Παρασκευή 30 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πτυχή του εγκλήματος οι τερατογενέσεις

Σε 200 φτάνουν τα παιδιά με δυσπλασίες στην πολύπαθη Φαλούτζα, που βομβαρδίστηκε από τους Αμερικανούς με λευκό φώσφορο

Από τους φοβερούς βομβαρδισμούς στην πολιορκία της Φαλούτζας το 2004. Οσοι επέζησαν, αντιμετωπίζουν τώρα τις συνέπειες του βιολογικού πολέμου

Associated Press

Από τους φοβερούς βομβαρδισμούς στην πολιορκία της Φαλούτζας το 2004. Οσοι επέζησαν, αντιμετωπίζουν τώρα τις συνέπειες του βιολογικού πολέμου
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Σημαντική αύξηση των τερατογενέσεων καταγράφεται στη Φαλούτζα μετά από την ισοπεδωτική πολιορκία των κατοχικών δυνάμεων, το Νοέμβρη του 2004, οπότε, όπως και οι ίδιες παραδέχτηκαν, χρησιμοποίησαν και λευκό φώσφορο, που είναι απαγορευμένο χημικό όπλο, για να κάμψουν τους αντάρτες. Η καταγγελία προέρχεται από την ιρακινή ανθρωπιστική οργάνωση «Αλακχίγιαρ».

Οπως υπογραμμίζεται, δεν υπάρχουν δεδομένα από την εποχή πριν την εισβολή, οπότε δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις. Εντούτοις, οι ντόπιοι γιατροί τονίζουν ότι στην πόλη έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 200 περιπτώσεις τερατογενέσεων. Εξαιρετικά μεγάλη είναι και η αύξηση των σοβαρών δυσμορφιών και προβλημάτων στα μάτια που παρουσιάζουν τα νεογέννητα.

Οι πληροφορίες αυτές, όμως, δεν απασχόλησαν τη διεθνή σύνοδο για το «Μέλλον του Ιράκ» που ολοκληρώθηκε, χτες, στη Στοκχόλμη με τη συμμετοχή 100 αντιπροσωπειών χωρών και οργανισμών, υπό την προεδρία του ΓΓ του ΟΗΕ. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν με ομόφωνη διακήρυξή τους την αναγνώρισή τους «στις προσπάθειες της Βαγδάτης για την καταπολέμηση της βίας και της τρομοκρατίας και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της τάξης». Επίσης, δεν έγινε καμία νύξη, εκτός από τον Ιρανό εκπρόσωπο, στην κατοχή και στα δικά της πεπραγμένα. Παρά το θετικό κλίμα, πάντως, οι συμμετέχοντες δεν έδειξαν ν' ανταποκρίνονται, άμεσα τουλάχιστον, στην έκκληση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μάλικι για διαγραφή του εξωτερικού του χρέους.

Νέες επιθέσεις και επιδρομές

Τουλάχιστον 35 νεκροί και 42 τραυματίες είναι ο απολογισμός των χτεσινών επιθέσεων, κυρίως στο Βόρειο Ιράκ. Η αιματηρότερη σημειώθηκε στη Σιντζάρ, κοντά στη Μοσούλη, όπου καμικάζι ανατινάχτηκε σε κέντρο νεοσυλλέκτων της αστυνομίας, σκοτώνοντας 17 και τραυματίζοντας 30 ανθρώπους. Τέλος, νέα επίθεση στο Βόρειο Ιράκ από τουρκικά βομβαρδιστικά πραγματοποιήθηκε χτες, σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο στρατού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ