Τετάρτη 7 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Πρακτική άσκηση» φοιτητών στο ΝΑΤΟ!

Με έγγραφο του ΝΑΤΟ, που κοινοποιείται σε σχολές του ΑΠΘ, καλούνται φοιτητές να συμμετέχουν σε πρόγραμμα «πρακτικής άσκησης» του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αγνοια δηλώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ

Να χρησιμοποιήσει και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια για τους πολεμοκάπηλους σκοπούς του - και να διαπαιδαγωγήσει ταυτόχρονα υποτακτικούς του, όπως φαίνεται - επιχειρεί το ΝΑΤΟ με προγράμματα που απευθύνονται σε φοιτητές ή νέους επιστήμονες. Και στο στόχο αυτό φαίνεται να ανταποκρίνεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από την αποδοχή ενός τέτοιου προγράμματος «πρακτικής άσκησης» του ΝΑΤΟ , το οποίο κοινοποιείται στους φοιτητές του για να συμμετέχουν!

Βεβαίως, ο πρύτανης του ΑΠΘ , Αν. Μάνθος, σε επικοινωνία που είχε ο «Ρ» μαζί του, δήλωσε άγνοια για το θέμα, λέγοντας και πως δεν μπορεί να γίνει «πρακτική άσκηση» μεταξύ του πανεπιστημίου και του ΝΑΤΟ . Ωστόσο, το σχετικό έγγραφο διαβιβάστηκε στη Νομική Σχολή (ΝΟΠΕ), την Πολυτεχνική Σχολή, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, στο Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και ανακοινώνεται σε αυτό η δυνατότητα συμμετοχής φοιτητών σε εξάμηνη πρακτική άσκηση, που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ ...

Σύμφωνα με το κείμενο που διαβιβάστηκε στα τμήματα του ΑΠΘ , το πρόγραμμα λέγεται «NATO Intership Program», και σε αυτό αναφέρεται: «Το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ καθιέρωσε το Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης το 2004. Στόχος του προγράμματος είναι να παράσχει τη δυνατότητα σε ένα μικρό αριθμό φοιτητών ή πρόσφατων αποφοίτων να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση κοντά στο Διεθνές Προσωπικό που εργάζεται στοΑρχηγείο του NATO στις Βρυξέλλες».


Στόχος του Προγράμματος Πρακτικής Ασκησης του NATO είναι η στρατολόγηση νέων που θα δώσουν τις γνώσεις τους στο ΝΑΤΟ και θα χρησιμοποιηθούν ως «κήρυκες» των «ευαγών», «κοινωφελών» σκοπών του ΝΑΤΟ στις χώρες - μέλη, όπως καταγράφεται στους στόχους της πρακτικής άσκησης και είναι οι εξής τέσσερις:

«1. Να παράσχει στον Οργανισμό πρόσβαση στις πλέον πρόσφατες θεωρητικές και τεχνολογικές γνώσεις, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο συμμετέχων στο Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης μέσα από την ανάθεση πρακτικών καθηκόντων σε αυτόν, καθώς και με επιπλέον προσωπικό.

2. Να παράσχει στους συμμετέχοντες του Προγράμματος Πρακτικής Ασκησης τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την κοινότητα του NATO και να αποκτήσουν μια πιο ενδελεχή και ισορροπημένη άποψη για τον Οργανισμό.

3. Να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πιο διαφοροποιημένου εργατικού δυναμικού.

4. Να διευρύνει την κατανόηση του NATO στις χώρες - μέλη της Συμμαχίας».

Στη συνέχεια του κειμένου αναφέρονται ως «οφέλη» των συμμετεχόντων ...«η εμπειρία που θα αποκτήσουν ως εσωτερικοί εργαζόμενοι σε ένα διεθνή οργανισμό, ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το Βιογραφικό τους Σημείωμα. Το Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης προσφέρεται στους εξής τομείς: Πολιτική Αμυνας και Αμυντικός Σχεδιασμός, Εκτελεστική Διαχείριση, Γραφείο Ασφαλείας του NATO, Επιχειρήσεις, Πολιτικά Θέματα και Πολιτική Ασφαλείας, Δημόσια Διπλωματία».

Τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών είναι «φοιτητές και πρόσφατοι απόφοιτοι (1 έτους) με: Ηλικία: μεγαλύτερη των 21 ετών κατά το χρόνο της πρακτικής άσκησης (για λόγους ασφάλισης). Εθνικότητα: υπήκοοι κράτους - μέλους του NATO. Σπουδές: τουλάχιστον 2 έτη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ή αντίστοιχες σπουδές. Γλώσσες: άριστη γνώση μίας επίσημης γλώσσας του NATO (Αγγλικά / Γαλλικά). Επιθυμητή η καλή γνώση και της άλλης επίσημης γλώσσας».

Και, φυσικά, δε θα μπορούσε να πάει ο ...οποιοσδήποτε, αφού οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν την άδεια των αρμόδιων αρχών ασφαλείας. Συγκεκριμένα: «Ολοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης θα πρέπει να έχουν λάβει έγκριση των αρμοδίων εθνικών αρχών ασφαλείας της χώρας τους πριν από την έναρξη της εργασίας τους στο NATO. Η διαδικασία αυτή ξεκινά αμέσως μετά την επιλογή του υποψηφίου. Για πλήρη περιγραφή του προγράμματος παρακαλώ ανατρέξτε στην Πολιτική του Προγράμματος Πρακτικής Ασκησης του ΝΑΤΟ », σημειώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ