Κυριακή 4 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η Ελλάδα δεν πωλείται...

«

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας υποδουλώνεται μ' ένα νέο τρόπο. Τον οικονομικό. Οι μεγάλες βιομηχανίες, το τραπεζικό σύστημα, το λιανικό εμπόριο, τα ναυπηγεία, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια πέρασαν ή περνούν οριστικά στα χέρια ξένων επενδυτών. Οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις κρίσιμων τομέων της εθνικής μας οικονομίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές) μετοχοποιήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό τους.

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ομίλου εταιρειών ΟΤΕ θα σημάνει άμεση αλλαγή των λειτουργιών του με μοναδικό προσανατολισμό το κέρδος. Εγκατάλειψη των μη αποδοτικών περιοχών (ύπαιθρος, νησιά). Περιορισμό επενδύσεων σε περιοχές άμεσης απόδοσης και αύξηση των τιμολογίων. Κίνδυνο εκποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του για άμεση είσπραξη κεφαλαίων από τους ξένους ιδιοκτήτες του. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση θέσεων εργασίας. Αλλαγή της πολιτικής προμηθειών σε βάρος εγχώριων επιχειρήσεων. Σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

...Σοβαρές επίσης επιπτώσεις θα υπάρξουν στην άμυνα της χώρας (μέσω του δικτύου του λειτουργούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης στρατιωτικών μονάδων και αεράμυνας), στην εσωτερική ασφάλεια (Αστυνομία, Πυροσβεστική, κλπ.), στη λειτουργία της Κεντρικής Διοίκησης (Βουλή, Κυβέρνηση, Υπουργεία, Δημόσιοι Οργανισμοί, κλπ.). Ασυδοσία στη διαφύλαξη του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων των συνδρομητών.

Ο "στρατηγικός επενδυτής" θα έχει τη δυνατότητα να διορίζει τις διοικήσεις των θυγατρικών εταιρειών που ο ΟΤΕ ελέγχει πλήρως και να καθορίζει την επιχειρηματική τους δράση. Οι Θυγατρικές εταιρείες (10 φιλέτα για κερδοσκόπους) που ο ΟΤΕ ελέγχει είναι: 1) OTE Estate. Τα ακίνητα του ΟΤΕ. 2.280 ακίνητα 1.180.000 τ.μ. 1,3 δισ. ευρώ (αποτίμηση 2003), 2) COSMOTE Κινητές Επικοινωνίες. Και μέσω αυτής: GLOBUL (Βουλγαρία) 100%, COSMOFON (Σκόπια) 100%, COSMOTE Romania 70%, AMC (Αλβανία) 85%, 3) OTE net Υπηρεσίες Internet & IP, 4) OTE globe Χονδρική παροχή διεθνών υπηρεσιών φωνής και δεδομένων, 5) HELLAS SAT Δορυφορικές Τηλεπικοινωνίες, 6) OTEplus Τεχνικές και επιχειρηματικές λύσεις, 7) OTE SAT-MARITEL Ναυτιλιακές Τηλεπικοινωνίες, 8) OTE INVESTMENT Διεθνείς επενδύσεις. (Εταιρείες Σταθερής Τηλεφωνίας σε Ρουμανία, Σερβία, Αρμενία), 9) OTE ACADEMY Υπηρεσίες Εκπαίδευσης - Κατάρτισης και 10) COSMOONE Υπηρεσίες Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

...Οι πολιτικές επιλογές και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και κυρίως η ψήφιση του νόμου 3522/06, ο οποίος κατάργησε το ελάχιστο όριο συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, άνοιξαν το δρόμο της εκποίησης της μεγαλύτερης και πιο κερδοφόρας επιχείρησης της χώρας μας. Οι Ελληνες πολίτες και η χώρα θα βγουν ζημιωμένοι από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

...Η οριστική εκποίηση δημόσιας περιουσίας και η παράδοση της διοίκησης στρατηγικών τομέων της οικονομίας είναι μια μη αναστρέψιμη απόφαση και δεν μπορεί εκ των υστέρων να δικαιολογηθεί με "ανάληψη πολιτικής ευθύνης". Εχει χορτάσει ο Ελληνας φορολογούμενος πολίτης, εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, από τέτοιες "αναλήψεις"».

Τα παραπάνω είναι αποκαλυπτικά αποσπάσματα από ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Αποκαλυπτικά για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί αυτό που απασχολεί την πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ είναι η συμμετοχή ξένου κεφαλαίου στον ΟΤΕ και όχι αυτή καθαυτή η ιδιωτικοποίησή του που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, δε νοιάζονται για το γεγονός ότι ένας στρατηγικός τομέας της οικονομίας έχει περάσει προ πολλού στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ο δεύτερος γιατί δε λένε κουβέντα για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, όλες οι συνέπειες που αναφέρουν είναι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης που με δεδομένη και τη συμφωνία αυτής της πλειοψηφίας στην ΟΜΕ-ΟΤΕ με την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και την ΕΕ, που αντικειμενικά φτάνει και στη σύμπραξη με ξένα κεφάλαια. Οπως κάνει και ο ΟΤΕ στις χώρες των Βαλκανίων.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δρομολόγησαν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές).

Φτάνουν, λοιπόν, αυτές οι διαπιστώσεις; Ο κύριος εχθρός δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ! Αυτοί είναι οι Πακιστανοί με τα πανέρια! Οι μηχανισμοί που κάνουν τη βρώμικη δουλειά! Τα όργανα! Ο πραγματικός εχθρός είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός. Το κοινωνικό σύστημα των αγοραπωλησιών! Και αυτό δεν μπήκε ακόμα στις ανακοινώσεις όλων των εργαζομένων! Για μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης, από άγνοια ή από σκοπιμότητα, το πολιτικό σύστημα μένει στο απυρόβλητο!

Να μια ακόμα εξήγηση για τις ξεχωριστές ταξικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δε σταματάει με την εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων (και με την πιθανή μελλοντική συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλετε). Σταματάει με την ανατροπή του καπιταλισμού. Με το οριστικό πέρασμα της δημόσιας περιουσίας στα χέρια της εργατικής τάξης!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ