Κυριακή 4 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Οταν τσακώνονται τα ιμπεριαλιστικά βουβάλια...

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι υπογραφές για τη συμφωνία δικτύωσης της Ελλάδας στο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» «έπεσαν» την περασμένη Τρίτη στη Μόσχα από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, και τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή. Οι «ιαχές» για το επίτευγμα της κυβέρνησης, που κατέστησε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή, έδωσαν και πήραν.

Πρόκειται για τον αγωγό που σχεδιάστηκε ακριβώς για να παρακάμψει την Τουρκία - η αστική τάξη της οποίας επίσης επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε «ενεργειακό κόμβο» στην ευρύτερη περιοχή - αλλά και την Ουκρανία. Είναι, επίσης, γνωστό πως, σε αντίθεση με το συγκεκριμένο αγωγό, οι ΗΠΑ προωθούν τον αγωγό φυσικού αερίου με την επωνυμία «Nabucco» (Τουρκία - Βουλγαρία - Ρουμανία - Ουγγαρία - Αυστρία), που θα μεταφέρει αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη.

Οι υπογραφές των δύο ηγετών έδωσαν αφορμή για πανηγυρισμούς και ενθουσιώδη σχόλια από αξιωματούχους της κυβέρνησης και τα «παπαγαλάκια» της στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ.

-- Η ασφάλεια που εμπεδώνεται στην περιοχή με τη διέλευση από τη χώρα και γενικότερα από τα Βαλκάνια των ενεργειακών αγωγών, ήταν το «ισχυρό» επιχείρημά τους.

-- Οι «πλάτες» της Ρωσίας, που από δω και μπρος θα στηρίζουν τα συμφέροντα της χώρας μας, μια που η συνεργασία της με την Ελλάδα είναι «στρατηγικής σημασίας», ήταν το «στιβαρό» επιχείρημά τους.

-- Τα οικονομικά οφέλη που θα έχει η χώρα από την εδραίωση της Ελλάδας ως βασικού ενεργειακού κόμβου της ευρύτερης περιοχής, ήταν το «ατράνταχτο» επιχείρημά τους.

Επιχειρήματα έωλα, απολύτως αποπροσανατολιστικά.

1. Είναι πέρα από κάθε πραγματικότητα η άποψη πως οι πολίτες στη χώρα μας, αλλά και στα Βαλκάνια γενικότερα, πρόκειται να ζήσουν ασφαλέστεροι από το «κατόρθωμα» της ελληνικής κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα μας σε βασικό ενεργειακό κόμβο. Εχει, πλέον, γίνει συνείδηση και στον τελευταίο κάτοικο αυτής της περιοχής ότι πάνω στις πλάτες του ανταγωνίζονται για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων της ενέργειας - και όχι μόνον - και οι ΗΠΑ και η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολες, δηλαδή, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που, έτσι ή αλλιώς, θεωρούν τα Βαλκάνια - μαζί και τη χώρα μας - ζωτικό τους χώρο και επιθυμούν οι όποιες κινήσεις και διεθνείς συμφωνίες των βαλκανικών κρατών να ευνοούν τα δικά τους συμφέροντα, κόντρα στα συμφέροντα των ανταγωνιστών τους ιμπεριαλιστών.

Μια συμφωνία ενός βαλκανικού κράτους, λοιπόν, με μία από τις παραπάνω ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - εν προκειμένω τη Ρωσία - είναι προφανές πως εμπλέκεται με την όξυνση των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, που θα προσπαθήσουν, με άλλες κινήσεις, να αποκτήσουν το «χαμένο» έδαφος, ακόμα και στο ίδιο πεδίο, αυτό των αγωγών. Και είναι ηλίου φαεινότερο πως, όταν οξύνεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών βουβαλιών, τη «νύφη» την πληρώνουν τα «βατράχια», δηλαδή οι λαοί. Μόνο συνειδητοί αποπροσανατολιστές μπορούν να υποστηρίζουν πως συμφωνίες, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, συμβάλλουν στην εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή των πολύπαθων Βαλκανίων.

Αλλωστε, οι εκβιασμοί άρχισαν και γίνονται ανοιχτά: «Υλοποιήστε τη φιλοδοξία να γίνει η Ελλάδα σημαντικός ενεργειακός κόμβος ολοκληρώνοντας τον αγωγό TGI(Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία)... Μπορείτε να έχετε και τους δύο, τόσο τον TGI όσο και τον South Stream, εάν κατασκευάσετε πρώτα τον TGI. Αλλά εάν κάνετε πρώτα τον South Stream, φοβάμαι ότι θα έχετε μόνο αυτόν». Τι άλλο από ωμός εκβιασμός είναι η παραπάνω δήλωση, που διατυπώθηκε δημόσια από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του ανταγωνιστή της Ρωσίας ιμπεριαλιστή, των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, την περασμένη Πέμπτη;

Οσοι πετούν, από τη χαρά τους, το καπέλο τους για το γεγονός πως η χώρα μας γίνεται «ενεργειακός κόμβος», «στρατηγικός δίαυλος» και «μήλον της Εριδος» για την προώθηση εκείνων ή των άλλων συμφερόντων, ας προσγειωθούν. Το «οπλοστάσιο» των ιμπεριαλιστών είναι πλούσιο: Διαμελισμός κρατών, ανακίνηση υπαρκτών ή μη μειονοτικών προβλημάτων, πολεμικές επιχειρήσεις, κατοχή χωρών, κλπ. Ολα αυτά δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας των κομμουνιστών. Τα ζούμε, τα βλέπουμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια.

Ο μόνος δρόμος - κυριολεκτικά μονόδρομος - για να κερδίζει πόντους η εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή είναι ο απεγκλωβισμός των χωρών της Βαλκανικής - σε ό,τι μας αφορά, της Ελλάδας - από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αυτό σημαίνει, απλά, την ανάπτυξη των χωρών της περιοχής μακριά από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς, που σημαίνει αγώνας κόντρα στο κεφάλαιο κάθε χώρας και την εξουσία του, ώστε οι λαοί να γίνουν κύριοι του παραγόμενου πλούτου και, με αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες, να προωθούν και την ευημερία και την πρόοδό τους και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

2. Είναι πέρα για πέρα ανεδαφική η άποψη πως η Ρωσία θα μας στηρίξει σε μια σειρά «εθνικές μάχες», που είναι σε εξέλιξη, όπως η διαφορά μας για το όνομα της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό, και άλλα, γιατί τώρα, πλέον, είναι και φίλη και στρατηγική σύμμαχος. Το ίδιο βέβαια ανεδαφικές θα ήταν ανάλογες απόψεις, που θα αφορούσαν στις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση - αν, αντί για τη Ρωσία, η χώρα μας είχε υπογράψει παρόμοιας σημασίας συμφωνία με κάποια από αυτές.

Πρέπει να είναι σε όλους καθαρό πως σε μια ιμπεριαλιστική δύναμη αυτό που πρυτανεύει είναι το δικό της συμφέρον και μόνον αυτό. Αν τα συμφέροντα της δύναμης αυτής το υπαγορεύσουν δεν πρόκειται καθόλου να διστάσει να ανατρέψει τέτοιου τύπου επισφαλείς συμμαχίες και να αφήσει στα κρύα του λουτρού τις διάφορες «Ελλάδες», αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες που αυτές θα υποστούν.

Ακόμα, ο κάθε Ελληνας εργαζόμενος δεν πρέπει να συγχέει το ρόλο του σημερινού ρωσικού κράτους με τον φιλειρηνικό ρόλο και την αντιιμπεριαλιστική προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης στους λαούς όλου του κόσμου. Η Ρωσία σήμερα είναι μια καθαρά καπιταλιστική χώρα και σαν τέτοια ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την κερδοφορία και τη διεύρυνση της ισχύος του ρωσικού κεφαλαίου.

3. Είναι, τέλος, έξω από κάθε πραγματικότητα η προσπάθεια των κυβερνητικών προπαγανδιστών να ενστερνιστούν οι Ελληνες εργαζόμενοι τους πανηγυρισμούς για τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την υπογραφή και την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας.

Και αυτός ο αγωγός, όπως και του πετρελαίου Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, αν γίνει, θα ανήκει και θα τον εκμεταλλεύονται οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει πως αποκλειστικός σκοπός αυτών των επιχειρηματικών ομίλων είναι το υπερκέρδος, το οποίο δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εξασφαλιστεί παρά μόνο σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Επόμενο είναι, λοιπόν, η ενέργεια να συνεχίσει να γίνεται όλο και πιο ακριβή για το λαό. Τελικό συμπέρασμα: Οικονομικά οφέλη από τέτοιες συμβάσεις προκύπτουν μόνο στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι λαοί βγαίνουν πάντα (και) οικονομικά χαμένοι.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκτιμά, φυσικά, ως ιδιαίτερα χρήσιμη την κατασκευή μεγάλων υποδομών μεταφοράς της ενέργειας. Ακόμα, θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη εναλλακτικών πηγών. Η αναζήτηση, η εξασφάλιση και η κατασκευή τέτοιων υποδομών είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, που όμως πρέπει να διενεργούνται μακριά από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και διενέξεις.

Οι λαϊκές ανάγκες και η προστασία του περιβάλλοντος είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν από τις πολιτικές που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις. Απαιτείται ένας διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, μαζί και ανάπτυξης διεθνών σχέσεων, όπου ο τομέας ενέργειας θα είναι κοινωνικοποιημένος, θα τη διαχειρίζεται ένας ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος λαϊκός φορέας και όχι καπιταλιστικός, και θα συνάπτει διεθνείς συνεργασίες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.


Του
Βασίλη ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org