Τετάρτη 21 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καίρια διδάγματα από τον ξεσηκωμό του Μάη '36

Σε μεγάλη εκδήλωση στο Ασβεστοχώρι τιμήθηκε ο κομμουνιστής Τάσος Τούσης, από τους πρώτους νεκρούς του Μάη του '36, και οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης

Σε μεγάλη εκδήλωση στο Ασβεστοχώρι που οργάνωσε η Περιαστική Αχτίδα της ΚΟΘ του ΚΚΕ το βράδυ της Παρασκευής τιμήθηκε, στο πλαίσιο των 90 χρόνων της συνεχούς αγωνιστικής δράσης του ΚΚΕ, ένας από τους πρώτους νεκρούς του Μάη του '36, ο Τάσος Τούσης. Μαζί του τιμήθηκαν οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης, οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες που κράτησαν ψηλά τη σημαία των ιδανικών του Κόμματος, προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους για το λαό, για το δίκιο.

Οπως είπε η κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης, Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ, ο σύντροφος Τάσος Τούσης σκοτώθηκε στη διασταύρωση Συγγρού και Πτολεμαίων κατά την εξέγερση στις 9 του Μάη του 1936, και πρόσθεσε: «Το άψυχο κορμί του πάνω σε μια πόρτα, στα χέρια των συντρόφων του μπήκε στην κεφαλή της πορείας προς το Διοικητήριο. Την ίδια ώρα που οι καμπάνες σ' όλες τις συνοικίες χτυπούν συναγερμό και ο λαός ξεχύνεται προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η εικόνα της θυσίας του έγινε πηγή έμπνευσης για ένα ακόμη αριστούργημα του πολιτισμού της τάξης μας, του πολιτισμού της ανθρωπιάς, της επανάστασης, της ελευθερίας, όπως αποτυπώθηκε στον "Επιτάφιο" του Ρίτσου. Η εικόνα σύμβολο του ταξικού ηρωισμού και θυσίας της εργατικής τάξης, που ανοίγει το δρόμο του μέλλοντος».

Η ομιλήτρια αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, σημείωσε ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να αντλήσει κάθε εργαζόμενος καίρια διδάγματα και εμπειρία από τον εργατικό ξεσηκωμό του Μάη του '36. Οπως εξήγησε σχετικά:

-- Αυτά που κατέκτησε η εργατιά, τα κατέκτησε με αγώνες, με θυσίες, πολλές φορές με αίμα.

-- Η ιστορία των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, του συμβιβασμού, της συναίνεσης από τη μία και του ταξικού αγώνα από την άλλη, είναι παλιά αλλά και σύγχρονη.

-- Και τότε και τώρα στο συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχουν οι φωνές του ταξικού συμβιβασμού και της υποχώρησης.

-- Είναι σημαντική η ενότητα δράσης των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

-- Στην ωμή και αδίστακτη επίθεση της αστικής τάξης όταν υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, όταν απειλείται, είναι εξαιρετικά χρήσιμη η συμφιλίωση του λαού και του στρατού.

-- Οι κοινωνικοί αγώνες όσο μαζικοί κι αν είναι, οι εργατικοί αγώνες όσο δυναμικοί κι αν είναι, αν δεν έχουν έναν πολιτικό πόλο αντιπαράθεσης με την πηγή του κακού, την εξουσία των κεφαλαιοκρατών, μένουν στη μέση, ανακουφίζουν πρόσκαιρα το λαό.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι του Δήμου, τοπικών φορέων, δημοτικοί σύμβουλοι, ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Κώστας Αβραμόπουλος επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟΘ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ