Σάββατο 7 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΡΚΟΖΙ
Μοίρασε υποσχέσεις και πήρε εξοπλιστικά

Ανέξοδες υποσχέσεις για στήριξη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τετριμμένα σλόγκαν του τύπου «Ελλάς - Γαλλία νέα συμμαχία» πρόσφερε ο Ν. Σαρκοζί, προκειμένου να λάβει πιο χειροπιαστά ανταλλάγματα, όπως μεγαλύτερο μερίδιο στα εξοπλιστικά προγράμματα και στήριξη στην ατζέντα της γαλλικής Προεδρίας.

Ολοφάνερη επιδίωξη της χτεσινής επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, καθ' οδόν προς το Λίβανο, ήταν η προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας του αλλά και η γενικότερη «στρατηγική» ενίσχυση της επιρροής, στο πλαίσιο προώθησης του γαλλικού σχεδίου για την «Ενωση της Μεσογείου».

Προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του ο Γάλλος Πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την υποστήριξη που πρόσφερε στο «βέτο» που έθεσε ο Κ. Καραμανλής στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί ότι προσδοκά «ανταλλάγματα» για τη στάση στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για το Κυπριακό και το ζήτημα της μετανάστευσης.

«Θέλω να ξέρετε ότι εμείς επιλέξαμε την Ελλάδα και δε θα αλλάξουμε θέση», είπε ευθύς εξαρχής μιλώντας στη Βουλή αναφερόμενος στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, δίνοντας μια συνολικότερη διάσταση στην "επιλογή" της γαλλικής κυβέρνησης στην περιοχή μας. Διαβεβαίωσε με έμφαση ότι «η αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα υπάρχει και θα παραμείνει», επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες θέλουν η ΠΓΔΜ να πλησιάσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ «εν ευθέτω χρόνω»... «Θέλω όμως να πω ότι το θέμα του ονόματος πρέπει να ρυθμιστεί πριν από κάθε προσχώρηση», τόνισε.

Βερμπαλιστικού χαρακτήρα ήταν και οι αναφορές στο Κυπριακό -«ήρθε επιτέλους η ώρα να πέσει το τείχος της Λευκωσίας» είπε - απέδωσε σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Μεσογειακής Ενωσης και επισφράγισε την ενθουσιώδη ομιλία του αναφωνώντας: «Ζήτω η νέα συμμαχία Γαλλίας - Ελλάδας»!

Το «ψητό»...

Το «ψητό» ήρθε αργότερα στην «κοινή διακήρυξη για συνεργασία στους τομείς της Αμυνας και Ασφάλειας» που υπέγραψε ο Κ. Καραμανλής με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στους «τομείς συνεργασίας αμυντικού υλικού», όπως τα αεροπλάνα, ναυπήγηση πολεμικών πλοίων, ελικόπτερα διάσωσης και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα. Πρόκειται, όπως ανέφεραν πληροφορίες από ειδικούς, για την κατασκευή φρεγατών από τους Γάλλους, τον εκσυγχρονισμό των «Μιράζ» και ίσως συμπληρωματική εξαγορά «Ραφάλ» (μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς), την αγορά δύο ελικοπτέρων «Σούπερ Πούμα» και καινούριων τζιπ για «ειρηνευτικές αποστολές»...

Στις δηλώσεις που έγιναν αργότερα ο Κ. Καραμανλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας και εξοπλισμών, λέγοντας πως «συμφωνήσαμε ότι οι αναγκαίες επαφές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα». Μίλησε ακόμα για «ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη» και στο πλαίσιο αυτό ο Ελληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει τη γαλλική Προεδρία της ΕΕ. Τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης της Μεσογειακής Ενωσης, που προτείνει η Γαλλία, σημειώνοντας ότι θα ωφεληθούν όλες οι χώρες της περιοχής από νέες μορφές συνεργασίας που θα προκύψουν, διευκρινίζοντας ότι αυτή η προοπτική δε συνδέεται με τις ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας στην ΕΕ. Επισήμανε ακόμα τις «ευκαιρίες» στην οικονομική συνεργασία αναφέροντας ότι «η Γαλλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, καθώς και έναν από τους κύριους επενδυτές στη χώρα μας, με παρουσία άνω των 130 εταιρειών».

Ενθουσιασμένος ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι...«συμφωνεί σε όλα με τον Ελληνα πρωθυπουργό», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πουθενά πρόβλημα στις ελληνογαλλικές σχέσεις. Συμφώνησε δε και με τη δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης Ακτοφυλακής στο πλαίσιο της καταδίωξης των μεταναστών, ενώ χαρακτήρισε καλή ιδέα να υπάρξει ελληνογαλλική δύναμη που θα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επανέλαβε τη θέση του για «στενή σύνδεση» με την ΕΕ, ενώ εξέφρασε την κατανόησή του για τα αντιμαχόμενα συναισθήματα που υπάρχουν για το θέμα στην Ελλάδα. Τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβαν την παράσταση «μάχη κατά της ακρίβειας» προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών. Περισσότερο δημαγωγός και λαοπλάνος ο Ν. Σαρκοζί, εμφανίστηκε οργισμένος δηλώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν ένα συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (σ.σ. της ΕΕ) να μη συζητά το θέμα της ακρίβειας», συμπληρώνοντας πομπωδώς ότι «η Ευρώπη οικοδομήθηκε για να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες και όχι να τους αφήνουμε αβοήθητους». Από την πλευρά ο Κ. Καραμανλής έκανε αναφορά στην επιστολή - πυροτέχνημα που απέστειλε στον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά απέφυγε να υποστηρίξει την πρόταση Ζαρκοζί για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ