Σάββατο 3 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο πραγματικός τους φόβος

Ηταν μόλις πριν από δυο περίπου μήνες όταν τα κυρίαρχα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «ντόπαραν» με πηχυαίους τίτλους την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, προβάλλοντας το αντικυβερνητικό μπαϊράκι που είχε τότε σηκώσει με αφορμή τον υπό ψήφιση νόμο Πετραλιά. Οι συνδικαλιστικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και οι συνδικαλιστές της ΝΔ, πορεύονταν χαμογελαστοί πλάι πλάι στις συγκεντρώσεις για να κερδίσουν τα φλας και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Στα ψιλά και στις μέσα σελίδες των εφημερίδων, οι πολλαπλάσιες σε όγκο και παλμό συγκεντρώσεις και άλλες αγωνιστικές δραστηριότητες του ΠΑΜΕ περιγράφονταν με λίγες αράδες, διαστρεβλωμένες και κακοποιημένες. Το ΠΑΜΕ ήταν ο «διασπαστής», ο «απομονωμένος», ο «αναχρονιστικός».

Προχτές, 1η του Μάη, ακόμα και οι «τρεις κι ο κούκος» σύμφωνα με τα αστικά ΜΜΕ ήταν υπερπολλαπλάσιοι απ' όσους κατάφερε να συγκεντρώσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο Πεδίον του Αρεως. Απόλυτη γύμνια και εκφυλισμός, με τους εργαζόμενους να δείχνουν εκκωφαντικά τις πλάτες τους στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση». Σ' αυτούς που τόσα χρόνια λιβανίζουν τον ευρωμονόδρομο και πορεύονται ακουμπώντας ο ένας στο μπράτσο του άλλου και όλοι μαζί στο σβέρκο των εργαζομένων. Αυτούς που από κοινού χαράσσουν ή στηρίζουν τη στρατηγική της ΓΣΕΕ, που ως αναπόφευκτη κατάληξη έχει την υπογραφή συμβάσεων με αυξήσεις του ενός ευρώ τη μέρα, το πετσόκομμα ολοένα και περισσότερων δικαιωμάτων. Μπροστά στη γύμνια τους, οι ίδιοι που πριν από λίγες μέρες πόζαραν δίπλα δίπλα στις κάμερες, έκαναν τάχα πως τσακώνονται.

Οι τίτλοι στις εφημερίδες άλλαξαν, το ίδιο και οι φωτογραφίες. «Σύρραξη», «ρήγμα» και άλλα παρόμοια στα πρωτοσέλιδα. Τι παρέμεινε ίδιο; Η θέση και ο χώρος που (δεν) κατέλαβαν για μια ακόμη φορά οι μαζικότατες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 70 πόλεις. Η απεργία στο λιμάνι και η πρωινή περιφρούρηση. Λίγες αράδες αφιέρωσαν οι εφημερίδες, μόνο και μόνο για να στηρίξουν στο ψέμα ένα άθλιο τσουβάλιασμα που βολεύει τους σχεδιασμούς τους. «Ολοι ίδιοι είναι γι' αυτό και δεν μπορούν να συσπειρώσουν, γι' αυτό και οι εργαζόμενοι τους γυρνάνε την πλάτη», ήταν το νόημα των ρεπορτάζ. Με στόχο να μπουν στον ίδιο ντορβά εκείνοι που προχτές μετρήθηκαν στα δάχτυλα του ενός χεριού και εκείνοι που απλώθηκαν σε μια μεγάλη πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. Εκείνοι που ξημέρωσαν ψάχνοντας το μαρκούτσι της τηλεόρασης για καμιά δήλωση και εκείνοι που από τα χαράματα περιφρούρησαν την απεργία.

Είτε αγκαλιασμένες, είτε δήθεν χώρια μπροστά στις κάμερες, οι παρατάξεις της συναίνεσης είναι εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου για να προωθήσει τα σχέδιά του. Γι' αυτό και τις αξιοποιεί κατά τα συμφέροντά του. Μόνο που ο κύβος έχει πια ριφθεί. Ο εκφυλισμός, η σαπίλα, οι τεράστιες ευθύνες για τον ευνουχισμό του κινήματος δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από κανένα παραβάν των συγκροτημάτων της ενημέρωσης. Και επειδή οι εργαζόμενοι τους παίρνουν χαμπάρι, προσπαθούν τώρα να μοιράσουν τις ευθύνες, κρατώντας σταθερά το μέτωπο απέναντι σ' αυτό που τους τρομάζει περισσότερο: Το ΠΑΜΕ και τα σταθερά βήματα που καταγράφει στη συνείδηση ολοένα και περισσότερων εργαζομένων. Δεν τους περνάει, δε θα τους περάσει και το ξέρουν.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι συκοφαντίες των «Παρεμβάσεων» προς το ΠΑΜΕ αποκαλύπτουν τα τεράστια αδιέξοδά τους(2020-03-07 00:00:00.0)
Η ατελείωτη γύμνια του εργατοπατερισμού...(2019-05-02 00:00:00.0)
Την επιθυμία τους για πραγματικότητα...(2012-09-28 00:00:00.0)
Για να μην ξεχνιόμαστε(2008-08-27 00:00:00.0)
Τα «μαγικά» του αστικού Τύπου(2007-05-03 00:00:00.0)
Περί μέτρων(1996-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ