Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
Ποιος κάνει «κουμάντο»;

Ως «ιδιοκτήτης» του Ηρωδείου εμφανίζεται το Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, όπως προκύπτει για πολλοστή χρονιά από την «καθιερωμένη» - τυπική - συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του μνημείου για τις θερινές εκδηλώσεις.

Η συζήτηση καταλήγει τυπική, αφού κάθε χρόνο διαπιστώνονται τα προβλήματα από τη φεστιβαλική χρήση του μνημείου (ασφάλειάς του) και οικονομικά και κάθε χρόνο διαπιστώνεται ότι ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε: Το Φεστιβάλ χρωστά εδώ και χρόνια τα τέλη χρήσης στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (σ.σ. 2.000 ευρώ/ μέρα παράστασης και 500 ευρώ/ μέρα πρόβας) και το προσωπικό της Α' Εφορίας Αρχαιοτήτων, αναγκαστικά, συγκρούεται με τους διοργανωτές των παραστάσεων για να προστατέψει το μνημείο ή να συνεχίσει τις εργασίες συντήρησης.

Το δε ΚΑΣ εξακολουθεί τις απαγορεύσεις (τακουνιών, τσιγάρου, υγρών, τροφίμων, κλπ.), αλλά φοβάται να μιλήσει για μη συμβατότητα κάποιων παραστάσεων με το μνημείο, μήπως και κατηγορηθεί για λογοκρισία. Αντίθετα, η «συμβατότητα» αποτελεί βασικό του κριτήριο, όταν συζητά παραχωρήσεις άλλων μνημείων - και του Ηρωδείου - για εκδηλώσεις εκτός Φεστιβάλ, για τις οποίες υπάρχει σχετική επιτροπή ελέγχου των σκηνικών τους, ενώ δεν υπάρχει σχετική επιτροπή του ΥΠΠΟ για τα σκηνικά των παραστάσεων του Φεστιβάλ. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το Φεστιβάλ Αθηνών, ως φορέας και θεσμός, ταυτίζεται με την αντίληψη του αστικού «κοσμοπολιτισμού» που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας τα μνημεία, ειδικά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ως τουριστική «βιτρίνα». Ενα «άβατο» της εγχώριας και διεθνούς «ελίτ», όπου τον πρώτο λόγο ουσιαστικά δεν τον έχει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά οι «επικοινωνιακές» ανάγκες των κυβερνήσεων. Γι' αυτό και ο εύλογος φόβος του προϊσταμένου της Α' ΕΠΚΑ ότι αν δε δοθεί το Ηρώδειο μια χρονιά για παραστάσεις, ώστε να υπάρξει «αγρανάπαυση» του μνημείου, «θα γίνει χαμός». Προσθέτοντας ότι «ενίοτε οξύνονται οι συνθήκες και υπάρχουν ακόμα και φραστικά επεισόδια» μεταξύ Εφορίας και διοργανωτών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ