Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Με διαδικασίες «εξπρές» το «περνάνε» από τη Βουλή
  • Την ερχόμενη Τετάρτη η ψηφοφορία
  • Βουλευτές ΚΚΕ: Επιμένουμε στο αίτημα για δημοψήφισμα

Τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τετάρτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση της Ευρωσυνθήκης και να ολοκληρωθεί έτσι η διαδικασία «εξπρές» που επέλεξε η κυβέρνηση, αρνούμενη τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Τρίτη, ενώ χτες ολοκληρώθηκε η συζήτηση της Ευρωσυνθήκης στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπέρ της κύρωσης της Ευρωσυνθήκης έχουν ταχθεί τόσο η ΝΔ - η οποία εκπροσωπήθηκε χτες από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη - όσο και το ΠΑΣΟΚ. Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η θέση του ΚΚΕ, την οποία στήριξαν χτες με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του Κ. Αλυσανδράκης και Λιάνα Κανέλλη.

«Εμείς δεν παραιτούμαστε από τη διαδικασία της ενημέρωσης του ελληνικού λαού για το τι περιέχει αυτή η συνθήκη», διευκρίνισε χτες στην παρέμβασή του, στην επιτροπή, ο Κ.Αλυσανδράκης, τονίζοντας ότι «επιμένουμε στο αίτημα για δημοψήφισμα». Επισήμανε δε ότι «πολλά πράγματα από αυτά που περιέχονται στη συνθήκη ήδη εφαρμόζονται», όπως, για παράδειγμα, θέματα που αφορούν τη «στρατιωτική πολιτική».

Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν την κοινή εξωτερική πολιτική, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως εξυπηρετούν το στόχο του ευρωπαϊκού κεφαλαίου «να παίξει ρόλο στην παγκόσμια σκηνή». Σχολίασε ότι η ΕΕ «βάζει στόχο την ενσωμάτωση όλων των χωρών στην παγκόσμια οικονομία», πράγμα που μεταφράζεται στο «αν θέλετε να έχετε βοήθεια από μας θα ανοίξετε τις αγορές σας σε όσους τομείς μας ενδιαφέρουν». Ο Κ. Αλυσανδράκης εστίασε σε δύο πρακτικά παράδειγμα των κατευθύνσεων της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, λέγοντας ότι υπάρχει «κοινή θέση της ΕΕ απέναντι στην Κούβα που για να αναπτύξει σχέσεις βάζει ως όρο την ανατροπή του καθεστώτος», ενώ προσπαθεί σήμερα «να εμφανιστεί το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος». Στο θεσμικό επίπεδο τόνισε ότι με την Ευρωσυνθήκη «τείνει να εξαφανιστεί η παρουσία κρατών - μελών σε διεθνείς οργανισμούς», αφού θα υποκαθίστανται από τον αρμόδιο επίτροπο, ενώ «πουθενά δεν αναφέρεται ότι οποιεσδήποτε δράσεις θα γίνονται μετά από αποφάσεις του ΟΗΕ».

Ως «μια προσπάθεια από το κεφάλαιο της ΕΕ να αποκτήσει ένα μερίδιο από τη λεία του κόσμου» και «να μοιράσει τον κόσμο ως ισότιμος εταίρος με τις ΗΠΑ» χαρακτήρισε τη λεγόμενη κοινή πολιτική άμυνας της ΕΕ ο βουλευτής του ΚΚΕ. Παράλληλα, σημείωσε πως «υπάρχει ο στόχος της καθυπόταξης των λαών, γιατί ξέρουν ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές προκαλούν αντιδράσεις, σε χώρες είτε εντός είτε εκτός της ΕΕ». Ενδεικτικά σχολίασε πως «στο άρθρο 41 γράφει για αποστολές εκτός ΕΕ. Τι σόι άμυνα είναι αυτή;»

Η πολιτική αυτή - είπε ο Κ.Αλυσανδράκης - «συνοδεύεται με κούρσα εξοπλισμών», ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για «πρόθυμα» κράτη με ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία που θα εκτελούν αποστολές της ΕΕ, αναρωτώμενος αν «φιλοδοξεί η ελληνική κυβέρνηση να είναι και η Ελλάδα μεταξύ των προθύμων;». Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις αυταπάτες περί της ΕΕ ως δεύτερου πόλου απέναντι στις ΗΠΑ, λέγοντας πως το τι συμβαίνει «φαίνεται καθαρά από τις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ», ενώ στο πρωτόκολλο που συνοδεύει τα σχετικά άρθρα της Ευρωσυνθήκης γίνεται λόγος για «ανανεωμένη ατλαντική συμμαχία».

Απαντώντας στο ερώτημα του Κ. Αλυσανδράκη περί των «προθύμων» ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασίμης, άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο: Οπως είπε, «πρόκειται για ανθρωπιστικές αποστολές διάσωσης και φυσικά για αποστολές πρόληψης συγκρούσεων» και «σε κάθε περίπτωση η χώρα μας θα εξετάσει το δικό της συμφέρον και το αν βρίσκεται μέσα στις αρχές της. Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση».

Θα καταδικαστεί μέχρι και ο «ευρωσκεπτικισμός»

Στη δική της παρέμβαση, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι ο Ελληνας πολίτης βρίσκεται «στο πέλαγος της άγνοιας» για την Ευρωσυνθήκη, η οποία ορίζει «πράγματα που θα αφορούν το μέλλον του για τις επόμενες δεκαετίες».

«Ενα ευρωπαϊκό υπερκράτος γίνεται η ΕΕ, ένας Λεβιάθαν», σχολίασε η Λ.Κανέλλη αναφερόμενη στις αλλαγές που θα επέλθουν με την Ευρωσυνθήκη. Οπως είπε «όλες οι εξουσίες συσσωρεύονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και «οι αρμοδιότητες της εξωτερικής πολιτικής κάθε κράτους περνάνε στα χέρια του κυρίου ΚΕΠΑ (σ.σ. αρμόδιος επίτροπος)». Παράλληλα, σημείωσε πως «το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποκτά υπερεξουσίες», ενώ «τα εθνικά συμφέροντα τα ορίζει το ευρωπαϊκό συμβούλιο». Συνέχισε, λέγοντας πως «την περίφημη αρχή της επικουρικότητας καλά θα κάνουμε να την ξεχάσουμε γιατί όποτε η ΕΕ θα ενεργεί πρώτη κάθε εθνικό κοινοβούλιο θα υποτάσσεται», ενώ ταυτόχρονα «μειώνονται δραματικά οι δυνατότητες κάθε χώρας να μπλοκάρουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» και «δραστικά περικόπτεται το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο)». Ανέφερε επίσης ότι «ο εξουσίες της ΕΕ είναι υπεράνω εθνικών, διπλωματικών και προξενικών αρχών». Τέλος, για τους όρους που φέρνει η Ευρωσυνθήκη αναφέρθηκε στην έκφραση «εγκλήματα κατά της ΕΕ», σημειώνοντας πως ...«θα καταδικαστεί μέχρι και ο ευρωσκεπτικισμός»!

«Θετικό συμβιβασμό», χαρακτήρισε την Ευρωσυνθήκη στη δική της παρέμβαση η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας πως οι ρυθμίσεις της «δεν αποκλείουν την ομοσπονδιακή προοπτική» και «θα προωθήσουν υπό όρους την αποτελεσματικότητα της Ενωσης». Προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις υποστήριξε πως «υπάρχουν πάντα οι ιδιαίτερες ασφαλιστικές δικλίδες για τη χώρα μας και για τα ιδιαίτερα συμφέροντά της», ενώ αναφερόμενη στις διαδικασίες ψήφισης της συνθήκης είπε πως «θα είναι αντιπαραγωγικό αν ορισμένα κοινοβούλια κινηθούν με πνεύμα ανάσχεσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Ειδικά για τα Βαλκάνια υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει εκπονήσει σχέδιο για την ένταξη των βαλκανικών χωρών που εφαρμόζει σήμερα η ΕΕ, τονίζοντας ότι «δε θα δεχτούμε οποιαδήποτε υποβάθμιση ή παράκαμψη των κριτηρίων για οποιαδήποτε νέα κράτη - μέλη». Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών προϊδέασε για τη στήριξη που θα παράσχει η ελληνική κυβέρνηση στην εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι δε θα στηριχτεί υποψήφιος από χώρα που δε συμμετέχει στο σύνολο των δράσεων της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ