Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΓΑΙΟ
Το χρονικό της αναζήτησης πετρελαίου

Πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Ν. Μπερνς, επιβεβαίωσε την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο. Η αναζήτηση όμως πετρελαίου στην Ελλάδα άρχισε στο τέλος του περασμένου αιώνα και συγκεκριμένα το έτος 1865. Εγιναν τότε ορισμένες γεωτρήσεις στην περιοχή Κερί της Ζακύνθου, από μια αγγλοαμερικανική εταιρία. Η ύπαρξη πετρελαίου στην περιοχή αυτή όμως, αναφέρεται από την περίοδο του Ηροδότου. Ακολούθησαν έρευνες από τις κατοχικές δυνάμεις κατά την περίοδο 1941-45 και μετά την απελευθέρωση και μέχρι το 1959 από τη γερμανική εταιρία «Helios».

Για όλες αυτές τις έρευνες πάντοτε υποστηριζόταν ότι η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων είναι αντιοικονομική. Περισσότερες όμως από εξήντα εταιρίες πετρελαίου, μεταξύ των οποίων τα μεγαλύτερα ονόματα πολυεθνικών (Shell, Mobil, Texaco, Esso) πήραν μέρος στην επίσημη έναρξη του διαγωνισμού στο Λονδίνο (Νοέμβριος 1995) για την παραχώρηση έξι περιοχών εκμετάλλευσης στη Δυτική Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το Κερί Ζακύνθου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '50 το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε δικαιώματα πετρελαϊκών ερευνών σε εταιρίες που διενήργησαν έρευνα σχεδόν στο σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας και ιδιαιτέρως στο βορειοελλαδικό χώρο.

Με την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας (1967) αρχίζει μια νέα περίοδος εξαιρετικά έντονης και προγραμματισμένης δραστηριότητας για την ανεύρεση πετρελαίων στον ελλαδικό χώρο. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιόδου αυτής είναι τα εξής:

1. Αναστέλλεται πλήρως η δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο το 1960 είχε υπογράψει σύμβαση με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, προκειμένου από κοινού να ερευνήσουν τον ελλαδικό χώρο. Τις κρατικές δραστηριότητες τις υποκαθιστούν οι ξένες εταιρίες.

2.Αρχίζουν για πρώτη φορά υποθαλάσσιες έρευνες.

3. Η εταιρία «Oceanic» αρχίζει γεωτρήσεις κατευθείαν στη Θάσο, ενώ δεν υπήρχε καμία πληροφορία και δεν είχε προηγηθεί καμία γεώτρηση όλα τα προηγούμενα χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η τελευταία δικτατορική κυβέρνηση (Ανδρουτσόπουλος) παραχώρησε άδεια σε αμερικανική εταιρία («Sismic Exploration International») να κάνει σεισμολογική έρευνα και χαρτογράφηση του υποθαλάσσιου χώρου του Αιγαίου και να πουλήσει χωρίς καμία δέσμευση τα συμπεράσματα των ερευνών σε ξένες εταιρίες. Τα στοιχεία της χαρτογράφησης, αναφέρουν δημοσιεύματα, πουλήθηκαν σε δώδεκα ξένες εταιρίες, μέσω των οποίων δόθηκαν και στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία τότε (1974), κατά ανεξακρίβωτες πληροφορίες, πλήρωσε 2.300.000 δολάρια.

Επίσημα στοιχεία, που να ερμηνεύουν γιατί οι Αμερικανοί άρχισαν κατευθείαν τις γεωτρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο και εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να δείχνουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον για την περιοχή αυτή, δεν υπάρχουν. Είναι όμως άκρως αποκαλυπτικά διάφορα ημιεπίσημα δημοσιεύματα των τελευταίων σαράντα χρόνων, από τα οποία εξάγονται πολύ σημαντικά συμπεράσματα. Συγκεκριμένα:

Οι πρώτες παρατηρήσεις και μελέτες για την ύπαρξη πετρελαίου γύρω από τη Θάσο και τον κόλπο της Καβάλας έγιναν από Γερμανούς γεωλόγους το 1927, για λογαριασμό της γερμανικής εταιρίας «Krup», η οποία έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον και για τα μεταλλεία της Θάσου.

Το 1945 ο Γερμανός γεωλόγος Γκερ (αργότερα εργάστηκε στο Houston ως ειδικός σε θέματα του πετρελαίου) έκανε μεγάλες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Θάσου. Στα συγγράμματά του, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναφέρει ότι στον κόλπο της Καβάλας μπορούμε να αντλήσουμε 900.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Το πετρέλαιο αυτό είναι πολύ καλύτερης ποιότητας από όλες τις άλλες περιοχές, άφθονο, και το κοίτασμα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Επίσης αναφέρει ότι, τα πετρέλαια των Ρουμανίας, Λιβύης και Αραβικών χωρών είναι γειτονικά αντίκλινα, που συνδέονται με υπόγεια ρεύματα με το μεγάλο κοίτασμα του Βορείου Αιγαίου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την ανεύρεση πολύ πρόσφατα εκτεταμένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη γειτονική Βουλγαρία, που προοιωνίζεται την ύπαρξη εξαιρετικά σημαντικού κοιτάσματος πετρελαίου στο έδαφος της Βουλγαρίας.

Οι παραπάνω πληροφορίες του Γκερ αξιοποιήθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που εισήλθαν στην ηττημένη Γερμανία μετά τον πόλεμο. Συγκεκριμένα, ο μετέπειτα διευθυντής της «Oceanic», George Brandley, γνώριζε την ύπαρξη πετρελαίων στην περιοχή της Θάσου από το 1951. Τότε, με έκθεσή του προς τον επικεφαλής της αμερικανικής οικονομικής αποστολής στην Ελλάδα, George Hakes, του γνώριζε όλα τα γεωλογικά στοιχεία της περιοχής.

Η έγκυρη εφημερίδα περί τα πετρελαϊκά «World Oil» έγραφε το 1974 : «Η Μεσόγειος είναι ουσιαστικά ανεξερεύνητη ακόμη. Αλλά, οι ενδείξεις δηλώνουν ότι στην Αδριατική και το Βόρειο Αιγαίο υπάρχουν μεγάλες μπάζες πετρελαίου» και τέλος, το «Bureau of Mines» των ΗΠΑ ανακοίνωνε ότι: στο Βόρειο Αιγαίο, κοντά τις ακτές, είναι συσσωρευμένα κοιτάσματα πετρελαίου.

Η περίοδος που οριοθετείται από το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα και μέχρι της αντλήσεως του πρώτου ελληνικού πετρελαίου (Ιούλης 1981), χαρακτηρίζεται ως περίοδος παρασκηνίων γύρω από τα πετρελαϊκά πράγματα του Αιγαίου. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιόδου αυτής είναι οι ανακριβείς δηλώσεις της αμερικανικής εταιρίας «Oceanic», σχετικά με την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου του κοιτάσματος ΠΡΙΝΟΣ και το χρονικό ορίζοντα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος. Ηδη, τα στοιχεία αυτά επί των οποίων στηρίχτηκε η σύμβαση αντλήσεως και εκμετάλλευσης του κοιτάσματος του Πρίνου, έχουν διαψευστεί.

Μετά τη λήξη των ερευνών πετρελαίου στην περιοχή του Πρίνου, η Τουρκία θέτει θέμα συνεκμετάλλευσης των πετρελαίων του Αιγαίου. Η κατάσταση αυτή μετά από μια μεγάλη περίοδο ύφεσης φτάνει στην κρίση του 1987, ενώ στο μεταξύ έχουν συμβεί διάφορα άλλα αποτρεπτικά γεγονότα που θα βοηθούσαν στη διευκρίνιση του πραγματικού μεγέθους του κοιτάσματος πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο. Ετσι, οι Ρουμάνοι τεχνικοί της ROM - PETROL φαίνεται ότι έλαβαν ανακριβή στοιχεία από την «Oceanic» κατά τη διενέργεια των γεωτρήσεων στην περιοχή του Νέστου, για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ