Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Αξιώνει μεγαλύτερη κρατική υποστήριξη

Μοναδικός στόχος των μεγαλοξενοδόχων η αύξηση της κερδοφορίας τους

Με την όξυνση της ακρίβειας να απειλεί άμεσα και την ξεκούραση της λαϊκής εργατικής οικογένειας κατά τη θερινή περίοδο, οι ξενοδόχοι μιλούν για «δύσκολη κατάσταση» και «έντονο προβληματισμό», έχοντας στο μυαλό τους τα κέρδη τους, ενώ «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Φωκάς σε συνέντευξη Τύπου. Εκτιμά, επίσης, ότι το 2008 θα υπάρξει μικρή μείωση αφίξεων ή στασιμότητα. Παρ' όλα αυτά, το πρώτο πεντάμηνο του 2008 οι αφίξεις είχαν αυξομειώσεις από περιοχή σε περιοχή, ενώ το Μάη υπήρξε περαιτέρω αύξηση. Κύκλοι του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ανατρέπουν τελείως την εκτίμηση περί μείωσης, επικαλούμενοι την αύξηση πληροτήτων στην Αττική τον Απρίλη, την αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών στον τουριστικό τομέα κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2008, την αύξηση των αφίξεων στο «Ελ. Βενιζέλος» και άλλα στοιχεία.

Οι ξενοδόχοι προσπερνούν την πραγματικότητα των μεγάλων κερδών τους μέχρι τώρα και πιέζουν ακόμη μια φορά για περισσότερα προνόμια και για διασφαλίσεις που η ασκούμενη πολιτική αρνείται για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, τους φτωχομεσαίους αγρότες. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι, ανεξάρτητα από τις αφίξεις, το κύριο έχει να κάνει με τις διανυκτερεύσεις, τις πληρότητες, τη μέση κατά κεφαλήν και τις συνολικές τουριστικές εισπράξεις.

Ειδικότερα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, συντασσόμενο με άλλους φορείς των τουριστικών επιχειρήσεων, ζητά κρατικές επιδοτήσεις, αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών, μείωση των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, με σταθερό προσανατολισμό την ευεργέτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ζητούν, επίσης, τη θέσπιση «σχεδίων διαχείρισης κρίσεων» από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Το ίδιο το Επιμελητήριο εξετάζει τη διεύρυνσή του και σε άλλες κατηγορίες καταλυμάτων.

Επίσης, άσκησε ξανά κριτική στην υπουργική απόφαση, που προβλέπει επιδοτήσεις για πολυτελή ξενοδοχεία με 750 εκατ. ευρώ!!! Μια κριτική, που εκπορεύεται από την ανάγκη αντιμετώπισης του ανταγωνισμού, όπως, αντίστοιχα, η αναφορά στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό ότι αφήνει την εντύπωση πως όλα επιτρέπονται παντού «χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς. Ποσοτικοί περιορισμοί της τουριστικής δραστηριότητας δεν τίθενται (ή τίθενται στοιχειωδώς), ούτε ακόμη και εκεί, όπου επιβάλλονται, κατά τον κοινό νου, από την ανάγκη προστασίας των φυσικών και πολιτιστικών πόρων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ