Σάββατο 21 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
«Απελευθέρωση» στα μέτρα των επιχειρηματιών

Ζωτικός χώρος στο μεγάλο κεφάλαιο. Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της συγκέντρωσης στον κλάδο

Την παραπέρα απελευθέρωση του επαγγέλματος του ορκωτού λογιστή ελεγκτή δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ με σχέδιο νόμου που κατέθεσε στην Επιτροπή της Βουλής. Πρόκειται για την «εναρμόνιση» της ελληνικής νομοθεσίας με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ σε συνέχεια των ρυθμίσεων που ξεκίνησαν από το 1991 - 1992, για να διευρυνθούν στη συνέχεια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (2003), διευρύνοντας την εμπορευματοποίηση των ελεγκτικών εργασιών.

Σε αυτή τη φάση, δρομολογούν την παραπέρα συγκέντρωση κεφαλαίων, την έλευση ισχυρών επιχειρήσεων στον κλάδο, για τη διευκόλυνση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στη βάση των σύγχρονων αναγκών τους. Ακόμη δίνουν απλόχερα κάθε δυνατότητα στις ελεγχόμενες ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους να «ελέγχουν» οι ίδιες τον εαυτό τους. Οι νέες ρυθμίσεις δεν παρέχουν καμία απολύτως διασφάλιση στο διοικητικό προσωπικό του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ).

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Διαχωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα από το πτυχίο. Με τις νέες ρυθμίσεις, το επάγγελμα του ελεγκτή μπορεί να ασκεί και μη πτυχιούχος ανώτατης οικονομικής σχολής (απόφοιτος β΄ βάθμιας εκπαίδευσης)στη βάση συστημάτων «πιστοποίησης».
  • Μέχρι σήμερα - και παρά τη σταδιακή απελευθέρωση του κλάδου - οι εταιρείες ελεγκτών (ΑΕ ή ΕΠΕ) έπρεπε να έχουν εταίρους μόνον επαγγελματίες ελεγκτές. Στο εξής παύει αυτή η υποχρέωση. Ισχυρές επιχειρήσεις, για παράδειγμα τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, βιομηχανίες κ.ά. έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των ελεγκτικών επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελεγχόμενοι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν να συστήσουν ακόμη και θυγατρικά «μαγαζιά», να αξιοποιούν επαγγελματίες ελεγκτές τους οποίους εμφανίζουν ως μετόχους και να «ελέγχουν» οι ίδιοι τον εαυτό τους...
  • Οι εναπομείνασες δραστηριότητες του ΣΟΕΛ μεταβιβάζονται στην ΕΛΤΕ, χωρίς καμία απολύτως μέριμνα για το διοικητικό προσωπικό του ΣΟΕΛ, το οποίο μένει στον αέρα.

Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε επισημάνει τις σχετικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο πριν από ένα μόλις μήνα (στις 12 του Μάη) είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ