Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
«Σωθήκαμε από το σεισμό, θα χαθούμε τώρα... »

Σε απόγνωση οι κάτοικοι. Τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται στην πεπατημένη αυτών των πυροπλήκτων, που, αντί να λύνουν, διογκώνουν τα προβλήματα

(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

«Η άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και ο ουσιαστικός έλεγχος των κτιρίων πρέπει να είναι τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης, ώστε να ικανοποιηθούν οι βασικές ανάγκες τους και να ομαλοποιηθεί ταχύτατα η ζωή τους και, παράλληλα, να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής».

Αυτό τόνισε χτες από τη σεισμόπληκτη περιοχή της Ηλείας ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ. Πρώτοι σταθμοί η Βάρδα και το Σιμόπουλο, περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό. Στις συζητήσεις που είχε με τις τοπικές αρχές στους Δήμους Βουπρασίας και Πηνείας, ενημερώθηκε για τις σοβαρές ζημιές που έχουν γίνει σε πολλά σπίτια και τις οικοσκευές, στα δημόσια κτίρια και σχολεία, στις υποδομές των δήμων, καθώς και σε καταστήματα και βιοτεχνίες.

Πώς θα ξαναστήσουμε το σπιτικό μας;

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τα χωριά Νησί και Βάλμη, τα οποία έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες καταστροφές. Στο Νησί, το 1/3 των σπιτιών έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Οι μπουλντόζες γκρεμίζουν τα ετοιμόρροπα σπίτια και οι ιδιοκτήτες τούς παρακολουθούν... Σε ένα μικρό πλάτωμα, μια οικογένεια έχει στήσει ομπρέλες για να προφυλαχτούν από τον ήλιο. «Εδώ που βλέπετε, πριν από λίγες μέρες ήταν το σπίτι μας. Τώρα δεν έμεινε τίποτα. Κοιμόμαστε σε συγγενείς αλλά μέχρι πότε;».

Συντρίμμια στο χωριό Νησί
Συντρίμμια στο χωριό Νησί
Λίγο παρακάτω, η Κωνσταντίνα Τσιλήρα μιλά με θυμό: «Δε φτάνει που μου γκρεμίστηκε το σπίτι και μου έμεινε ένα δωμάτιο για να βολευτούμε εφτά άτομα, η ΔΕΗ για να μου μεταφέρει το ρολόι τρία μέτρα, μιας και βρίσκεται στο τμήμα του σπιτιού που είναι υπό κατάρρευση, μου ζητάει 120 ευρώ. Είναι δυνατόν να μας ζητάνε τόσα πολλά λεφτά για να μεταφέρουν λίγα μέτρα το ρολόι, τη στιγμή που έχουμε χάσει το σπίτι μας; Από τη γειτόνισσα απέναντι, που θέλει να μεταφέρει το τηλέφωνο, ο ΟΤΕ της ζητάει 40 ευρώ. Από εμάς πάνε να βγάλουν λεφτά;».

Στο γκρεμισμένο καφενείο του χωριού, κάτοικοι κάθονται στα τραπεζάκια, λίγο παραέξω, κάτω από τα δέντρα. «Από καθαρή τύχη γλιτώσαμε. Τα υπάρχοντά μας, καθώς και οι λάτες με το λάδι και τα βαρέλια με το κρασί έγιναν ένα με τα μπάζα. Τώρα ζούμε στην αβεβαιότητα. Πού θα μείνουμε, πώς θα ξαναστήσουμε το σπιτικό μας, κανείς δεν ξέρει. Από το κράτος υπάρχει αδιαφορία», μας λέει ο Πέτρος Τασόπουλος.

Βάλμη: Βομβαρδισμένο τοπίο

Με νοτιοανατολική κατεύθυνση φτάνουμε στο χωριό Βάλμη. Το χωριό Βάλμη βρίσκεται στην πυρόπληκτη ορεινή Πηνεία. Με το που μπαίνουμε στο χωριό, αντικρίζουμε την απόλυτη καταστροφή. Το γεγονός ότι τα 40 από τα 47 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα τα λέει όλα. Το χωριό θυμίζει κυριολεκτικά βομβαρδισμένο τοπίο. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η απουσία της πολιτείας είναι χαρακτηριστική. Μόλις χθες τοποθέτησαν 5 χημικές τουαλέτες και ήρθαν τα πρώτα κοντέινερ.


«Μας δουλεύουν κανονικά. Εμείς είμαστε 10μελής οικογένεια που έμενε σε διώροφο. Αυτό ισοπεδώθηκε και τώρα μας είπαν ότι θα μας φέρουν ένα κοντέινερ, το οποίο έχει όλα κι όλα δύο δωμάτια. Πού θα χωρέσουμε;», μας λέει ο Αλέξης Πανταζής και προσθέτει: «Εδώ δεν έχουν πάρει καμιά βοήθεια οι πυρόπληκτοι τόσο καιρό, ούτε τα λεφτά που έδωσε ο κοσμάκης για να τους ενισχύσει, και θα προστρέξουν για εμάς;».

Μια ηλικιωμένη γυναίκα πιο κάτω έχει τα τρία εγγονάκια της δίπλα και κάθεται στο πλατύσκαλο του σπιτιού της, ό,τι απέμεινε από το σπίτι που κατέρρευσε την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια του σεισμού. Με δάκρυα στα μάτια, μονολογεί την απόγνωσή της για το μέλλον του: «Σωθήκαμε από το σεισμό και θα χαθούμε τώρα».

Χρειάζεται αγώνας και πίεση

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας αποτέλεσε η Αμαλιάδα, όπου και δόθηκε συνέντευξη Τύπου. Εκεί ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε πως «οι καταστροφικές ζημιές του σεισμού έρχονται να προστεθούν και αποτελούν συνέχεια των προβλημάτων της μικρομεσαίας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, της διάθεσης των προϊόντων τους, της συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματά τους, της υποβάθμισης της υπαίθρου και της ερήμωσής της».

Αναφερόμενος στα μέτρα, υπογράμμισε: «Τα μέτρα αυτά κινούνται στην πεπατημένη αυτών των πυρόπληκτων και όλοι γνωρίζουμε πια πως αυτή η πρακτική δεν οδηγεί σε καμία περίπτωση στην αποκατάσταση. Αντίθετα, διογκώνει τα προβλήματα».

Στη συνέχεια, έθεσε τις βασικές προτεραιότητες του ΚΚΕ:

«Πρώτο θέμα για εμάς αποτελεί η γρήγορη καταγραφή των ζημιών και ο ουσιαστικός έλεγχος όλων των κτιρίων. θεωρούμε κάλπικη και αποπροσανατολιστική την αντιπαράθεση που γίνεται κι εστιάζεται στο αν θα κηρυχτεί σεισμόπληκτος ο νομός. Το λέμε αυτό, γιατί πριν από 10 μήνες κηρύχτηκε πυρόπληκτος ο νομός. Και ουσιαστικά δεν έγινε τίποτα. Πριν από το Πάσχα περιοδεύσαμε στην περιοχή της Ανδρίτσαινας και η κεντρική σωλήνα άρδευσης ακόμα να φτιαχτεί. Για να μην πούμε για την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που με τις διατάξεις της έχει βγάλει μεγάλη μερίδα μικρομεσαίων αγροτών εκτός των αποζημιώσεων».

«Δεύτερο: Η αποκατάσταση των ζημιών είναι ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να δώσει τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να κλείσουν γρήγορα οι πληγές και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα δημόσια κτίρια, κυρίως στα νοσοκομεία και τα σχολεία.

Τρίτο: Η πρόληψη από τις φυσικές καταστροφές. Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας και ιδιαίτερα της Δυτικής Ελλάδας, η οποία είναι από τις πιο σεισμογόνες περιοχές. Δεν μπορεί η διασφάλιση της ζωής των ανθρώπων να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες».

Καταλήγοντας, επισήμανε πως «χρειάζεται μια γενικευμένη προσπάθεια πίεσης, αγώνα και διεκδίκησης απέναντι σε αυτές τις επιλογές, που συρρικνώνουν τα λαϊκά δικαιώματα και ουσιαστικά εξοβελίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά από τις εστίες της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ