Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΕΙΣΜΟΣ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διάβημα διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Αντιπροσωπεία της ΚΟΑ προχωρά σήμερα σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) του ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά σήμερα Τρίτη η ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αντιπροσωπεία της που θα αποτελείται από τους Βασίλη Δημόπουλο και τους νομαρχιακούς συμβούλους Κώστα Μαρκέτη και Αλεξάνδρα Μπαλού, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα, με ευθύνη της κυβέρνησης και της νομαρχίας.

Τα παραπάνω σημειώνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Πελοπόννησο. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΚΟΑ έχει ως εξής:

«Η τραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό στη ΒΔ Πελοπόννησο καθιστά το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας σοβαρότατο και επείγον.

Ιδιαίτερα για την Αθήνα, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας το 1999, με τους 143 νεκρούς, τους 700 τραυματίες, τους 100.000 αστέγους και τις 30 καταρρεύσεις κτιρίων, αποφασίστηκε να υπάρξει πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των 80.000 δημοσίων και κοινωφελούς χρήσης κτιρίων μέχρι το 2001.

Ομως, οι έλεγχοι αυτοί έμειναν στα χαρτιά τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ, αφού μέχρι τέλους του 2007, μόνο στο 5% των κτιρίων αυτών είχαν γίνει κάπως στοιχειωδώς αξιόπιστοι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε όποια κτίρια απαιτούνται προληπτικές ενισχυτικές επεμβάσεις, πουθενά αυτές δεν έχουν γίνει.

Το ΚΚΕ, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έφερε το θέμα για συζήτηση στη Βουλή με Ερωτήσεις που κατέθεσε. Επίσης, με τους νομαρχιακούς συμβούλους της ΝΑΣ, έφερε, μέσα στο 2008, και μάλιστα σε δύο συνεδριάσεις για συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας το σοβαρό αυτό ζήτημα των προσεισμικών ελέγχων και της λήψης των απαραίτητων μέτρων προστασίας τόσο για τα κτίρια που υπάγονται στην κατηγορία των "κοινωφελών" (νοσοκομεία, σχολεία, εκπαιδευτήρια, κτίρια δημοσίων υπηρεσιών κ.ά.) όσο και για τα κτίρια που στεγάζουν βιομηχανίες - βιοτεχνίες, καθώς και γενικά κτίρια στα οποία συναθροίζεται μεγάλος αριθμός ατόμων, αλλά και για τις κατοικίες.

Η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας, που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, και οι άλλες παρατάξεις ΝΔ - ΣΥΝ - ΛΑ.Ο.Σ. αδιαφόρησαν. Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο νομάρχης Αθήνας ήταν ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν είναι αρμόδια. Πρόκειται για γελοίο επιχείρημα για ένα τεράστιο πρόβλημα που σχετίζεται με τη ζωή της φτωχολογιάς της Αθήνας. Το μόνο που ενδιαφέρει την πλειοψηφία της Νομαρχίας είναι να εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική.

Επίσης, η ΚΟΑ του ΚΚΕ ζήτησε για το παραπάνω θέμα στοιχεία και από τις αρμόδιες υπηρεσίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Από τα στοιχεία που δόθηκαν προκύπτει ότι εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο πρόβλημα του προσεισμικού ελέγχου και της αποκατάστασης χιλιάδων κτιρίων. Η κυβέρνηση, δηλαδή, και η Νομαρχία Αθήνας δεν έχουν κάνει τίποτα.

Καλούμε το λαό, τις μαζικές λαϊκές οργανώσεις, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για την οργάνωση της πάλης για την αντισεισμική θωράκιση.

Απαιτούμε τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο στην Αθήνα και τη λήψη τώρα των απαραίτητων μέτρων αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org