Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πλάτη στις αντιλαϊκές πολιτικές

Eurokinissi

Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση επιδόθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, υπερψηφίζοντας όμως, παράλληλα, τη Συνθήκη της Λισαβόνας και παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνέβαλλε στη σύνταξή της. Οπως είπε η Ευρωσυνθήκη «είναι ένας συμβιβασμός» και «παρότι εμείς οραματιζόμαστε μια άλλη Ευρώπη, δε χαρίζουμε σε κανέναν τις κατακτήσεις μας. Καταφέραμε ώστε η συνθήκη της Λισαβόνας να μας πηγαίνει σε μια πιο δημοκρατική Ευρώπη». Συνέχισε λέγοντας πως η συνθήκη «μας πηγαίνει σε μια ποιο κοινωνική Ευρώπη» αφού «ενισχύει τον ρόλο του κοινοβουλίου» και «την κατοχύρωση της ισότητας ανδρών και γυναικών» ενώ αποτελεί μια ευρωπαϊκή «μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία», κυρίως «με τη διαμόρφωση της ρήτρας αλληλεγγύης».

Ο Γιώργος Παπανδρέου θεώρησε ότι απηύθυνε ...κατηγορία στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι «είστε κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και συνέχισε με δημαγωγικές αναφορές του είδους «γιατί όλες οι τέως κομμουνιστικές χώρες θέλουν να μπουν στην ΕΕ;» υποστηρίζοντας ότι «λέτε να μην μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «εμείς πετύχαμε τη συμπερίληψη της πλήρους απασχόλησης στους βασικούς στόχους της ΕΕ». Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για 65 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ο Γ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι «οι νεοσυντηρητικές κυβερνήσεις προωθούν το λεγόμενο "φλεξικιούριτι" (σ.σ. ευαλφάλεια)» καθιστώντας, όμως, σαφές πως δεν αντιτίθεται στη λογική αυτή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «στην Ελλάδα υπάρχει πολλή ευελιξία και καθόλου ασφάλεια».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τις εκκλήσεις του για διάλογο σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ άσκησε κριτική στη στάση του, θυμίζοντάς του τη θετική ψήφο στη συνθήκη του Μάαστριχτ. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «όποιος ψηφίζει "όχι" πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί θέλει να τον καθηλώσει στην Ευρώπη του χτες και να πορευθεί με βάση τη συνθήκη του Μάαστριχτ», προσθέτοντας πως «λέτε να πορευθούμε με τη συνθήκη του Μάαστριχτ που εσείς ψηφίσατε και όχι στην πιο δημοκρατική συνθήκη της Λισαβόνας», δηλαδή «ναι στο μονεταριστικό Μάαστριχτ και όχι στη συνθήκη της Λισαβόνας με τις όποιες ελλείψεις της».

Βολές κατά Σημίτη

Ως ευθείες βολές κατά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη εκτιμήθηκαν οι αναφορές του Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του για το θέμα του δημοψηφίσματος. Υποστήριξε ότι το αίτημα αυτό αποτελεί «ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή από τη δεξιά», έκανε λόγο για «προσωπικό μου στοίχημα» προσθέτοντας ότι «δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών». Επίσης ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ ζητά να γίνει δημοψήφισμα στη χώρα μας» αφού «οι χώρες που έχουν συνταγματική δυνατότητα, το έχουν διεξάγει σε κάποια στιγμή της ευρωπαϊκής τους πορείας». Επίσης αναφέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου για την περίοδο πριν το 1985, λέγοντας ότι «ο Ανδ. Παπανδρέου είχε ζητήσει τότε δημοψήφισμα» όμως «δεν ήθελε να συγκρουστεί πολιτειακά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είχε τότε διευρυμένες αρμοδιότητες». Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρενέβη ο Κωνσταντίνος Σημίτης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της Ευρωσυνθήκης, χωρίς αναφορές στο θέμα του αιτήματος για δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ