Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
«Κέντρο διερχομένων» με απώτερο στόχο

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εκλεψε τις εντυπώσεις ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, επισκέφτηκε το Λίβανο, το Σάββατο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν, τον πρωθυπουργό Σινιόρα αλλά και τις ηγεσίες και των 14 κομμάτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της «Χεζμπολάχ». Η κίνηση Σαρκοζί, που συνοδευόταν και από τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας του, είχε αναμφίβολα, όπως σχολίαζαν αναλυτές, νεοαποικιακό χρώμα, εκφράζοντας προσπάθεια καλλιέργειας μιας ενεργότερης γαλλικής παρέμβασης και παρουσίας στην πάλαι ποτέ υποκείμενη, στη γαλλική αυτοκρατορία, χώρα.

Ο Σαρκοζί δεσμεύτηκε για πολιτική και οικονομική υποστήριξη στον Πρόεδρο Σουλεϊμάν και στην πολιτική ηγεσία της χώρας όσο αυτές βαδίζουν στο πλαίσιο της συμφωνίας εθνικής συμφιλίωσης που υπέγραψαν στην Ντόχα, στα τέλη Μάη, με την οποία άρθηκε, έστω και προς το παρόν, το πολιτικό αδιέξοδο που την ταλάνιζε επί 18 μήνες. Επίσης, δίνοντας σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητά του να προωθήσει περαιτέρω τα γαλλικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, ο Σαρκοζί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε συνεντεύξεις του, να επιδιώξει βελτίωση των σχέσεων με τη Συρία. Ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, ήθελαν τον Γάλλο Πρόεδρο να ετοιμάζεται να αποστείλει δύο διπλωμάτες στη Δαμασκό, για πρώτες επαφές μετά από καιρό σιωπής, αν συνεχιστεί η ηρεμία στο Λίβανο.

Τη γαλλική απόπειρα απόκτησης σφαίρας επιρροής, που εκφράστηκε και από το ότι ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους, και μάλιστα με τόσο ψηλόβαθμη αντιπροσωπεία, που επισκέφτηκε τον νέο Λιβανέζο Πρόεδρο, ακολούθησε η βρετανική. Στη Βηρυτό έφθασε, για 24ωρη επίσκεψη, την Κυριακή, το βράδυ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της χώρας του στη συμφωνία της Ντόχα και την αποφασιστικότητά της να σταθεί στο πλευρό κάθε προσπάθειας σταθερότητας.

Αν και η πολιτική ένταση έχει όντως εκτονωθεί αρκετά, τα μικροεπεισόδια, πάντως, δε λείπουν. Ετσι, χτες τα ξημερώματα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων οπαδών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, στην περιοχή Σααντνάγιελ, στην κοιλάδα Μπεκάα. Στα επεισόδια δεν αναμείχτηκε ο λιβανικός στρατός, ο οποίος, όμως, αναπτύχθηκε, στη συνέχεια, στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ