Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο έλεος της αγοράς η δημόσια υγεία

Η υπεράσπιση της πολιτικής και της ελεύθερης αγοράς που εκτρέφουν τα σκάνδαλα και ο περιορισμός της πολιτικής ζημιάς μοναδική έγνοια του κυβερνητικού επιτελείου

Στο έλεος της ασύδοτης αγοράς, προς δόξαν των πρωθυπουργικών ισχυρισμών ότι «ελεύθερη αγορά δε σημαίνει ασύδοτη αγορά», αφήνει η κυβέρνηση τα λαϊκά στρώματα, αρνούμενη πεισματικά να πάρει άμεσα προληπτικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η μοναδική έγνοια της κυβέρνησης είναι να αποφύγει την πολιτική ζημιά από το διατροφικό σκάνδαλο και ταυτόχρονα να μην υποχρεωθεί να «αποσπάσει» δυνάμεις από το βασικό μέτωπο που έχει αυτό το διάστημα, την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου στα Πανεπιστήμια.

Εξόφθαλμη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να «θάψει» το νέο διατροφικό σκάνδαλο με το νοθευμένο με ορυκτέλαια ηλιέλαιο, αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις επί της ουσίας και να πάρει μέτρα ενίσχυσης των κρατικών μηχανισμών ελέγχου και προστασίας της δημόσιας υγείας. Με τον «αποκεφαλισμό» του προέδρου του ΕΦΕΤ, την εκ των υστέρων και αμφίβολη απόσυρση όλων των ποσοτήτων ηλιέλαιου και την κωμική δήλωση του αρμόδιου υπουργού ότι «τρώει πολύ ηλιέλαιο», η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει πως έκανε ό,τι ήταν δυνατόν και μάλιστα με το παραπάνω... Κινούμενη στην ίδια κατεύθυνση, της απάλειψης των πολιτικών ευθυνών και της υπεράσπισης της πολιτικής που εκτρέφει τα πάσης φύσεως σκάνδαλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να ρίχνει στάχτη στα μάτια των λαϊκών μαζών, επιστρατεύοντας διάφορα σαθρά επιχειρήματα, όπως ότι ευθύνεται η επιστημονική κοινότητα που καθορίζει τις προδιαγραφές για τον έλεγχο των τροφίμων! «Αν υπάρχει μια λίστα με στοιχεία τα οποία αναζητούνται από τα προϊόντα που εισάγονται, στον έλεγχο του Χημείου, σε αυτή τη λίστα δεν περιλαμβάνονται κάποια πράγματα, όπως περιλαμβάνονται κάποια άλλα. Και δεν περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα και δεν περιλαμβάνονται, γιατί προφανώς οι επιστήμονες αποφασίζουν γι' αυτή τη λίστα. Δεν είναι πολιτική απόφαση. Είναι μια απόφαση επιστημόνων», ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, επιχειρώντας να πείσει γιατί δεν εντοπίστηκε το ορυκτέλαιο στο ηλιέλαιο. «Δεν προβλέπονται - και δε γίνονται - έλεγχοι για ορυκτέλαια», παραδέχτηκε, αρνούμενος ωστόσο ότι θα αλλάξει αυτή η κατάσταση επειδή «η επιστημονική κοινότητα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ορίσει τις προδιαγραφές»! Παράλληλα, η κυβερνητική προπαγάνδα αναδεικνύει ότι πρόκειται για «κρίση πανευρωπαϊκού επιπέδου» και επιχειρεί να «αποδραματοποιήσει» την υπόθεση, συνιστώντας «ψυχραιμία». «Με την παραίτηση του κ. Λάζου, (σ.σ. ο «παραιτηθείς» πρόεδρος του ΕΦΕΤ) χωρίς να σημαίνει ότι ένας άνθρωπος πάντα είναι υπεύθυνος για όλα, η κυβέρνηση δείχνει ότι αναγνωρίζει πως υπάρχουν ευθύνες και υπάρχει καταλογισμός», δήλωσε (στον «Αλφα 9,89») ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Ν. Καραχάλιος, επιδιώκοντας να «καθαρίσει» με τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει την εικόνα ότι «αφουγκράζεται τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων» και δίνει «τη μάχη της καθημερινότητας». Στο πλαίσιο αυτού του επικοινωνιακού χειρισμού εντάσσεται η περιοδεία που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Κ. Καραμανλής στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Φλώρινα και Σέρρες).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ