Κυριακή 8 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Για τις εκλογές στην ΠΓΔΜ

Η εκλογική αυλαία της ΠΓΔΜ (FYROM) έπεσε υπό καθεστώς ανωμαλιών. Απομένει η αλβανόφωνη περιοχή του Τετόβου με επαναληπτικές εκλογές. Οι προσδοκίες πιθανών αλλαγών της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη μοιάζουν με τη φουσκωμένη κοιλιά που απεδείχθη... ανεμογκάστρι.

Η πολιτική τύφλα του επανεκλεγμένου Σκοπιανού πρωθυπουργού Γκρουέφσκι έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει ουσιαστικά τη διέλευση ελληνικού εκστρατευτικού σώματος που ανήκει στη ΝΑΤΟική δύναμη της «ΚFOR» του Κοσσυφοπεδίου. Για έναν πολιτικό που η παράταξή του επικαλείται την αμερικανοΝΑΤΟική δύναμη ως ύψιστο προστάτη της χώρας του, αυτή η ενέργεια θυμίζει τον τρελό που τραβάει τα μαλλιά του ή τον αγανακτισμένο που αυτοχειριάζεται.

Είναι γεγονός ότι το επίπεδο διενέργειας των εκλογών στη FYROM επέσυρε έντονες και απογοητευτικές επικρίσεις εκπροσώπων ισχυρών κρατών και οργανισμών του ιμπεριαλιστικού χώρου. Οπως επίσης αυξήθηκαν οι εσωτερικές πιέσεις στην αμερικανική πλευρά από εταίρους για το ευρύτερο ζήτημα της αμερικανικής παρουσίας στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της ενδοσυμμαχικής κόντρας. Αλλωστε, είχε ήδη φανεί η διάφανη αλλαγή στάσης των ΗΠΑ έναντι των Σκοπίων μετά την ελληνική θέση για σύνθετη ονομασία και την αμερικανική απομόνωση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την είσοδο της FYROM. Οι αμερικανόπνευστοι γιάπηδες των Σκοπίων δεν ακολούθησαν τον ανάλογο αμερικανικό ελιγμό, παγιδευμένοι στη βλακεία της ίδιας αδιαλλαξίας που παγίδευσε την Ελλάδα το 1992. Εφόσον συνεχίσουν την ίδια πολιτική, η θέση τους και μαζί της χώρας τους είναι τελειωμένη. Τότε, ούτε ως προτεκτοράτο θα μπορούν να κρατηθούν.

Αυτή η κολόνια της όψιμης πολιτικής βλακείας κρατάει χρόνια τώρα. Στην αρχή οι «αποδώ» βαλκανιομάχοι της ψηφοθηρίας των «κούκων» και τώρα οι «αποκεί» συνεχιστές της μακεδονοβλακείας γίνονται όργανα της πιο ξετσίπωτης ιμπεριαλιστικής πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε». Ενώ, ωστόσο, στην Ελλάδα υπήρξε η καταλυτική εξαρχής φωνή των ...«Λακεδαιμονίων», που μπορεί εν παρόδω να σπρώξει κάπως τα πράγματα στα ίσια, αντίθετα στη FYROM μόλις τώρα ακούγονται κάποιες δειλές φωνές αντιρρήσεων που φέρουν στη μνήμη την περίεργη απόπειρα δολοφονίας του Κ. Γκλιγκόροφ και την απομάκρυνσή του από τα πολιτικά πράγματα.

Σε πείσμα της στοιχειώδους λογικής, η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στην απομονωμένη, ξεκομμένη από ουσία, πολιτική της ονοματολογίας, αδιαφορώντας για τα ουσιώδη όπισθεν του ονόματος. Στο ίδιο βιολί και τα αμερικανόπνευστα «πολιτικά μπουζούκια» των Σκοπίων, που αδιαφορούν για την ιμπεριαλιστική πρακτική της «στυμμένης λεμονόκουπας» που απειλεί να πέσει στα κεφάλια τους. Τη στιγμή που ο νεόκοπος Ελληνας ιμπεριαλιστής ανοίγει λάκκους, ο Σκοπιανός θλιβερός και κατά φαντασία εθνικιστής και σοβινιστής παραμελεί τη θεμελιώδη ιστορική αρχή που λέει ότι «ο λαός που αρνείται την ιστορική εθνική του αλήθεια είναι καταδικασμένος».


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ