησε ότι ακριβώς επειδή συνεργαζόταν και με ιρανικούς οργανισμούς, τον πλησίασαν πράκτορες της Μοσάντ και του προσέφεραν 50.000 δολάρια προκειμένου να προωθήσει συστήματα που οι ισραηλινές υπηρεσίες θα του προμήθευαν, έτσι ώστε να μπορούν να κατασκοπεύουν τι γίνεται στους Οργανισμούς. Ο Αστάρι έχει δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση, σε περίπτωση που του επιτραπεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ