Πέμπτη 8 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πανεπιστήμια στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ!

Ο πρύτανης του ΑΠΘ προσπάθησε, χτες, να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου σε προγράμματα «πρακτικής άσκησης» φοιτητών στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης και, δυστυχώς, και τη σύμπραξη Πανεπιστημιακών Αρχών, όπως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εν προκειμένω, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μετατρέπονται σε εργαλεία των πολυεθνικών μέσω της συμμετοχής τους σε λογής «ερευνητικά» προγράμματα για αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Το χειρότερο, όπως αποκάλυψε με χτεσινό αποκλειστικό δημοσίευμά του ο «Ρ», ουσιαστικά στο φόντο των αναδιαρθρώσεων στα ΑΕΙ, τα ιδρύματα μπαίνουν στην υπηρεσία και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας με φοιτητές ή νέους επιστήμονες σε προγράμματα «πρακτικής άσκησης» στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ!

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο του ΝΑΤΟ, που αποκάλυψε η εφημερίδα μας και κοινοποιείται σε σχολές του ΑΠΘ, καλούνται φοιτητές να συμμετέχουν σε πρόγραμμα «πρακτικής άσκησης» του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στις 20 Μάρτη από τη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών/Διεύθυνση Συντονισμού Ακαδημαϊκών Μονάδων του ιδρύματος προς τη Νομική Σχολή, την Πολυτεχνική Σχολή, τα Τμήματα Πληροφορικής και Δημοσιογραφίας για συμμετοχή στο σχετικό πρόγραμμα.

Ετσι, το ΝΑΤΟ, με τη συμφωνία των Πανεπιστημιακών Αρχών, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει Ελληνικά Πανεπιστήμια για τους πολεμοκάπηλους σκοπούς. Επιχειρείται, ουσιαστικά, η στρατολόγηση νέων, που θα δώσουν τις γνώσεις τους στο ΝΑΤΟ και θα χρησιμοποιηθούν ως «κήρυκες» των «ευαγών», «κοινωφελών» σκοπών του στις χώρες - μέλη, όπως καταγράφεται στους στόχους της πρακτικής άσκησης. Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγράφονται στο σχετικό έγγραφο «πρακτικής άσκησης» στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, ως στόχοι του προγράμματος:

«Να παράσχει στον Οργανισμό πρόσβαση στις πλέον πρόσφατες θεωρητικές και τεχνολογικές γνώσεις, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο συμμετέχων στο Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης μέσα από την ανάθεση πρακτικών καθηκόντων σε αυτόν, καθώς και με επιπλέον προσωπικό.

Να παράσχει στους συμμετέχοντες του Προγράμματος Πρακτικής Ασκησης τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την κοινότητα του NATO και να αποκτήσουν μια πιο ενδελεχή και ισορροπημένη άποψη για τον Οργανισμό.

Να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πιο διαφοροποιημένου εργατικού δυναμικού.

Να διευρύνει την κατανόηση του NATO στις χώρες - μέλη της Συμμαχίας».

Παρ' όλα αυτά, ο Αν. Μάνθος, πρύτανης του ΑΠΘ, ο οποίος στην αρχή, σε επικοινωνία που είχε με το «Ρ», δήλωσε άγνοια, χτες, μετά από σχετική ενημέρωσή του, προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στα προγράμματα του ΝΑΤΟ! Οπως είπε, το ΑΠΘ «ζητάει» από οργανισμούς διεθνείς (ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΕΕ) και εθνικούς (υπουργεία, άλλους δημόσιους οργανισμούς) να δέχονται φοιτητές του για πρακτική άσκηση. Μάλιστα, πρόσθεσε πως δε θεωρεί «ηθικά μεμπτό» ή «κολάσιμο» το να συνεργάζεται το ΑΠΘ με έναν οργανισμό όπως είναι το ΝΑΤΟ!

Υπενθυμίζεται ότι προχτές με ανακοίνωσή της η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ κατάγγειλε τις ευθύνες κυβέρνησης και Πανεπιστημιακών Αρχών σχετικά. Ενώ οι εκπρόσωποι της Πανσπουδαστικής ΚΣ έθεσαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ το ζήτημα, καταδικάζοντας το ρόλο των πρυτανικών αρχών που προωθούν τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα και ζήτησε την απόσυρση του εγγράφου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ