Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προεόρτια αξιολόγησης

Από ένταση της προσπάθειας της κυβέρνησης να περάσει τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία χαρακτηρίζεται η συγκεκριμένη περίοδος. Και ενώ στα Πανεπιστήμια επιβάλλεται ο νόμος - πλαίσιο, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κάνουν την εμφάνισή τους τα ...«προεόρτια» της «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές που διδάσκουν το μάθημα της Κοινωνιολογίας Γ' Λυκείου στα Γενικά Λύκεια των Περιφερειών Κ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και του Ν. Αιτωλοακαρνανίας καλούνται να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος. «Η συμπλήρωση δε θα είναι ούτε προαιρετική ούτε ανώνυμη», διευκρινίζεται «και θα γίνει από όλους ανεξαιρέτως τους διδάξαντες το μάθημα "Κοινωνιολογία Γ' Λυκείου" φέτος δηλ. ασχέτως ειδικότητας», αναφέρει ο σχολικός σύμβουλος Κοινωνιολόγων, που υπογράφει το έγγραφο.

Ανάμεσα σε άλλα, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις του τύπου: «θέσατε μαθησιακούς στόχους» - «αντίστοιχη εκπλήρωση στόχων», «θεωρείτε την Παιδαγωγική σας α. Αυταρχική, β. Δημοκρατική, γ. Ελευθεριακή», «ακολουθείτε πρακτικές αυτο/επι-μόρφωσης ως εκπαιδευτικός α. Ανάπτυξη προσωπικής επιστημονικής/παιδαγωγικής βιβλιοθήκης, β. εθελοντική συμμετοχή σε ημερίδες, συνέδρια διαφόρων εκπαιδ. φορέων, γ. ενδοσχολικός διάλογος, αυτο-αξιολόγηση, ενδοκλαδική ανάπτυξη απόψεων» κλπ.

Εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να προωθήσει την καταδικασμένη στις συνειδήσεις «αξιολόγηση» που οδηγεί στη χειραγώγηση του εκπαιδευτικού, ξεκινώντας από τον κλάδο των κοινωνιολόγων και από την περιφέρεια προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Για το θέμα έκαναν παρέμβαση στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ενώ ενημερώθηκε και το ΔΣ της ΟΛΜΕ, χωρίς ωστόσο να πάρει θέση.

Πάντως, προσπάθειες για εφαρμογή της «αξιολόγησης» δείχνουν και τα περιστατικά μη ανανέωσης των αποσπάσεων εκπαιδευτικών που εργάζονται στα «σχολεία δεύτερης ευκαιρίας» σε σχολεία της Λακωνίας και της Καλλιθέας. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έγκαιρα έχει θέσει το ζήτημα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, ωστόσο φαίνεται ότι δεν ιδρώνει το αυτί των παρατάξεων, που στην ουσία συμφωνούν με την αξιολόγηση - χειραγώγηση του εκπαιδευτικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ