Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέα προβοκάτσια, με στόχο τον αγώνα για δημόσια δωρεάν Παιδεία

Ανακοίνωση - καταγγελία της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΠΘ

Μια ακόμα προβοκάτσια σημειώθηκε, χτες νωρίς το πρωί, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε δύο φύλακες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στις 4 τη νύχτα. Τους χτύπησαν βάναυσα με λοστάρια. Το επεισόδιο έγινε αντιληπτό από φοιτητές που έφευγαν από πάρτι στο χώρο του ΑΠΘ. Εβαλαν τις φωνές και οι κουκουλοφόροι έφυγαν αφήνοντας τους φύλακες στο έδαφος. Οι φοιτητές τούς μετέφεραν στο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Οι δύο φύλακες που φέρουν πολλά χτυπήματα σε όλο τους το σώμα εργάζονται στην εργολαβική εταιρεία «ΑΣΠΙΣ» του ΑΠΘ.

Η προβοκατόρικη αυτή ενέργεια πυροδότησε τη γνωστή συζήτηση για κατάργηση του ασύλου και εφαρμογή της διάταξης του νέου νόμου - πλαισίου και από τον υπουργό Παιδείας, που περιόδευσε χτες στη Θεσσαλονίκη. Ενώ οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες του ΑΠΘ μετά το γεγονός πραγματοποίησαν μαζική γενική συνέλευση, όπου αποφάσισαν να απέχουν από την εργασία τους έως την επόμενη Τετάρτη 4 Ιούνη. Την Τετάρτη 4 Ιούνη θα γίνει ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, όπου θα γίνει συζήτηση με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Στ. Πανάς είπε ότι γίνεται προσπάθεια από κάποιους να αρθεί το άσυλο και πως η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς το πανεπιστήμιο «πυροβολείται από παντού», λόγω του νόμου - πλαισίου. Ανέφερε, ακόμα, ότι ο πρύτανης ειδοποίησε τον εισαγγελέα, για να παρέμβει για την εγκληματική αυτή ενέργεια αλλά η εισαγγελία δεν ανταποκρίθηκε... «Είμαστε σε πόλεμο, μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο», είπε ο Στ. Πανάς. Ενώ, νωρίτερα, ο Πρύτανης Αν. Μάνθου, από το ΑΧΕΠΑ, είχε δηλώσει στα ΜΜΕ ότι το πανεπιστήμιο μετά και από αυτό το περιστατικό, βρίσκεται σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης».

Προβοκάτσια με στόχο το φοιτητικό κίνημα

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη νέα δολοφονική επίθεση ως ανοιχτή προβοκάτσια με στόχο το φοιτητικό κίνημα, τις λαϊκές καταχτήσεις του ασύλου. «Γίνεται, όχι τυχαία, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει πως είναι θύμα μιας χαώδους κατάστασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και προσπαθεί να επιβάλει την "τάξη και την πρόοδο". Από αυτή τη σκοπιά, αυτή η επίθεση ρίχνει νερό στο μύλο των κυβερνητικών επιδιώξεων, της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου που στηρίζουν, επί της ουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, για ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου πανεπιστημίου, για τη λειτουργία του σαν επιχείρηση. Ενα τέτοιο πανεπιστήμιο δε χωράει καταχτήσεις όπως αυτή του ασύλου. Επιχειρηματική λειτουργία και αγώνες δεν πάνε μαζί».

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης τονίζει: «Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ένα πλατύ λαϊκό κίνημα, με τη νεολαία, την εργατική τάξη, τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα που θα παλέψει για την ανατροπή των αντιλαϊκών νόμων της κυβέρνησης, που θα απαντάει σε φαινόμενα εκφυλισμού και διάλυσης του φοιτητικού κινήματος».

Τη δολοφονική επίθεση, που δέχτηκαν οι συνάδελφοί τους φύλακες από τους «κουκουλοφόρους - επαγγελματίες προβοκάτορες» καταδικάζουν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο Εργαζομένων με Σύμβαση Εξαρτημένης Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου στο ΑΠΘ, επισημαίνοντας πως: «...Στόχος τους είναι να σκεπάσουν τις συνεπείς φωνές του πανεπιστημιακού κινήματος που αντιτίθενται στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου, να απαξιώσουν όσους με συνέπεια αγωνίζονται για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο και υπερασπίζονται το πανεπιστημιακό άσυλο...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ