Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λάθρα ακούσματα

«Εγινε αυτό που θα ήθελε, γέμισε ο τόπος νέους»... Λαθρακουστές ανάμεσα στο πλήθος που συνέρευσε χτες στο Επιμορφωτικό Κέντρο, το σπίτι, εν ζωή, του Χαρίλαου Φλωράκη, «αλιεύσαμε» αυτή τη φράση από τη συζήτηση δύο γυναικών. Πράγματι. Ετσι είναι. Εκεί ήταν η «σπορά» που τόσο πολύ αγαπούσε. Από νωρίς, «μπουκέτα» αυτού του ανθού, νέων παιδιών, με κατακόκκινες σημαίες στα χέρια, κατέφταναν και καταλάμβαναν το δρόμο έξω από το σπίτι.

* * *

Οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει και δίνει καρπούς, είχε πει σε μια συνέντευξή του ο ίδιος. Πώς θα ένιωθε άραγε αν μπορούσε να δει και να ακούσει, μετά το τέλος της εκδήλωσης, στο δρομάκι έξω από το κέντρο, ομάδες νέων παιδιών, παιδιών της ΚΝΕ, φοιτητών, να προγραμματίζουν τις εξορμήσεις τους και τις αφισοκολλήσεις τους, να προετοιμάζουν τους αγώνες τους;

* * *

Εκεί, στο χώρο, από νωρίς και οι συνοδοιπόροι του στον αγώνα. Ασπρα μαλλιά, υποβασταζόμενοι, αλλά εκεί, περήφανοι για τον «Χαρίλαο». Τους λείπει; Η απάντηση από έναν απ' αυτούς: «Μας λείπει, αλλά έχουμε τόσα πολλά να θυμόμαστε από εκείνον, τόσα όμορφα πράγματα, δε χωράει η λύπη για κάποιον που ήταν χαρά της ζωής».

* * *

Στο Επιμορφωτικό Κέντρο περίσσεψαν η συγκίνηση και οι θύμησες. Δεκάδες κόσμου παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εκδήλωση, αφού νωρίτερα περιηγήθηκαν το χώρο, όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης, «απλώνοντας» με στοργή και αγάπη το βλέμμα τους στα προσωπικά του αντικείμενα, στο γραφείο του, που το κοσμούσε ένα κατακόκκινο τριαντάφυλλο, στο τσιμπούκι του, στις φωτογραφίες, τα βιβλία, πολλά από τα οποία έδιναν έναυσμα για συζητήσεις, υποδαύλιζαν μνήμες μεγαλυτέρων, εκείνων που τον γνώρισαν και αγωνίστηκαν μαζί του. Κάποιοι απ' αυτούς διηγούνταν περιστατικά στιγμών που έζησαν με τον καπετάν Γιώτη. Είχαν ευήκοο ακροατήριο. Οσοι νέοι ήταν τριγύρω αποζητούσαν και «ρούφαγαν» κάθε αναφορά στον Χ. Φλωράκη.

* * *

Αλλά και μετά το τέλος της εκδήλωσης κανείς δε βιαζόταν να φύγει, παρά το προχωρημένο της ώρας. Νέοι και μεγαλύτεροι, επισκέφτηκαν το εσωτερικό του κέντρου, όπου για αρκετή ώρα περιεργάζονταν τη βιβλιοθήκη, κοντοστέκονταν μπροστά στις φωτογραφίες και τους πίνακες. Αρκετοί απ' αυτούς, κυρίως νέοι, ανανέωναν το ραντεβού τους, προγραμματίζοντας μια επίσκεψη στο Επιμορφωτικό Κέντρο στο άμεσο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ