Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «Εξάντας» κι η κομπόστα

Πράγματι ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ του «Εξάντα», με τον τίτλο: «Η αγέλη των Λευκών Λύκων», που προβλήθηκε την Τετάρτη, 4 Ιούνη στη ΝΕΤ, σχετικά με τη δράση των Νεοναζί στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία. Πώς όμως μέσα σ' ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ μπορεί έστω και για λίγα δευτερόλεπτα να περάσει ο Στάλιν και οι «διώξεις του», ως αιτία αυτού του σημερινού κοινωνικού φαινομένου; Είναι πραγματικά... «κουφό» να ισχυρίζεται κανείς πως η σημερινή άνοδος του νεοφασισμού στη Ρωσία μπορεί να έχει σχέση με οτιδήποτε συνέβαινε τη σοβιετική περίοδο. Αλλά είπαμε, αν δεν παίξει και λίγο ο «μπαμπούλας Στάλιν», πώς θα δέσει η ...«κομπόστα» του αντικομμουνισμού; Κρίμα πάντως γιατί μια τέτοια αντιμετώπιση, το μόνο που βλάπτει είναι την ίδια την αξιοπιστία της προσπάθειας. Εκτός αν ο αντισταλινισμός είναι απαρέγκλιτος όρος για να διακριθεί ένα ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ έδειξε πως στη νέα εθνική επέτειο της 4ης Νοέμβρη, που καθιερώθηκε μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού, οι φασίστες παρελαύνουν ανενόχλητοι κάθε χρόνο. Ομως δε μάθαμε ποτέ στο ντοκιμαντέρ στη θέση ποιας αργίας ήρθε η νέα γιορτή; Για όσους δε γνωρίζουν, η νέα επέτειος ήρθε να καταργήσει την 7η Νοέμβρη, τη Μέρα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, καθιερώνοντας μια νέα «εθνική επέτειο», που αποτέλεσε το «βούτυρο στο ψωμί» του ρώσικου εθνικισμού.

Τέλος, δε θα μπορούσαμε να σημειώσουμε και τη μονομέρεια των «πηγών» στις οποίες απευθύνθηκαν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ στη Ρωσία, όπως π.χ. ο γνωστός οπαδός του Γιέλτσιν κι αντικομμουνιστής δημοσιογράφος Σβανίτζε. Αλήθεια με τι θράσος αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν μερίδιο ευθύνης για όσα συμβαίνουν σήμερα, βγαίνουν να μιλήσουν για το νεοφασισμό;

Την ίδια ώρα δε φωτίστηκε καθόλου η δράση των κομμουνιστών της Ρωσίας και των ταξικών συνδικάτων «Ζασίτα» για την υπεράσπιση των ξένων μεταναστών, που έρχονται στις ρωσικές μεγαλουπόλεις για ένα ξεροκόμματο και πέρα από τη στυγνή εκμετάλλευση που βιώνουν, είναι και αντικείμενα ρατσιστικής βίας.


Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ