Κυριακή 25 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Συμπόρευση τέχνης και αγώνων

Εγκαινιάζεται στις 30/5 (8.30μ.μ.) η έκθεση «Ζώνη Περάματος: Ανθρωποι, χρώμα και σίδερο - 3»

Εκεί, όπου το κύμα της σκουριάς ποτίζει τα πάντα και ο ήχος του μόχθου συναντά τη μουρμούρα της θάλασσας, οι εικαστικοί δημιουργοί καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία
Εκεί, όπου το κύμα της σκουριάς ποτίζει τα πάντα και ο ήχος του μόχθου συναντά τη μουρμούρα της θάλασσας, οι εικαστικοί δημιουργοί καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία
Ο μόχθος και ο αγώνας της εργατικής τάξης, συναντά την εικαστική δημιουργία. Στη Ζώνη Περάματος, ένα χώρο εργασιακά πληγωμένο από τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα, την ασύδοτη κερδοσκοπία των μεγαλοεφοπλιστών, την καθημερινή απειλή της ανεργίας, την υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων της γύρω περιοχής, οι εικαστικοί δημιουργοί καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία. Με θέμα «Ζώνη Περάματος: Ανθρωποι, χρώμα και σίδερο - 3», μέσα στον εργασιακό χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, από τις 30/5 (8.30 μ.μ.) έως τις 8/6, θα πραγματοποιηθεί - και φέτος - η μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας. Θα παρουσιαστούν δημιουργίες ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίες, βίντεο, «ψηφίδες» της προσπάθειας να αποδοθεί μια πραγματικότητα καθημερινή, σκληρή, αβέβαιη...

Περισσότεροι από 115 εικαστικοί δημιουργοί, σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τοπικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής (Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας, ΠΕΜΕΝ, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, Εστία Γυναίκας Περάματος, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Περάματος, Ομάδα Καλλιτεχνών), θα δώσουν το δικό τους χρώμα στην αγωνία και τον αγώνα για την επιβίωση στη Ζώνη, εκεί που η ζωή υπολογίζεται σαν φτηνό, αναλώσιμο είδος από τους εφοπλιστές.

Εργο της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε το 2006
Εργο της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε το 2006
Η έκθεση εντάσσεται στην προσπάθεια επανατοποθέτησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τους ανθρώπους του μόχθου, την κοινωνική ζωή, τα προβλήματα και τους αγώνες. Ποτέ δεν έπαψαν να εμπνέουν την προοδευτική Τέχνη η σκληρή δουλειά, τα προβλήματα και ο αγώνας της εργατικής τάξης. Οσο κι αν η κυρίαρχη κουλτούρα προσπαθεί με τεράστια μέσα και μηχανισμούς να χειραγωγήσει τη συνείδηση των εκμεταλλευόμενων, τα πρωτοπόρα τμήματα των εργαζομένων χτίζουν διόδους επικοινωνίας με την τέχνη, αντιστέκονται. Στόχος της παρουσίασης, είναι να έρθουν οι καλλιτέχνες σε επικοινωνία με τους εργαζόμενους, να αντλήσουν από τις συνθήκες ζωής και δουλειάς της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα από έναν τόσο φορτισμένο χώρο, όπως η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. «Συναντηθήκαμε» σημειώνουν οι καλλιτέχνες, «θέλοντας να δηλώσουμε την κοινωνική λειτουργία της τέχνης και τη σχέση της με την πολιτεία και τους εργαζόμενους. Εμπνευστήκαμε, δημιουργήσαμε και θα παρουσιάσουμε τα έργα μας μέσα στον ίδιο τον εργασιακό χώρο, μέσα στα εργοτάξια, με αποδέκτες πρώτα και κύρια τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της Ζώνης και τον κόσμο του Περάματος».

Δεν είναι η πρώτη φορά, που πραγματοποιείται μια έκθεση με τέτοιο περιεχόμενο. Η σπίθα άναψε το 2005, όταν μια ομάδα φίλων παρουσίασε τη δημιουργία της στην Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, στη Νέα Ιωνία. Μια ετερόκλητη ομάδα, που συναντήθηκε χωρίς θέμα, με μόνο κίνητρο την τέχνη και την επιθυμία να παρουσιαστούν έργα σε ένα σύλλογο, ένα μη εμπορικό χώρο. Λίγους μήνες αργότερα, ήρθε η πρόταση για την έκθεση με θέμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Οι καλλιτέχνες ήρθαν σε επαφή με τα σωματεία της Ζώνης, επισκέφτηκαν τη Ζώνη, φωτογράφισαν, ζωγράφισαν, μίλησαν με τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους. «Καρπός» αυτής της προσπάθειας, η έκθεση έργων 24 εικαστικών το Φλεβάρη του 2006, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Κερατσινίου, στην Αμφιάλη. Ακολούθησε (Μάης 2006) η μεγάλη έκθεση - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά - μέσα στο χώρο της Ζώνης, με τη συμμετοχή ογδόντα εικαστικών, αλλά και με διοργάνωση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων (μουσική, θέατρο, συζητήσεις...). Η περσινή διοργάνωση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και εκτός από τη μεγάλη εικαστική έκθεση έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.

Από την περσινή έκθεση
Από την περσινή έκθεση
Από τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα, σημειώνουμε: «Οι γειτονιές του κόσμου» από τη χορευτική Ομάδα ΚΝΕ (30/5). Συζήτηση για τη γυναίκα (31/5). Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Παπαοικονόμου «Ελεγείες και Μπαλάντες». Μουσικό αφιέρωμα - συναυλία στον Βασίλη Τσιτσάνη με τη Λαϊκή Ορχήστρα ΚΝΕ (1/6). Συζήτηση: «Το παιδικό βιβλίο στη ζωή του παιδιού» με τη συμμετοχή των: Βάνα Τζιατζή, Ερης Ρίτσου, Θανάση Καραγιάννη κ.ά. Προβολή της ταινίας «SICKO» του MICHAEL MOORE (6/6). Παρουσίαση - συζήτηση στο βιβλίο του Γιώργου Μαυρίκου, «Οι δύο γραμμές στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα». Θεατρική παράσταση από την ερασιτεχνική ομάδα Καματερού «Εκτός Σχεδίου» με το έργο «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» του Γιάροσλαβ Χάσεκ (7/6). Συζήτηση για την «Επίδραση και το ρόλο της Τέχνης στη συνείδηση της εργατικής τάξης». Ομιλητές: Κανέλλη Λιάνα, Δημοσιογράφος- Βουλευτής ΚΚΕ και Καζάκος Κώστας, Ηθοποιός - Βουλευτής ΚΚΕ. Λαϊκό Γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη (8/6).

Σημειώνουμε ότι η έκθεση θα λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ. Μπορείτε να την επισκεφτείτε, χρησιμοποιώντας τα λεωφορεία για το Πέραμα: 843 (από ΗΣΑΠ Πειραιά) και Β18, Γ18 από Μενάνδρου (πλατεία Ομονοίας).


Ο κόσμος του Περάματος αγκάλιασε τις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης

ΛΕΠΙΔΗΣ

Ο κόσμος του Περάματος αγκάλιασε τις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οταν η Τέχνη υπηρετεί τον κοινωνικό της ρόλο(2011-05-22 00:00:00.0)
Οταν η Τέχνη υπηρετεί τον κοινωνικό της ρόλο(2011-05-22 00:00:00.0)
Συμπόρευση Τέχνης και αγώνων(2009-11-25 00:00:00.0)
Ζώνη αντίστασης και πολιτισμού(2008-06-07 00:00:00.0)
Ζώνη αντίστασης και τέχνης(2008-05-30 00:00:00.0)
Ανθρωποι, χρώμα και σίδερο...(2007-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ