Τρίτη 3 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ «Ρ» ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Διπλή επίθεση στα δάση της χώρας

Προχωρά η οριοθέτηση, μέσω Κτηματολογίου, που οδηγεί σε αποχαρακτηρισμό έως και του 30% των δασών και ετοιμάζεται νομοσχέδιο με το οποίο θα προβλέπονται οι δασοκτόνες αλλαγές του άρθρου 24 που ματαιώθηκε

Eurokinissi

Μια νέα διπλή επίθεση κατά των δασών της χώρας εκδηλώνει η κυβέρνηση, με στόχο την εμπορευματοποίησή τους, συνεχίζοντας έτσι τη δασοκτόνα δράση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ».

Η αποκάλυψη αυτή εντάσσεται στη σειρά δημοσιευμάτων που έχει ξεκινήσει ο «Ρ» από την περασμένη εβδομάδα ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιούνη και θα συνεχιστεί με ειδικά αφιερώματα για την ποιότητα του νερού, τους ελεύθερους χώρους, τις ακτές και την παραλία, τα δάση, την πυροπροστασία, τις επόμενες μέρες.

Η νέα δασοκτόνα επίθεση εκδηλώνεται λίγους μόλις μήνες μετά την πύρινη τραγωδία του περσινού καλοκαιριού, που προκάλεσε το θάνατο σε 77 ανθρώπους, που έκανε στάχτη πάνω από 1.000 σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις, ενώ έκαψε 2,6 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, δασικών εκτάσεων και καλλιεργήσιμης γης και ενώ βέβαια οι πληγές που άνοιξαν από τότε ακόμη πυορροούν...

Στόχος της νέας αυτής επίθεσης είναι ο αποχαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, ώστε να εφαρμοστεί η πολιτική της εμπορευματοποίησής τους, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, όπως προβλέπεται, άλλωστε, από το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και τα άλλα Ειδικά Χωροταξικά για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τους Ορεινούς Ογκους κ.ά.


Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης:

ΕΠΙΘΕΣΗ 1η: Η πρώτη επίθεση έχει ήδη εκδηλωθεί μέσω της εταιρείας «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ», με την ανάθεση πριν από λίγο διάστημα πέντε μελετών για την οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων. Σύμφωνα με τους δασικούς, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η μέθοδος που ακολουθείται εξ ορισμού (δηλαδή από τις προδιαγραφές ήδη του έργου) προβλέπει «λάθη» στην οριοθέτηση από 20% έως και 30%! Δηλαδή υπάρχει κίνδυνος αποχαρακτηρισμού έως και του 30% των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας...

ΕΠΙΘΕΣΗ 2η: Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση καταρτίζει ήδη νομοσχέδιο στο οποίο ουσιαστικά θα περιλαμβάνει όσο περισσότερες ρυθμίσεις μπορεί και προβλέπονταν στο σχέδιό της για την αναθεώρηση του άρθρου 24, προφασιζόμενη κάποιες ...διασταλτικές ερμηνείες του!

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει:

  • Τη χρησιμοποίηση για τη σύνταξη του Δασολογίου και των δασικών χαρτών, όχι των αεροφωτογραφιών του 1945, αλλά του 1961 ή ακόμη χειρότερα του 1974-1975. Μόνο με την κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους δασολόγους, αποχαρακτηρίζονται αυτόματα όλες οι καταπατημένες καμένες ή εκχερσωμένες δημόσιες εκτάσεις, που στην καλύτερη περίπτωση (χρησιμοποίηση αεροφωτογραφιών του 1961) ανέρχονται σε 12 εκατ. στρέμματα και στη χειρότερη άνω των 40 εκατ. στρεμμάτων!
  • Θα καταργηθεί το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου και θα δοθεί έτσι η δυνατότητα να αλλάξουν ιδιοκτησία ή να νομιμοποιηθούν αλλαγές χρήσεων σε 15 εκατομμύρια στρέμματα δημόσιων δασικών εκτάσεων περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί επιπρόσθετα ότι η κυβέρνηση 10 μήνες μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της κήρυξης όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέες. Εκφράζονται έτσι εύλογα οι φόβοι ότι θα μετέλθει και σε άλλες περιπτώσεις στο περιβόητο «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση, κάτι ανάλογο δηλαδή που έγινε με τα 62,5 στρέμματα του καζίνο της Πάρνηθας, αλλά και με αρκετές καμένες εκτάσεις της Πεντέλης από τις πυρκαγιές του 2005 και παλιότερα (1995-1998) επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ