Τετάρτη 21 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν αντιπολιτεύονται

Εύσημα αποτελεσματικής αντιπολίτευσης διεκδικεί η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση. Αλλά μόνο στα λόγια. Γιατί, επί της ουσίας, ούτε αυτό δεν μπορεί πλέον να κάνει. Πρόσφατα, π.χ., με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή δικής του Επίκαιρης Ερώτησης προς τον πρωθυπουργό για τον ΟΤΕ, όλη η αντιπολιτευτική του στάση αναλώθηκε στο ότι η σημερινή κυβέρνηση της «δεξιάς» ξεπουλά στους Γερμανούς τον ΟΤΕ, γι' αυτό και είναι χειρότερη και απ' αυτήν της «μετεμφυλιοπολεμικής δεξιάς», που τον έκανε κρατική ιδιοκτησία. Ενώ για τον υπουργό Οικονομίας είπαν πως δεν κάνει ούτε για λογιστής συνοικιακού σούπερ μάρκετ. Τόσο σπουδαία φιλολαϊκή πολιτική παρέμβαση έκαναν. Με όρους και χαρακτηρισμούς που, ισχύουν δεν ισχύουν, δεν ενοχλούν καθόλου την κυβερνητική πολιτική. Τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Μας ξαναφέρνετε τους Γερμανούς, είπαν. Μόνο ότι πάμε για νέα γερμανική κατοχή δεν είπαν, αλλά ήθελαν και τέτοιους συνειρμούς να δημιουργήσουν, για να συγκαλύψουν το μεν ΠΑΣΟΚ ότι άνοιξε το δρόμο της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, και μάλιστα τον έστειλε και στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, ο δε ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για να συγκαλύψει την ευρωενωσιακή του στρατηγική της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, που εφαρμόζει η ΝΔ και στον ΟΤΕ.

Ενα και μόνο πρόσφατο παράδειγμα έφτασε να δείξει ότι δεν μπορούν να κάνουν ούτε για τα μάτια του κόσμου αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. Δεν κατορθώνουν με την αντιπολίτευση που ασκούν ούτε αμυχές να προκαλέσουν στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αποδεχόμενες οι ηγεσίες των δύο κομμάτων την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου, τον ευρωμονόδρομο, διατυπώνουν θέσεις που είναι αποκαλυπτικές. Για τον ΟΤΕ ο ΣΥΝ προτείνει το σχήμα 51% - 49%. Ιδιωτικοποίηση κατά το ήμισυ δηλαδή. Και το ΠΑΣΟΚ, που επί των ημερών του πουλήθηκε η πλειοψηφία των μετοχών του ΟΤΕ και το ίδιο αναζητούσε στρατηγικό σύμμαχο για το μάνατζμεντ, ζητά η συμμετοχή του δημοσίου να μην κατέβει κάτω απ' το 33%! Ποια η διαφορά του ΠΑΣΟΚ με την κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία; Και τι να πει ο ΣΥΝ που στήριξε κομβικά σημεία του νόμου - πλαισίου; Αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση ή αποπροσανατολίζει το λαό όποιος πανηγυρίζει τη νίκη της μη αναθεώρησης του άρθρου 16, όταν έχουν ήδη δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και η αναγνώριση των ΚΕΣ; Τι είδους αντιπολίτευση συνιστά η απάντηση «παίρνεις την αλήθεια μου και μου την κάνεις λιώμα», που έδωσε ο ΣΥΝ όταν ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα θέσει σε δημόσιο διάλογο την πρόταση για ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ το πολύ που κάνει είναι το «φύγε εσύ για να έρθουμε εμείς». Σηκώνει όμως επικίνδυνο κουρνιαχτό γιατί εμποδίζει το λαό απ' το να δει ότι η προοπτική για την ικανοποίηση των δικών του συμφερόντων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολιτική της ΕΕ, ούτε με την ουτοπική πολιτική συνεξυπηρέτησης κερδών και λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό μαζί με τη διεκδίκηση ικανοποίησης των αναγκών του να κάνει την επιλογή της ρήξης και της σύγκρουσης με την οικονομική και πολιτική εξουσία του κεφαλαίου, να μην παρασυρθεί απ' τους επίδοξους σωτήρες του. Θέλουν μόνο να διασώσουν το σύστημα, χειραγωγώντας το λαό, αμβλύνοντας τη λαϊκή οργή, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ