Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ «LADY FASHION»
Βρήκαν αποκούμπι στο ταξικό τους Συνδικάτο

Σωματεία της Αθήνας και κομμουνιστές από τη συνοικία σφράγισαν χτες την επιχείρηση - κάτεργο. Εδωσαν απάντηση στους τραμπουκισμούς και υποχρέωσαν την εργοδοσία σε υποχώρηση

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος χαιρετίζει τη χτεσινή κινητοποίηση
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος χαιρετίζει τη χτεσινή κινητοποίηση
Με «όπλο» αυτό που φοβίζει αληθινά το κεφάλαιο, την ταξική συσπείρωση και αλληλεγγύη, απάντησαν οι εργάτες στη βιοτεχνία ιματισμού «LADY FASHION» στην αυθαιρεσία και την άγρια τρομοκρατία που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία. Χτες το ξημέρωμα, την επομένη δηλαδή του προχτεσινού - μέχρι αίματος - ξυλοδαρμού από τσιράκια της εργοδοσίας των εργατών που αρνήθηκαν να δουλέψουν Κυριακή και των συναδέλφων τους που έσπευσαν να τους υπερασπιστούν, οι εργάτες «πλημμύρισαν» το χώρο έξω από το εργοστάσιο.

Με μπροστάρη το κλαδικό τους σωματείο και τη συμπαράσταση άλλων ταξικών συνδικάτων της Αθήνας έβαλαν λουκέτο στην πύλη, ξεκαθαρίζοντας την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν τα αυτονόητα που τους στερεί ο εργοδότης: Να πληρώνονται για τη δουλειά τους, να ασφαλίζονται, να μην απολυθεί κανένας απ' όσους βρέθηκαν τη Δευτέρα στο στόχαστρο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και επιθετικότητας.

Η ενότητα και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων είχε αποτέλεσμα. Λίγο μετά τις 10 το πρωί, η εργοδοσία ανακάλεσε τις 120 απολύσεις που είχε ανακοινώσει το μεσημέρι της Δευτέρας. Δεσμεύτηκε ότι όλοι θα επιστρέψουν στη δουλειά τους και ότι θα ασφαλιστούν κανονικά. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει στους εργάτες όσα δεδουλευμένα χρωστά μέχρι την επόμενη Παρασκευή και ότι θα σταματήσει κάθε απειλή και επίθεση.

Εκαναν το θαρραλέο βήμα

Το Συνδικάτο ανακοινώνει τα αποτελέσματα της κινητοποίησης. Οι μετανάστες εργάτες ξεσπούν σε χειροκροτήματα
Το Συνδικάτο ανακοινώνει τα αποτελέσματα της κινητοποίησης. Οι μετανάστες εργάτες ξεσπούν σε χειροκροτήματα
Στη χτεσινή συγκέντρωση, η ανακοίνωση του κλαδικού συνδικάτου, που είχε μεταφραστεί στα μπανγκλαντέζικα και τα αραβικά, κυκλοφόρησε από χέρι σε χέρι μέχρι που έφτασε σε όλους. Η οργή των εργαζομένων ξεχείλισε ακόμα μια φορά. «Παίρνω 3,10 ευρώ καθαρά. Ο άνδρας μου δουλεύει μπογιατζής, πότε έχει δουλειά, πότε δεν έχει. Εχουμε δυο παιδιά, πώς να "βγούμε";» σημείωνε μια εργαζόμενη σ' ένα από τα «πηγαδάκια». Ολοι μιλούσαν για την αγριότητα της προχτεσινής επίθεσης: «Δεν μπορούσα να καταλάβω ποιος (σ.σ. ένας απ' τους εργάτες που ξυλοκοπήθηκαν) ήταν, το πρόσωπό του ήταν γεμάτο αίματα, το μπάνιο γέμισε αίματα». Και δεν ήταν η πρώτη φορά: «Αλλες τρεις φορές χτυπήθηκαν εργάτες, αφού είχαν ζητήσει τα λεφτά τους».

Οσο για το πραγματικό αφεντικό; «Εξαφανισμένο! Κανείς δεν το ξέρει! Εμείς ξέρουμε μόνο τους "προϊστάμενους". Εγώ πήγα στο ΙΚΑ με το όνομα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης και μου είπαν πως αυτός εμφανίζεται σε επιχείρηση με άλλη έδρα» καταγγέλλει ένας από τους εργάτες.

Το σωματείο στάθηκε αποκούμπι για τους μετανάστες. Η παρέμβαση και η δράση του δημιουργούν πολλές ελπίδες: «Το σωματείο ήρθε δύο φορές. Μετά από αυτό, το αφεντικό έδωσε κάποια λεφτά». Γι' αυτό και ήταν δεκάδες οι εργάτες που συμπλήρωσαν αιτήσεις για να γραφούν στο σωματείο, αναγνωρίζοντας τη συνέπεια με την οποία υπερασπίστηκε τα δικαιώματά τους. Αλλοι καθισμένοι στο πρεβάζι έξω από τη βιοτεχνία, άλλοι ακουμπώντας στο καπό σταθμευμένων αυτοκινήτων, άλλοι στο γόνατο και άλλοι στις πλάτες συναδέλφων τους συμπλήρωσαν την αίτηση εγγραφής στο Συνδικάτο, έκαναν το θαρραλέο βήμα, αψηφώντας τα βλέμματα των μπιστικών της εργοδοσίας που έκοβαν βόλτες ανήσυχοι.

Μπήκαν γερές βάσεις

Ο ένας μετά τον άλλο, συμπληρώνουν τις αιτήσεις εγγραφής στο Σωματείο
Ο ένας μετά τον άλλο, συμπληρώνουν τις αιτήσεις εγγραφής στο Σωματείο
Στο πλευρό των μεταναστών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος έκανε παρέμβαση και στο υπουργείο Απασχόλησης. Ακόμα, την έμπρακτη αλληλεγγύη τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων τα Συνδικάτα Μετάλλου, Φαρμάκου, ΣΟΦΤΕΞ, Καθαριστριών Αθήνας κ.ά.

«Ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτέλεσμα, μπορεί να μας εξασφαλίσει μεροκάματα, ασφάλιση. Σας καλούμε να οργανωθείτε στο συνδικάτο, να είστε σε καθημερινή επαφή μαζί του, να παλεύουμε ενωμένοι Ελληνες και μετανάστες εργάτες για τα δικαιώματά μας...» τόνισαν συνδικαλιστές απευθυνόμενοι στους εργάτες.

Το αποτέλεσμα της χτεσινής κινητοποίησης, στο οποίο αναφέρθηκε μιλώντας στους εργάτες ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, έγινε δεκτό με χειροκροτήματα και πλατιά χαμόγελα. Χωρίς να υποτιμούνται οι δυσκολίες που έχει ο αγώνας, χωρίς υποτίμηση όμως και των σημαντικών βημάτων που έγιναν για να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζόμενων, να μπουν οι βάσεις για πιο σημαντικά βήματα το επόμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικό, τέλος, των συνθηκών που επικρατούν στην επιχείρηση είναι και το γεγονός ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, που μόλις χτες ήρθε για έλεγχο στην επιχείρηση, μετά δηλαδή από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και την παρέμβαση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών, ανακάλυψε σοβαρές παρανομίες. Κάτω από το βάρος των εξελίξεων και μην μπορώντας να αγνοήσει τις σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, αποφασίστηκε να επιβληθεί στην εργοδοσία πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ, ενώ δόθηκε εντολή του εισαγγελέα να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ