Κυριακή 18 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Χιλιάδες τα θύματα του Εγκέλαδου

Μπροστά στην απίστευτη καταστροφή

Associated Press

Μπροστά στην απίστευτη καταστροφή
Σβήνουν όσο περνούν οι μέρες οι ελπίδες για την εξεύρεση επιζώντων στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, που χτυπήθηκε από το φονικό σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τη Δευτέρα, με τους υπολογισμούς των αρχών να εκτιμούν ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 50.000. Περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι είναι οι άστεγοι, 64.000 οι τραυματίες, ενώ 10 εκατομμύρια οι άμεσα πληγέντες. Κάποιες από τις πόλεις που έζησαν το σεισμό, ισοπεδώθηκαν πλήρως, ενώ έγινε αισθητός μέχρι το Πεκίνο και τη Μανίλα, που βρίσκονται πάνω από 1.000 χλμ. μακριά από το επίκεντρο. Σπίτια και κτίρια κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, γέφυρες κόπηκαν στα δύο, δρόμοι άνοιξαν και τμήματα ορεινών όγκων καταπλάκωσαν πόλεις. Εχθρός των διασωστών τις πρώτες μέρες μετά το σεισμό, που ήταν και οι πιο κρίσιμες, οι καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες έκαναν ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας, Χου Τζιντάο, ο σεισμός της Δευτέρας χαρακτηρίζεται ο χειρότερος από το 1949, έχοντας τις πιο εκτεταμένες καταστροφές.

Το μέγεθος της καταστροφής δεν είναι δυνατόν ακόμα να υπολογιστεί, ωστόσο τα σωστικά συνεργεία ξεπερνούν σε δυναμικό τα 130.000 άτομα, ενώ στη μάχη μπήκαν και δύο ομάδες από την Ιαπωνία. Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, ζητώντας, εκτός από τρόφιμα, φάρμακα και εξοπλισμό, με πολλά κράτη να ανταποκρίνονται.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η κατάσταση λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί περίπου 400 φράγματα, σε πέντε επαρχίες και ένα δήμο, που μετά το σεισμό κρίνονται επικίνδυνα και χρήζουν άμεσης επέμβασης. Οσον αφορά στα χημικά εργοστάσια που κατέρρευσαν, ανακοινώθηκε ότι πάρθηκαν μέτρα ώστε να μην προκληθούν περαιτέρω περιβαλλοντικές καταστροφές.

Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει την περίπτωση κατασκευαστικών κακοτεχνιών στα σχολεία που κατέρρευσαν, καθώς ισοπεδώθηκαν περίπου 7.000 σχολικές αίθουσες, με στόχο να αποδοθούν ευθύνες. Ανακοινώθηκε επίσης ότι εξετάζεται το θέμα της αδειοδότησης προκειμένου να ξεκινήσουν οι υιοθεσίες των χιλιάδων παιδιών που έχασαν τους γονείς τους στο σεισμό και φιλοξενούνται προς το παρόν σε ιδρύματα.

Στο μεταξύ, στην περιοχή εξακολουθούν να σημειώνονται ισχυροί μετασεισμοί, της τάξης των 5 και 6 Ρίχτερ, που προκαλούν πανικό και αναστάτωση στον κόσμο.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ