Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση «έναρξης διαλόγου» Χαμάς - Φατάχ

ΝΤΑΚΑΡ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ως «αποκατάσταση εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού» χαρακτήρισαν τη διήμερη συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, εκπρόσωποι των «Χαμάς» και «Φατάχ», υπό την αιγίδα του Προέδρου Αμπντουλαγιέ Γουάντε που προεδρεύει του 57μελούς Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Και οι δύο πλευρές υποστήριξαν ότι «έγινε μια καλή αρχή για την έναρξη εθνικού διαλόγου».

Ετοιμος για συνολικό ανοιχτό άμεσο διάλογο δήλωσε και ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς» Κχάλεντ Μασχάαλ. Από την άλλη, αξιωματούχοι της «Φατάχ» υπογράμμιζαν ότι η πρωτοβουλία για διάλογο εκφράζει το σύνολο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο Αμπάς ενημέρωσε σχετικά τον Σαουδάραβα βασιλιά και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, την Κυριακή, προχώρησε σε άλλη μια μικρή εισβολή στη Γάζα, σκοτώνοντας ένα μαχητή της «Χαμάς» και τραυματίζοντας δύο. Στην περιοχή, στις 14-16 Ιουνίου, θα βρεθεί και πάλι η Κοντολίζα Ράις, επιμένοντας, όπως διαρρέουν, στις πιέσεις για κάποιου είδους πρόοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, παρά το σκάνδαλο που σείει την πολιτική σκηνή του Ισραήλ με εμπλεκόμενο τον πρωθυπουργό.

Αντιδράσεις από παντού

Εντονα αντέδρασαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, αλλά και ο σύσσωμος ο Τύπος της χώρας στις απειλές για επίθεση στο Ιράν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Σαούλ Μοφάζ. Τον κατηγόρησαν ότι «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια κάνοντας το Ιράν πρόβλημα του Ισραήλ και όχι διεθνές, μόνο για προσωπικό του όφελος στην κούρσα διαδοχής στο Καντίμα». Τις δηλώσεις Μοφάζ επέκριναν ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ και η Μόσχα, μιλώντας για άκρως αντιπαραγωγικές θέσεις, ενώ η Τεχεράνη ζήτησε την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ