Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 53
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες...

...και με «όραμα» επενδυτές και ΕΣΠΑ

Με ...όραμα την ενίσχυση του Δήμου Αθηναίων ως μητροπολιτικής πρωτεύουσας στο χώρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε χτες το στρατηγικό σχεδιασμό του 4ετούς επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου έως το 2010, με το οποίο προωθείται η μετατροπή της πόλης σε ελκυστικό τόπο για επενδύσεις.

«Το επιχειρησιακό πρόγραμμα εντάσσεται απολύτως στις κοινοτικές προτεραιότητες ανάπτυξης και ιδιαίτερα στη στρατηγική της Λισαβόνας, όπου η έμφαση δίνεται στην ανάγκη να γίνει η οικονομία της ΕΕ η πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία του κόσμου. Κέρδη για την πλουτοκρατία, ακρίβεια, ανεργία, μερική απασχόληση, πάγωμα μισθών, συντάξεις πείνας, ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας για τα λαϊκά στρώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στέλιος Λάμπρου.

Εκτίμηση που επιβεβαιώνεται και από τους ίδιους τους άξονες του επιχειρησιακού προγράμματος, το οποίο - όπως είπε και ο δήμαρχος, Ν. Κακλαμάνης - αποτελεί προϋπόθεση για την πιστοποίηση ενός δήμου στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), που ανοίγει νέους δρόμους για τη μεγαλύτερη διείσδυση του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού περιλαμβάνονται οι συνεργίες με την κεντρική διοίκηση και οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η βελτίωση της προσαρμοστικότητας εργαζομένων και επιχειρήσεων (σ.σ. βλέπε ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων), κ.ά.

Είναι φανερό, όπως τόνισε στην τοποθέτησή του και ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης» Μ. Δανδουλάκης, ότι «ο θεσμός της ΤΑ και κάθε δήμος ξεχωριστά μετατρέπονται ακόμα περισσότερο, με μια σειρά νόμους και διατάξεις, σε μοχλό υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ». Μάλιστα, για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων επιβάλλει την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των δήμων από τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας και αποτελούν έτσι «πολιτικό τετελεσμένο» για τέσσερα χρόνια.

Ενδεικτικό πάντως του τύπου ανάπτυξης που εξυπηρετεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι ότι συντάχθηκε μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας, από ομάδα τεχνοκρατών και επιστημόνων. Μάλιστα, επικεφαλής της ομάδας εργασίας που εκπόνησε το πρόγραμμα εσωτερικής οργάνωσης του δήμου είναι το στέλεχος του ΣΥΝ και πρώην δήμαρχος Λιβαδειάς Χρ. Παλαιολόγος.

Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, καταψήφισε μεν το στρατηγικό σχεδιασμό, ωστόσο δε διατύπωσε καμία διαφωνία επί της πολιτικής φιλοσοφίας του προγράμματος. Αντίθετα, το βρήκε ένα «ενδιαφέρον πόνημα» που στερείται κριτικής ανάλυσης και ...ποιοτικής ανάγνωσης της πραγματικότητας και επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί όταν θα ξαναέρθει το θέμα για ψήφιση. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ απείχε από την ψηφοφορία, υποσχόμενη να συμβάλει με παρατηρήσεις και συμπληρώσεις στο πρόγραμμα, ενώ διεκδίκησε την ...πατρότητα των επιχειρησιακών προγραμμάτων που ξεκίνησαν επί υπουργίας Κ. Σκανδαλίδη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org