Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΕΙΣΜΟΣ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ
Νέο χτύπημα του Εγκέλαδου στην αθωράκιστη χώρα

Δύο νεκροί, 216 τραυματίες, ολόκληρα χωριά κρίθηκαν ακατάλληλα να κατοικηθούν στη βορειοδυτική Πελοπόννησο

Ο νέος ισχυρός σεισμός των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3.25΄ το μεσημέρι της Κυριακής, με επίκεντρο την περιοχή της Ανδραβίδας, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς, 216 τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές, επιβεβαίωσε την τραγική αντίφαση που συμβαίνει στη χώρα μας: Ενώ υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι σεισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούν και ότι κάποια στιγμή ένας μεγάλος σεισμός θα χτυπήσει την «πόρτα» μας, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, αρνούνται να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε οι θάνατοι να αποφευχθούν και οι ζημιές να ελαχιστοποιηθούν.

Αποδεικνύεται πλέον ότι πρόκειται για μια εγκληματική πολιτική που αντιμετωπίζει και την αντισεισμική προστασία της χώρας με τους ανάλγητους νόμους της ελεύθερης αγοράς και σύμφωνα με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και όχι με γνώμονα τις ανάγκες και την ασφάλεια του λαού.

Το μόνο κόμμα που εδώ και χρόνια αγωνίζεται και κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το μεγάλο αυτό κρίσιμο και ζωτικό ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, είναι το ΚΚΕ, απαιτώντας ένα πλέγμα άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων ενταγμένων σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι η αντισεισμική θωράκιση πρέπει να γίνει υπόθεση διεκδίκησης του λαϊκού κινήματος, διοργάνωσε πρόσφατα σειρά εκδηλώσεων σε πολλές πόλεις της χώρας, με αποκορύφωμα την επιστημονική ημερίδα που πραγματοποίησε η ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Η προχτεσινή σεισμική δόνηση, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια, την Καρδίτσα και την Αττική, ήταν επιφανειακή, με εστιακό βάθος περίπου τα 10 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ότι αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, που μπορεί να φτάσει σε μέγεθος και τα 6 Ρίχτερ. Πάντως μέχρι χτες το βράδυ είχαν γίνει δεκάδες μετασεισμοί, αλλά μόνο τρεις γύρω στα 4,5 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες επίσης εκτιμούν ότι τους κατοίκους, από περισσότερα θύματα και υλικές καταστροφές, έσωσε η καλή σύσταση του υπεδάφους.

Συνολική εικόνα της καταστροφής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των καταγραφών που κάνουν μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ και των νομαρχιών. Μέχρι χτες το απόγευμα, είχαν καταγραφεί 170 κατεδαφιστέα (80 στο νομό Ηλείας και 70 στο νομό Αχαΐας) και 354 με ζημιές, αλλά κατοικήσιμα (184 στην Ηλεία και 170 στην Αχαΐα).

Την ίδια στιγμή τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, όσο και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν ότι στους πληγέντες θα δοθεί η ίδια βοήθεια όπως και στους πυρόπληκτους του περασμένου καλοκαιριού, γεγονός που κάνει ήδη τους σεισμόπληκτους να μιλούν για μέτρα - κοροϊδία. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, όσοι έμειναν άστεγοι θα πάρουν ως επίδομα 3.000 ευρώ, ενώ άλλα 2.000 ευρώ θα τους δώσει με απόφασή της η ΚΕΔΚΕ.

Δυστυχώς και αυτή τη φορά δεν έλειψε η εντελώς αποπροσανατολιστική από το κύριο πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης προγνωσιολογία και οι αντεγκλήσεις μεταξύ των επιστημόνων, γεγονός που φανερώνει επίσης την έλλειψη ενός ενιαίου δημόσιου φορέα για την ανάπτυξη της έρευνας στον κρίσιμο αυτόν τομέα, με τη διάθεση της απαραίτητης χρηματοδότησης, του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού από το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ