Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Μαθήματα γλώσσας, ζωής και ταξικού αγώνα

Με τις ιδιαίτερες παραδόσεις τους και με πολλά, αισιόδοξα μηνύματα ολοκληρώθηκε την Κυριακή η πρώτη περίοδος των μαθημάτων που συνεχίζονται από Σεπτέμβρη

Ραντεβού στους καθημερινούς αγώνες αλλά και στα μαθήματα που συνεχίζονται το Σεπτέμβρη έδωσαν οι μετανάστες εργάτες
Ραντεβού στους καθημερινούς αγώνες αλλά και στα μαθήματα που συνεχίζονται το Σεπτέμβρη έδωσαν οι μετανάστες εργάτες
Τα θρανία, όπου από τον Γενάρη κάθονταν για να μάθουν την ελληνική γλώσσα, γέμισαν με τα ιδιαίτερα εδέσματα της πατρίδας τους. Αντί για τα τετράδιά τους κρατούσαν κιθάρες και κρουστά. Διάβασαν ποιήματα και τραγούδησαν όλοι μαζί. Στο τέλος, οι μουσικές των εργατών από το Μπαγκλαντές και αυτών από τη Ρωσία «έπιασαν» κοινό ρυθμό. Και δεν υπήρχε ούτε ένας που να είναι καθιστός. Ολοι μαζί, πιασμένοι σε κύκλο χόρεψαν νιώθοντας «ένα».

Με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο γιορτάστηκε την Κυριακή το απόγευμα, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, η λήξη των μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας για τις καλοκαιρινές διακοπές, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ από τον περασμένο Γενάρη για μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Τα μαθήματα θα συνεχιστούν ξανά από το Σεπτέμβρη, με στόχο να λειτουργήσουν 3 τμήματα αντί για 1 και στην πορεία ίσως να γίνουν περισσότερα.

Ολοι μιλούσαν για μια πραγματικά μοναδική εμπειρία. Πάνω από 50 μετανάστες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Συρία και αλλού, παρακολούθησαν τους περασμένους 5 μήνες τα μαθήματα του ΠΑΜΕ. Μαθήματα, όχι μόνο γλώσσας, αλλά και ζωής. Μαθήματα ταξικής αλληλεγγύης και ενότητας, μαθήματα αγώνα, κόντρα στην υποταγή Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινή τους πάλη η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. «Είναι ανάγκη να συνεννοηθούμε», έλεγαν με έμφαση.

Ο ένας έφερνε τον άλλον

Στιγμιότυπο από το τελευταίο μάθημα
Στιγμιότυπο από το τελευταίο μάθημα
«Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός, ο ένας μετανάστης έφερνε τον άλλον. Πολλοί μετανάστες έχουν γραφτεί στο σωματείο τους, γίνεται προσπάθεια να γραφτούν όλοι. Οχι μόνο αυτοί που έρχονται στα μαθήματα, αλλά ενημερώνουν και τους φίλους τους, τους συμπατριώτες τους. Υπάρχει μια κινητικότητα σε θετική κατεύθυνση.

Εδώ δε γίνονται μόνο μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Συζητιούνται τα προβλήματα, ο τρόπος να τα παλέψει κανείς, ότι μόνο μέσα από το οργανωμένο κίνημα, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ μπορούμε να λύσουμε προβλήματα. Συζητιέται ποιες πολιτικές δυνάμεις συνεισφέρουν, ώστε να υπάρξει μια καλύτερη πολιτική για τους μετανάστες και ποιες στηρίζουν την αντιμεταναστευτική πολιτική», σημείωσε εκ μέρους του ΠΑΜΕ μια από τις δασκάλες των μεταναστών, η Χρυσούλα Λαμπούδη.

Στην προχτεσινή γιορτή δόθηκε ραντεβού των μεταναστών στο Πάρκο ΦΙΞ (Πατησίων 307), όπου στις 27, 28 και 29 Ιούνη θα γίνει το τριήμερο του ΚΚΕ για τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες.

«Τα προβλήματά σας είναι και δικά μας προβλήματα. Εμάς μας εκμεταλλεύονται "με το νόμο" κι εσάς παράνομα», είπε ο Αποστόλης Σταμπούρλος, από το συνδικάτο Ξύλου. «Εχουμε δύναμη, αλλά πρέπει να οργανώσουμε τη δύναμή μας», συμπλήρωσε. «Μαζί θα το παλέψουμε», είπε η Ντίνα Κωνσταντιάδη, από την ομάδα δασκάλων μιλώντας στους μετανάστες. «Ηταν πολύ δημιουργική η αποστολή μας. Είναι κάτι που θα σας βοηθήσει πάρα πολύ να επικοινωνείτε και να λύνουμε μαζί τα ζητήματα που προκύπτουν στην εργασία».

Στον τοίχο βρίσκεται μια αφίσα, όπου αναγράφεται σε πολλές γλώσσες: «Οργανώσου στο συνδικάτο σου». Η Χρ. Λαμπούδη τους λέει ότι αυτό θα είναι το τελευταίο τους μάθημα και όλοι μαζί το λένε στα ελληνικά. Επειτα το λόγο παίρνουν οι ίδιοι οι «μαθητές».

«Το συνδικάτο είναι δίπλα μου»

Μετανάστες από το Μπαγκλαντές και τη Συρία μάς λένε πόσο πολύ τους βοήθησαν στη δουλειά και στην καθημερινότητά τους τα μαθήματα και καλούν όλους να μιλήσουν και σε άλλους για τα μαθήματα του ΠΑΜΕ.

Ο Παύλος από την Ουκρανία είναι οικοδόμος και είναι εδώ 9 χρόνια. «Εδώ γνώρισα το ΠΑΜΕ», μας λέει. «Εγινα και μέλος στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Με έδιωξαν από τη δουλειά χωρίς να μου δώσουν όσα δικαιούμαι. Το συνδικάτο είναι δίπλα μου και με βοηθάει να πάρω όλα όσα δικαιούμαι. Δουλειά άλλη δεν έχω βρει. Τώρα όλοι θέλουν να δουλεύουμε χωρίς ασφάλιση...».

Ο Αλέξανδρος από την Ουκρανία διάβασε ένα ποίημα που έχει γράψει ο ίδιος σχετικά με τα λόγια για «δημοκρατία» και «ελευθερία» που συνόδευαν την παλινόρθωση του καπιταλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Η Ελένη από τη Ρωσία τραγούδησε στα ελληνικά κι έπειτα τα παραδοσιακά τραγούδια από τις χώρες τους «μπλέχτηκαν» με τις παραδοσιακές γεύσεις και τα τραγούδια, ενώ το ΠΑΜΕ χάρισε σε όλους ένα βιβλίο ελληνικής μυθολογίας για το καλοκαίρι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση για τους μετανάστες εργάτες γης(2022-07-08 00:00:00.0)
Οπλο μας ο προλεταριακός διεθνισμός(2009-04-28 00:00:00.0)
Μια σημαντική έκδοση για τα δικαιώματα των μεταναστών(2008-10-26 00:00:00.0)
Με μεγαλύτερη συμμετοχή και όρεξη(2008-09-16 00:00:00.0)
Αντάμωσαν εργάτες από όλο τον κόσμο(2008-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ