Τρίτη 1 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απόφαση εντυπωσιασμού για τους φαρμακοβιομήχανους

Δημοσιοποιήθηκε χτες η υπουργική απόφαση για τον υπολογισμό των ποσών που οφείλουν να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στον Λογαριασμό Βελτίωσης Κοινωνικής Ασφάλισης που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 4% της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων για την αγορά φαρμάκων, ποσά που οι φαρμακοβιομήχανοι, δηλαδή, στην ουσία έχουν εισπράξει από τα ταμεία των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι εισπράξεις των φαρμακοβιομηχάνων από τα ασφαλιστικά ταμεία ανήλθαν στα 3,2 δισ. ευρώ το 2006 και στα 3,8 δισ. ευρώ το 2007, κονδύλια που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του συνόλου των πωλήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών στην ελληνική αγορά, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα Ταμεία αποτελούν τον καλύτερο πελάτη για τις εταιρείες. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, τα περίπου 128 εκ. ευρώ που θα καταβληθούν για το 2006 και τα 152 εκ. ευρώ για το 2007, είναι χρήματα που οι ασφαλιστικές εταιρείες τα έχουν ήδη προεισπράξει με τις συνεχείς ανατιμήσεις και τα άλλα κόλπα που κάνουν με τις τιμές και τις συσκευασίες των φαρμάκων, προκειμένου να κερδίζουν όλο και περισσότερα, από ένα είδος πρώτης ανάγκης που κανονικά θα έπρεπε να χορηγείται εντελώς δωρεάν στους εργαζόμενους, αλλά αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εμπόρευμα, για να κερδίζουν μια χούφτα επιχειρήσεις.

Η απόφαση, που φέρει την υπογραφή μιας σειράς συναρμόδιων υπουργών, εκδίδεται με τουλάχιστον διετή καθυστέρηση, αφού η κυβέρνηση μέχρι σήμερα επικαλούνταν διαδικαστικά προβλήματα για τον ακριβή προσδιορισμό των ποσών που πρέπει να καταβάλλονται - επιστρέφονται από τις φαρμακοβιομηχανίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ