Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επικίνδυνη εμπλοκή

Ακούγονται σαν κακοστημένη φάρσα οι ισχυρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης ότι «είναι αδιανόητο να έχει γίνει κάτι τέτοιο», δηλαδή να συμμετείχε η Ελλάδα σε μια άσκηση προετοιμασίας του Ισραήλ για επίθεση κατά του Ιράν. Πάντως, η ελληνοϊσραηλινή άσκηση με την ονομασία «Γκλόριους Σπάρταν» (Ενδοξος Σπαρτιάτης), έγινε, έστω και εν κρυπτώ, και για τις ανάγκες της πραγματοποιήθηκαν 130 πτήσεις ελληνικών μαχητικών και άλλες 130 ισραηλινών, τα πληρώματα των οποίων πέταξαν μέχρι τη Λάρισα, διανύοντας όση απόσταση χρειάζονται να πάνε στο Ιράν. Τελικά αυτό που μένει ως «αδιανόητο» για την ελληνική κυβέρνηση, είναι οι... ισραηλινές προθέσεις.

Ομως, όταν οι προθέσεις του κράτους του Ισραήλ για χτύπημα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν είναι διακηρυγμένες, τότε μια άσκηση με αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελεί αναμφισβήτητα την προετοιμασία για μια τέτοια ενέργεια. Εξάλλου, η μετά εορτής, δηλαδή μια βδομάδα μετά τη λήξη της άσκησης και αφού προηγήθηκε σχετικό αμερικανικό δημοσίευμα, ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, έκανε λόγο για «κοινή εκπαιδευτική άσκηση», το επιβεβαιώνει.

Μένει λοιπόν για την κυβέρνηση να επιλέξει μεταξύ των δύο, είτε την εξαπάτησαν οι Ισραηλινοί και μετέτρεψαν την ελληνική Πολεμική Αεροπορία σε θεραπαινίδα τους, είτε συνειδητά πήρε μέρος σε αυτό τον τυχοδιωκτισμό. Και πρόκειται για έναν άκρως επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό, ανεξαρτήτως του αν τελικά υπάρξει ισραηλινό χτύπημα κατά του Ιράν, γιατί και από μόνη της αυτή η ενέργεια παράγει αποτελέσματα. Σηματοδοτεί την ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας και με στρατιωτικά μέσα, στους νεοταξικούς σχεδιασμούς και ειδικότερα στο αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο περί «ευρείας Μέσης Ανατολής», ενώ παράλληλα παρέχεται έδαφος για τη διεύρυνση του ρόλου του Ισραήλ στη Μεσογειακή λεκάνη. Επίσης, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι με τέτοιες ενέργειες, αυτόματα η Ελλάδα μετατρέπεται σε εχθρική προς το Ιράν χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση ήρθε να προσφέρει «γην και ύδωρ» στην πολεμική μηχανή του Ισραήλ, να διευκολύνει το ετοιμοπόλεμο των πολεμικών αεροσκαφών της χώρας αυτής, τα ίδια αεροσκάφη που καθημερινά χτυπάνε παλαιστινιακούς στόχους. Ετσι καλύπτεται ένα κρίσιμο κενό που υπήρχε. Αυτό γιατί το Ισραήλ, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, περιβάλλεται από αραβικά κράτη, έχει πρόβλημα στην εκπαίδευση των πληρωμάτων των μαχητικών αεροσκαφών του σε αποστολές μεγάλων αποστάσεων. Αυτή την αδυναμία καλύπτει η ελληνική προσφορά.

Προφανώς τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είναι αποσπασματικές και δεν περιορίζονται μόνο στο υποθετικό ενδεχόμενο για χτύπημα κατά του Ιράν. Τα γεωστρατηγικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, που στοχεύουν στην πλήρη ΝΑΤΟποίηση της Μεσογείου, ήδη προωθούνται με ενεργό ελληνική συμμετοχή και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις από ελληνικής πλευράς προσποιούνται πως «αν δεν το κάνουμε θα μας προλάβει η Τουρκία». Η διεύρυνση του στρατιωτικού ρόλου του Ισραήλ στη Μεσόγειο συμπληρώνεται με το δόγμα περί «δικαιώματος άμυνας του Ισραήλ», στο οποίο προχτες δήλωσε πίστη και ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα.

Οι προθέσεις του ΝΑΤΟ για διεύρυνση του ρόλου τους στη Μεσόγειο και την ευρύτερη ενδοχώρα της, στη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή, έχουν καταγραφεί και στις αποφάσεις των τελευταίων Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αυτές εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Η άσκηση με το Ισραήλ είναι μέρος του ευρύτερου καταμερισμού καθηκόντων που έχουν κάνει τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ