Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΕΙΣΜΟΣ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ
«Τέτοιο σεισμό δεν έχουμε ξαναζήσει»

Ωρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές

Στο χωριό Βάλμη δεν έμεινε τίποτα όρθιο

Eurokinissi

Στο χωριό Βάλμη δεν έμεινε τίποτα όρθιο
(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

«Τέτοιο σεισμό δεν έχουμε ξαναζήσει».

Αυτή είναι η φράση που ακούγεται συνεχώς από τα χείλη όλων των κατοίκων στους Νομούς Ηλείας και Αχαΐας μετά τον ισχυρό σεισμό, προχτές Κυριακή. Νεκροί είναι ο 55χρονος Αντρέας Μπακούλιας από την Κάτω Αχαγιά, πατέρας 5 παιδιών και η 80χρονη Μαρίνα Πετροπούλου από τα Βραχνέικα, που την ώρα του σεισμού βρισκόταν στην Κάτω Αχαγιά. Ο Αντρ. Μπακούλιας καταπλακώθηκε από το χαγιάτι, καθώς καθόταν αμέριμνος στο μπαλκόνι του σπιτιού του χωρίς να προλάβει να αντιδράσει και η Μ. Πετροπούλου πέθανε από ανακοπή καρδιάς κατά τη διακομιδή της στο νοσοκομείο μετά από ελαφρύ τραυματισμό.

Συνολικά περισσότεροι από 200 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς λόγω του σεισμού. Από αυτούς, τρεις χειρουργήθηκαν στα κάτω άκρα και παραμένουν στο νοσοκομείο. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι εκτός από την Κάτω Αχαγιά, που υπέστη σοβαρές ζημιές και στον τομέα των υποδομών (ύδρευση, βιολογικός καθαρισμός, δημόσια κτίρια, σχολεία), το χωριό Βάλμη στην Ηλεία (βορειοανατολικά του νομού στα όρια με Αχαΐα), όπου τα 36 από τα 42 σπίτια είναι μη κατοικήσιμα. Επίσης σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί στην Αμαλιάδα, στο Δήμο Βαρθολομιού, τη Μανωλάδα και τη Βάρδα, ενώ στην Αχαΐα επλήγησαν σοβαρά οι Δήμοι Μόβρης, Δύμης, Ωλενίας και Λαρισσού. Οι περισσότεροι κάτοικοι που έμειναν άστεγοι είτε φιλοξενήθηκαν σε σπίτια σε άλλες περιοχές, είτε κοιμήθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που έκαναν χρήση των σκηνών που στήθηκαν στο γήπεδο της πόλης.


Eurokinissi

Χτες βράδυ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Σπ. Σπυρίδων διέταξε την εκκένωση των χωριών Σανταμέρι, Χαραυγή και Πόρτες του Νομού Αχαΐας, λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων.

Κλιμάκια του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή του ΚΚΕ, βρέθηκε κοντά στους πληγέντες. Κατήγγειλε την απουσία οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του σεισμού. Υπογράμμισε την ανάγκη της άμεσης αντισεισμικής θωράκισης των σεισμογενών περιοχών και ιδιαίτερα των δημόσιων κτιρίων, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Είναι γνωστό, επισήμανε, πως το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας και παρά τις παρεμβάσεις φορέων δεν πάρθηκε κανένα μέτρο από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τέλος, τόνισε την ανάγκη της άμεσης και πλήρους αποκατάστασης των πληγέντων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος βρέθηκε χτες το βράδυ στην Κάτω Αχαγιά. Περιόδευσε σε καταστήματα μικροεπαγγελματιών που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά και στις πλατείες της κωμόπολης όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των κατοίκων. «Αν ακολουθηθεί - τόνισε - η πρακτική των προηγούμενων χρόνων όπως στο σεισμό της Αθήνας, αλλά και στους πυρόπληκτους των περσινών πυρκαγιών, τότε τα αποτελέσματα θα είναι δυσμενή για το λαό της περιοχής».

Νοσοκομείο και σχολεία επλήγησαν από το σεισμό

Οι εκατοντάδες καταρρεύσεις σπιτιών που σημειώθηκαν στους δύο νομούς, πέρα από τη σφοδρότητα του σεισμού, οφείλεται στο γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν κατασκευασμένα από πέτρα ή χωματόπλινθα. Επιπρόσθετα, στην πτώση τους συνέβαλε η παλαιότητα αυτών των κτισμάτων, σε συνδυασμό με τη μικρή αντοχή αυτών των υλικών σε μεγάλες σεισμικές δονήσεις. Ωστόσο, σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν και σε σπίτια που χτίστηκαν την τελευταία 20ετία, καθώς και σε δημόσια κτίρια.

Απόγνωση στην Κάτω Αχαγιά

Associated Press

Απόγνωση στην Κάτω Αχαγιά
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κτίριο όπου στεγάζεται ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες που στεγάζονταν σε αυτό, όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Τελωνείο, η Δημόσια Διοίκηση και το Λιμεναρχείο να μετεγκατασταθούν, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το Δικαστικό Μέγαρο Πάτρας και το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας». Ακατάλληλα κρίθηκαν τα Δημαρχεία Αμαλιάδας και Κάτω Αχαγιάς.

Βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ

Διάσπαρτες βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης προκάλεσε ο σεισμός, με σημαντικότερη αυτή στον υποσταθμό Υψηλής προς Μέσης Τάσης της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση 25.000 πελατών της επιχείρησης. Η αποκατάσταση των βλαβών ξεκίνησε από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής και μέχρι αργά το βράδυ είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 200 μεμονωμένες κατοικίες.

Εγκατέλειψαν το νοσοκομείο λόγω ακαταλληλότητας...

Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο, υπάρχουν πλήθος αναφορές και καταγγελίες από αρμόδιους φορείς, αλλά και από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, τη Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ και τη ΔΑΣ «Πάτρα - Μπροστά» για την ακαταλληλότητα κι επικινδυνότητα του εν λόγω κτιρίου. Πολλά σημεία της τοιχοποιίας φέρουν μεγάλες ρωγμές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο οι ασθενείς.

Συγκεκριμένα, από τους 350 - 400 ασθενείς έμειναν μέσα μόλις 35 καθώς τα περιστατικά αυτά είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Επίσης, στην Πάτρα 5 πολυκατοικίες εκκενώθηκαν μέχρι να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των κτιρίων. «Θύμα» του σεισμού έπεσαν και τα γραφεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, καθώς και της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ τα οποία μετεγκαταστάθηκαν σε Ταμπάχανα και Ακτή Δυμαίων αντίστοιχα.

Ζημιές σε σχολεία


ICON

Στην Ηλεία, ζημιές πολλές έγιναν σε σχολεία. Εκείνα που ελέγχθηκαν και χρειάζονται παρεμβάσεις για να ξαναλειτουργήσουν είναι το 1ο και 4ο Δημοτικό Αμαλιάδας, τα Γυμνάσια και Λύκεια σε Βαρθολομιό, Λεχαινά, Καράτουλα, Σιμόπουλο, το 2ο Δημοτικό Πύργου, καθώς και το 1ο Γυμνάσιο Πύργου.

Σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στην Αμαλιάδα όπου περισσότερα από 200 σπίτια κρίθηκαν ακατοίκητα, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εργατικές κατοικίες στη συνοικία της Αγίας Αννας, οι οποίες παραδόθηκαν από την Εργατική Κατοικία το 1988. Στο πολεμικό αεροδρόμιο της πόλης, ο βασικός πύργος ελέγχου τέθηκε εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας να γίνεται από τους δυο εφεδρικούς.

Τέλος, ζημιές υπέστησαν σπίτια και σχολεία στην Αιτωλοακαρνανία. Συγκεκριμένα, υπήρξαν πτώσεις τοίχων - κυρίως - σε νεοκλασικά κτίρια στον Αστακό, σοβαρές ζημιές σε τουλάχιστον 15 ακατοίκητα σπίτια της ίδιας περιοχής, ενώ προβλήματα στη στατικότητά τους παρατηρήθηκαν σε τρεις πολυκατοικίες στο Μεσολόγγι. Επίσης, έπεσαν σοβάδες σχολείων στο Αγρίνιο.


ICON


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org