Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΩΛΗΣΗ ΟΤΕ
Λύση ο ενιαίος κρατικός φορέας τηλεπικοινωνιών

Στη Βουλή, με διαδικασίες εξπρές, η κύρωση της συμφωνίας ΟΤΕ - «Ντόιτσε Τέλεκομ»

Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση επιδιώκει την κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης του ΟΤΕ στους Γερμανούς της «Ντόιτσε Τέλεκομ», αφού χτες άρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η επεξεργασία της και την επόμενη βδομάδα έχει προγραμματιστεί η ψήφισή της από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, στην ομιλία του όχι μόνο υπερασπίστηκε τη συμφωνία αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτή λειτουργεί «προς όφελος της επιχείρησης και των εργαζομένων της, αλλά κυρίως προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας γενικότερα»! Είπε ότι η εξέλιξη αυτή είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο εγκρίθηκε «σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις».

Η κυβερνητική πλειοψηφία στην επιτροπή απέρριψε την πρόταση για κλήση προς ακρόαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να απαντήσει για θέματα ασφαλείας των επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά, παρ' όλα αυτά, ο Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίστηκε ότι διασφαλίζεται απολύτως «η εθνική άμυνα και η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών».

Ο υπουργός είπε ότι με τη συμφωνία αυτή δεν πουλιέται ο ΟΤΕ αλλά προχωράει σε μια στρατηγική συμμαχία και υπενθύμισε ότι ήδη πριν από το 2004 είχε πουληθεί το 66% των μετοχών του ΟΤΕ.

Η σημερινή εξέλιξη στον ΟΤΕ με τη συμφωνία με την «Ντόιτσε Τέλεκομ» είναι η ολοκλήρωση ενός κύκλου που ξεκίνησε το 1992 επί ΝΔ, συνεχίστηκε το 1996 επί ΠΑΣΟΚ με την πρώτη μετοχοποίηση και τις υπόλοιπες που ακολούθησαν και ολοκληρώνεται σήμερα από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, τόνισε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος.

Το πρόβλημα με τον ΟΤΕ, είπε ο βουλευτής, έχει να κάνει με το ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις - πλην ΚΚΕ - αποδέχονται τη λογική της απελευθέρωσης της αγοράς που προωθεί η ΕΕ, η οποία οδήγησε στην κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου και στην είσοδο ιδιωτών στον ΟΤΕ, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος τους, το οποίο εξασφαλίζουν με την εντατικοποίηση της εργασίας και την αύξηση των τιμολογίων. Η πολιτική της ΕΕ, την οποία αποδέχονται τα άλλα κόμματα, επιτάχυνε τις συγχωνεύσεις των τηλεπικοινωνιών και είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις μεγάλοι όμιλοι ελέγχουν πάνω από το 60% της αγοράς. Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είχαμε επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων (όπως φάνηκε στην περίπτωση του ΟΤΕ), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1996 μέχρι σήμερα μειώθηκαν κατά 16.000 οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, όπου κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, δεν είναι ελληνική ιδιομορφία, αφού οι Γερμανοί προγραμματίζουν 10.000 απολύσεις μέχρι το 2010, ενώ μπαράζ απολύσεων σημειώνεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ταυτόχρονα με το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των μισθών. Για να φτάσουμε, είπε, στη σημερινή εξέλιξη στον ΟΤΕ προηγήθηκε η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ και το ξεκαθάρισμα των επενδύσεων στα Βαλκάνια προκειμένου να δοθεί ο ΟΤΕ στους Γερμανούς χωρίς χρέη και χωρίς κατακτήσεις των εργαζομένων.

Είναι ενδεικτικό, τόνισε, για το πώς αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις τον ΟΤΕ το παράδειγμα της ΕΛΒΗΛ, η οποία ιδρύθηκε το 1982, δε λειτούργησε ποτέ και στη συνέχεια καταργήθηκε για να παραχωρηθούν οι προμήθειες σε ιδιώτες. Ο Ν. Καραθανασόπουλος σχολιάζοντας τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι στον ΟΤΕ θα υπάρχει συνδιοίκηση με τους Γερμανούς, είπε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού στην πράξη το δημόσιο απλώς θα επικυρώνει τις αποφάσεις των Γερμανών, από τις εργασιακές σχέσεις μέχρι τις επενδύσεις.

Είμαστε, συνέχισε, αντίθετοι με τις λογικές που λένε ότι το δημόσιο πρέπει να έχει το 51% του ΟΤΕ και το υπόλοιπο να ανήκει σε ιδιώτες, γιατί κάθε ποσοστό ιδιωτικοποίησης είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Σκάνδαλο, είπε, είναι η ίδια η ιδιωτικοποίηση και το ΚΚΕ βάζει τον πήχη της αντίστασης στην άρνηση της λογικής της απελευθέρωσης της αγοράς, τονίζοντας ότι όσοι είναι υπέρ της ΕΕ δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα λαϊκά δικαιώματα. Πρέπει, τόνισε, να παρεμποδιστεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και η λύση είναι ο ενιαίος κρατικός φορέας τηλεπικοινωνιών χωρίς τη δράση κανενός ιδιώτη. Ο εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κληθεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην επιτροπή προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την πώληση του ΟΤΕ.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τσιόκας, είπε ότι η συμφωνία αποτελεί «αποικιοκρατικού χαρακτήρα εκποίηση», χωρίς να πει κουβέντα για το γεγονός ότι το 66% των μετοχών του ΟΤΕ πουλήθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ