Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Σάββατο οι εξηγήσεις Τσουκάτου στον εισαγγελέα

Δαιδαλώδεις οι διαδρομές του «μαύρου» χρήματος

Στις 9 το πρωί του Σαββάτου θα περάσει την πόρτα του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, προκειμένου να καταθέσει υπόμνημα με τις θέσεις του, αλλά και να απαντήσει στις ερωτήσεις του ο Θόδωρος Τσουκάτος. Χτες ο Διονύσης Γκούσκος, συνήγορος του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ζήτησε εκ μέρους του εντολέα του προθεσμία, προκειμένου να μελετήσει τη μέχρι τώρα δικογραφία.

Εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Ο κ. Τσουκάτος ουδέποτε χειρίστηκε προμήθειες ή έργα του Δημοσίου. Ως εκ τούτου. σχέση παροχής και αντιπαροχής με τη Siemens δεν είχε ποτέ. Το 1998 κανείς δε γνώριζε ότι η Siemens είχε παράνομο ταμείο. Κατά τα άλλα, θα δώσει τις εξηγήσεις του και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την αλήθεια και τις συνέπειές της». Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Αποδείξεις είναι το θάρρος και η εντιμότητα των προσώπων που έχουν εμπλακεί. Γραπτές αποδείξεις δεν υπάρχουν. Ισχύει όμως στο ακέραιο η δήλωση του κ. Τσουκάτου σχετικά με τον προορισμό των χρημάτων. Πιστεύω ότι η αλήθεια θα βγει και δεν μπορεί ούτε να ταφεί, ούτε να αλλοιωθεί από παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων. Καλά θα κάνουν οι εξωθεσμικοί που υπαγορεύουν δηλώσεις να καταλάβουν ότι το πιο δημοκρατικό είναι το αληθινό. Η αλήθεια αυτή τη στιγμή είναι η κάθαρση».

Η κλήση του Τσουκάτου από τον εισαγγελέα αφορά ποσό 1 εκατ. μάρκων που κατατέθηκαν το 1999 από τη μητρική Siemens, σε τραπεζικό λογαριασμό επιχειρηματία στην Ολλανδία και σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο του Σημίτη κατέληξε μέσω επτά λογαριασμών με συνδικαιούχο πρώην συνεργάτη του, στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Μια μέρα πριν την κατάθεση του Τσουκάτου την πόρτα του εισαγγελέα Αθανασίου θα περάσει ο συνδικαιούχος και των επτά λογαριασμών, ενώ τη Δευτέρα οι επτά δικαιούχοι μεταξύ των οποίων και δύο αθλητές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσουκάτος θα ζητήσει κατ' αντιπαράσταση εξέταση με όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του ενός εκατ. μάρκων. Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να καταθέσει εκ νέου ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδας, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Τσουκάτος ήταν εκείνος που του έκανε την πρόταση για οικονομική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, έχουν κληθεί ο τότε υπεύθυνος των οικονομικών του κόμματος, Σπύρος Αυγερινός, η ταμίας Δήμητρα Παπαχρήστου, και η ιδιαιτέρα του Τσουκάτου.

Ο εισαγγελέας ψάχνει επίσης και για την αμοιβή - μαμούθ 6,5 εκ. ευρώ για το σύστημα ασφάλειας C4i των Ολυμπιακών Αγώνων. Ηδη έχει στα χέρια του κατάθεση πρώην εκπροσώπου της αμερικανικής εταιρείας Saic, που φέρεται να πήρε υπέρογκη αμοιβή για τις υπηρεσίες του. Ανοιχτή είναι εξάλλου και η εισαγγελική έρευνα για το λογαριασμό των 10 εκατ. Μάρκων που, όπως γράφτηκε στον Τύπο, από τη Siemens κατέληξαν σε πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ