Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καλλιεργείται επικίνδυνη χαλαρότητα στο θέμα των ναρκωτικών

Στο ΚΕΘΕΑ περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενώ απευθύνεται στους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενώ απευθύνεται στους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ
Η ελλιπής χρηματοδότηση, η έλλειψη προσωπικού και η χρόνια αναμονή για την έγκριση νέων προσλήψεων είναι από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ, εξαιτίας των οποίων παρεμποδίζεται το έργο του και η ανάπτυξη μονάδων σε μια σειρά περιοχές της χώρας που παραμένουν ακάλυπτες. Γι' αυτά και άλλα ακόμα ενημερώθηκε χτες, στο πλαίσιο περιοδείας της στο ΚΕΘΕΑ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα από τον διευθυντή Χ. Πουλόπουλο, το επιστημονικό προσωπικό αλλά και τους εργαζόμενους στο Κέντρο.

Η Αλ. Παπαρήγα - την οποία συνόδευαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Π. Μεντρέκας και Βέρα Νικολαΐδου και τα στελέχη του Κόμματος Λούλα Καρατζά και Χ. Χουρδάκης - εξέφρασε την υποστήριξη του ΚΚΕ στο έργο και την προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ, στηλιτεύοντας τη στάση των, ως σήμερα, κυβερνήσεων απέναντι στην πρόληψη και την απεξάρτηση.

Να σημειώσουμε πως φέτος το ΚΕΘΕΑ συμπληρώνει 25 χρόνια δράσης. Καθημερινά προσφέρει υπηρεσίες σε 2.000 χρήστες και «τρέχει» μια σειρά από προγράμματα, για φυλακισμένους, για εφήβους, στήριξης οικογενειών κ.λπ. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων κατάφερε να αποσπάσει απ' τα πλοκάμια των ναρκωτικών και να επανεντάξει στην κοινωνία χιλιάδες πρώην εξαρτημένους. Οπως επισημάνθηκε απ' το επιστημονικό προσωπικό χρειάζεται σήμερα να υπάρξει, τουλάχιστον, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης σε κάθε γεωγραφική περιφέρεια, καθώς ολόκληρες περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, το Αιγαίο κ.ά. δε διαθέτουν κανένα. Εδώ και δύο χρόνια, το ΚΕΘΕΑ περιμένει την έγκριση για την πρόσληψη νέου προσωπικού. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, το Κέντρο βρίσκεται ανάμεσα στις πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας που ζητά τέτοιες μονάδες και στην πολιτική λιτότητας που περιορίζει το κράτος πρόνοιας. Οπως αναφέρθηκε, αν δεν υπάρξει γενναία αύξηση της χρηματοδότησης δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν τα προγράμματά του. Το ΚΕΘΕΑ ζητά από 23 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κατευθύνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου για την κάλυψη της μισθοδοσίας και των λειτουργικών αναγκών, η χρηματοδότησή του να ανέλθει στα 45 εκ. ευρώ. Επισημάνθηκε, ακόμα, η ανάγκη να στηριχτεί η προσπάθεια επανένταξης των απεξαρτημένων καθώς, όπως ειπώθηκε, αν οποιοσδήποτε απ' αυτούς πέσει στην ανεργία διατρέχει άμεσο κίνδυνο υποτροπής. Ενώ, μεταξύ άλλων, το επιστημονικό προσωπικό έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην απεξάρτηση έναντι αδράς αμοιβής, σημειώνοντας πως η απεξάρτηση δεν μπορεί παρά να είναι δωρεάν και δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί η παρανομία των ιδιωτικών κέντρων.


Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ εξήρε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο έργο τους, ενώ στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προσφέρθηκε ένα αναμνηστικό από το τμήμα υαλουργίας που λειτουργεί το Κέντρο.

Μιλώντας στους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι κοινότητες και το ΚΕΘΕΑ από τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Με πολύ μεγάλο κόπο καθιερωθήκατε. Δεν ήταν εύκολη η αναγνώριση. Οταν λέμε αναγνώριση, δεν εννοούμε πολιτική επέμβαση, αλλά αναγνώριση του ρόλου και στήριξη οικονομική. Πιστεύουμε ότι πρέπει να απαλλαγούν το ΚΕΘΕΑ και οι κοινότητες από το άγχος της αναζήτησης χρημάτων. Είναι άλλο πράγμα αν κάποιοι γονείς ή εθελοντές θέλουν να προσφέρουν. Αλλά πρέπει να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό. Χρειάζεται στήριξη, εκπαίδευση, υποδομές. Χρειάζονται χρήματα.

Ανησυχούμε πάρα πολύ, γιατί θεωρούμε ότι δημιουργείται μια χαλαρότητα στο θέμα των ναρκωτικών. Εμείς δε θέλουμε τα παιδιά που παίρνουν ναρκωτικά να πάνε στη φυλακή, αλλά καλλιεργείται μια επικίνδυνη χαλαρότητα, μια εξιδανίκευση με διάφορους τρόπους. Πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα οι πολιτικοί πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Ορισμένοι βγαίνουν και λένε "εγώ έχω καπνίσει μαριχουάνα" και ακούει ένα παιδί και βλέπει έναν "πετυχημένο". Δεν μπορείς να προβάλλεις αυτό το πράγμα.

Κατά τη γνώμη μας, προετοιμάζεται το έδαφος να επανέλθει στη Βουλή ο διαχωρισμός ανάμεσα σε μαλακά - σκληρά και άλλα τέτοια, που έως τώρα δεν τόλμησαν, γιατί υπήρχε μια κατακραυγή.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι, πιστεύουμε στη δουλειά σας, είναι μέσα και στη δική μας φιλοσοφία, έχουμε δει τα αποτελέσματά σας. Θα παλέψουμε να υπάρχει και κέντρο πρόληψης και μονάδα απεξάρτησης σε κάθε νομό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ