Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Απαίτηση η εμβάθυνση της διαδικασίας

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η εθνικοποίηση της «Transredes», της μεγαλύτερης εταιρείας αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου (ανήκε στην «TR Holdings»), ανακοινώθηκε χτες μετά την υπογραφή προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες.

«Περιμέναμε πολύ υπομονετικά περισσότερο από ένα μήνα, αλλά οι ενέργειές τους ήταν εντελώς αντίθετες» τόνισε ο Μοράλες κατά την ανακοίνωση της εθνικοποίησης της «Transredes» όσον αφορά τις συνομιλίες με τα στελέχη της εταιρείας που ανήκει στον αγγλο-ολλανδικό πετρελαϊκό γίγαντα «Royal Dutch Shell» και την αμερικανική εταιρία «Ashmore Energy International». «Ηθελαν να είναι τα αφεντικά και εμείς οι υπάλληλοί τους. Οι συνεργάτες είναι καλοδεχούμενοι, αλλά αφεντικά δε δεχόμαστε πλέον», τόνισε ο Μοράλες, υπονοώντας και το ρόλο της πολυεθνικής στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η τελετή έγινε στη Σάντα Κρους, όπου και τα γραφεία της εταιρείας που μεταφέρει το φυσικό αέριο της Βολιβίας προς την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Τη Σάντα Κρους που είναι η έδρα της ολιγαρχίας και πρωτοστατεί στα αποσχιστικά δημοψηφίσματα, αλλά και τα φονικά βίαια επεισόδια όπως φάνηκε πρόσφατα και στο Πάντο και Μπένι.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στη Βολιβία είναι πολλοί και το δημοψήφισμα της 10 Αυγούστου «είναι μία πολύ σημαντική μάχη -αν όχι και η πιο αποφασιστική και τελική - για την πολιτική διαδικασία που λαμβάνει χώρα σήμερα στη Βολιβία» τονίζει με διακήρυξή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας και σημειώνει ότι «η ολιγαρχία θα συνεχίσει το σφυροκόπημα σε όλα τα μέτωπα και με διαφοροποιημένα τα επιχειρήματα». Για το λόγο αυτό και για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας, το ΚΚ Βολιβίας σημειώνει ότι ο αγώνας πρέπει να προχωρήσει στην εμβάθυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης ενάντια στην ολιγαρχία και τον ιμπεριαλισμό και το λαϊκό κίνημα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ενέργειες για: α) Το σχηματισμό ενός ενιαίου μετώπου των πατριωτικών, επαναστατικών και λαϊκών δυνάμεων. β) Την προώθηση ενός προγράμματος προάσπισης των λαϊκών συμφερόντων της πλειονότητας των Βολιβιανών και γ) την οργάνωση και ισχυροποίηση της διαδικασίας όπου θα πρέπει να εξαιρεθούν οι οπορτουνιστές, οι διεφθαρμένοι και όσοι προσπαθούν να διεισδύσουν για προσωπικό όφελος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ