Κυριακή 18 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καραμπινάτες υποθέσεις σε βάρος των δικαιούχων

Το «Ολυμπιακό χωριό», οι Μεσογειακοί Αγώνες, η «Βαμβακουργία Βόλου» και το οικόπεδο στη Μάνδρα Αττικής

Καραμπινάτη υπόθεση ως προς το πώς ο ΟΕΚ και τα χρήματά του επιστρατεύτηκαν ουσιαστικά, για να θησαυρίσουν οι πολυεθνικές, αποτέλεσε η δημιουργία του «Ολυμπιακού Χωριού». Παρότι ο Οργανισμός δεν είχε καμία υποχρέωση να αναλάβει αυτό το έργο για λογαριασμό του κράτους και του «Αθήνα 2004», όχι μόνο το έκανε, αλλά του κόστισε αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές, πολλαπλάσια από το συνηθισμένο κόστος κατασκευής των κατοικιών του ΟΕΚ.

Σαν αποτέλεσμα, σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχει προσδιοριστεί το κόστος του τετραγωνικού μέτρου (ποιος τολμά να το πει!), που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, το οποίο, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της διοίκησης το 2004, θα ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ (όταν ο μέσος όρος πανελλαδικά είναι 450 ευρώ το τ.μ.)! Η πραγματικότητα είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, ότι η τιμή του τετραγωνικού θα προσεγγίσει τις σημερινές τιμές των σπιτιών της Εκάλης. Μέχρι σήμερα, όσοι έχουν πάρει σπίτι δίνουν ένα συμβολικό ποσό της τάξης των 250 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον, ο ΟΕΚ συνεχίζει να πληρώνει υπέρογκα ποσά για τα λειτουργικά έξοδα (φώτα, νερά, σκουπίδια, κλπ.) του οικισμού του «Ολυμπιακού Χωριού», μια και δεν έχει ενταχθεί ακόμα σε δήμο. Αφού, λοιπόν, διοικητικά το Ολυμπιακό Χωριό ανήκει στο δήμο Μενιδίου, προκύπτει το ερώτημα: Γιατί δεν έχει ενταχθεί ακόμα; Παράλληλα, και ενώ η εταιρεία «Ολυμπιακό Χωριό» είχε ημερομηνία λύσης την 31/12/07, πήρε με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ ακόμα τρία χρόνια παράταση.

Την ίδια στιγμή και ενώ την περίοδο της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού στην εταιρεία απασχολούνταν 90 υπάλληλοι, σήμερα και χωρίς να υπάρχει αντικείμενο εργασίας, αυξήθηκαν κατά 30 φτάνοντας τους 120. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004 σε έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών στη συγκεκριμένη εταιρεία, επιβλήθηκε πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ καθώς διαπιστώθηκαν μεγάλες οικονομικές δαπάνες, χωρίς να συνοδεύονται από τα απαιτούμενα παραστατικά!

Παράλληλα, το ΔΣ του ΟΕΚ πριν λίγους μήνες πήρε κατά πλειοψηφία απόφαση να κατασκευάσει το «Μεσογειακό Χωριό» στο Βόλο ή τη Λάρισα για τους επόμενους Μεσογειακούς Αγώνες (2013) που θα γίνουν στη χώρα, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι αθλητές, εμπλέκοντας τον Οργανισμό σε νέες «περιπέτειες».

Μπίζνες με λεφτά των εργαζομένων

Αμαρτωλή υπόθεση είναι η ιστορία της «Βαμβακουργίας Βόλου», την οποία πλήρωσε ο Οργανισμός, αγοράζοντας εγκαταστάσεις, μετοχές και υποχρεώσεις προς τρίτους. Σήμερα, εφτά χρόνια μετά την αγορά, δεν έχουν περιέλθει ακόμα στον ΟΕΚ, 8.000 μετοχές της «Βαμβακουργίας» καθώς και το βιβλίο υποχρεώσεων, οι οποίες ανέρχονται σε δύο εκατομμύρια ευρώ! Οπως επίσης, άγνωστη παραμένει η τύχη των επιπλώσεων (γραφείων, κλπ.) και του υπόλοιπου εξοπλισμού της. Βεβαίως, τότε η αγορά της «Βαμβακουργίας» γλίτωσε την κυβέρνηση από τεράστιο πολιτικό κόστος, αφού εκατοντάδες εργάτες ήταν απλήρωτοι (δεδουλευμένα και αποζημιώσεις).

Σκάνδαλο αποτελεί και η αγορά οικοπέδου στην Μάνδρα Αττικής, το οποίο στοίχισε στον Οργανισμό περίπου 1 δισεκατομμύριο δραχμές, για να αποκαλυφθεί στην πορεία ότι μεγάλο μέρος του έχει από κάτω στοές και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για ανέγερση κατοικιών. Βεβαίως, η αγορά και η κατάσταση του οικοπέδου ήταν σε γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου που διαπραγματεύτηκε την αγορά του οικοπέδου με τις στοές σε άλλη τιμή. Δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι αυτό το οικόπεδο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ