Παρασκευή 9 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Εντολή» για ιδιωτικά και «ιδιωτικοποιημένα» ΑΕΙ

«Χρειάζεται ένα σοκ» για να ανατραπεί «η προβληματική κατάσταση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου», κατά τον υπουργό Παιδείας και αυτό το σοκ δεν είναι άλλο από την αναθεώρηση του άρθρου 16!

Στη χτεσινή του ομιλία σε εκδήλωση - δεξίωση προς τιμήν του προέδρου του Πανεπιστημίου του Γέιλ, ο Ευ. Στυλιανίδης «ύψωσε τους τόνους» για την αναθεώρηση του άρθρου 16, προκειμένου να μπει το «κερασάκι» στην τούρτα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων («αξιολόγηση», νόμος - πλαίσιο, πιστωτικές μονάδες κλπ.). Οπως σημείωσε στην ομιλία του, με την αναθεώρηση του άρθρου 16, θα «σπάσει το κρατικό μονοπώλιο» στην ανώτατη εκπαίδευση και μια τέτοια εξέλιξη, «λόγω ανταγωνισμού», «θα απελευθέρωνε το υγιές και ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου πανεπιστημίου», «θα επέτρεπε σε σημαντικά ελληνικά και ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα» και «θα άνοιγε την πόρτα της επιστροφής σε χιλιάδες διακεκριμένους Ελληνες και ξένους επιστήμονες του εξωτερικού, που με τον ερχομό και την τεχνογνωσία τους θα έδιναν μια νέα ώθηση όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και την έρευνα και την ελληνική οικονομία». Πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές της Λισαβόνας και της Μπολόνια η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως σημείωσε και ο υπουργός Παιδείας στην ομιλία του. Και, βέβαια, στόχος είναι ο ανταγωνισμός των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικά ιδρύματα, που όμως μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο, την επιστήμη, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους δε συμφέρει. Γιατί ένας τέτοιος ανταγωνισμός, με όρους αγοράς, θα οδηγήσει τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν σαν ιδιωτικά, θα τα ωθήσει να ρίξουν το επίπεδο των σπουδών, να κάνουν εκπτώσεις από την επιστήμη προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικά στο κεφάλαιο.

Εφτασε στο σημείο να πει ότι τα πανεπιστήμια, αν δεν περάσουν οι αναδιαρθρώσεις, θα ...βγάζουν αποφοίτους τρομοκράτες και εγκληματίες(!): «Προβληματίζομαι ποιοι δάσκαλοι και ποια πανεπιστήμια ήταν αυτά που εκπαίδευσαν τους τρομοκράτες των Διδύμων Πύργων στη Νέα Υόρκη, τους εγκληματίες του Λονδίνου και της Μαδρίτης. Τι δεν πήγε καλά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα που παρήγαγε ικανούς μορφωμένους πολίτες χωρίς όμως σεβασμό»...

Ο υπουργός Παιδείας ήταν ξεκάθαρος απέναντι στα ιδρύματα και τους καθηγητές για το ρόλο που η κυβέρνηση τους καλεί να αναλάβουν: «Οποιες πανεπιστημιακές ηγεσίες προτιμήσουν τη σιωπή φοβούμενες αντιδράσεις, υπονομεύουν το ρόλο και την προοπτική των ιδρυμάτων τους». Εκβιασμοί δηλαδή απέναντι στους πανεπιστημιακούς, να κοιτάξουν να ...συμμορφωθούν με τις μεταρρυθμίσεις και να τις εφαρμόσουν. Χρειάζεται συμμάχους η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org