Σάββατο 3 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΠΑΜΕ
Σημαντικές κατακτήσεις στη μάχη ενάντια στις απολύσεις

Ο συντονισμένος αγώνας και η αλληλεγγύη στρίμωξαν την εργοδοσία και οδήγησαν στην επαναπρόσληψη εργαζομένων

Η άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών επέβαλε πρόσφατα την ανάκληση της απόλυσης ενός μετανάστη εργάτη σε βιοτεχνία Ιματισμού στα Πατήσια
Η άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών επέβαλε πρόσφατα την ανάκληση της απόλυσης ενός μετανάστη εργάτη σε βιοτεχνία Ιματισμού στα Πατήσια
Μ' ένα μπαράζ απολύσεων κυρίως σε βάρος πρωτοπόρων εργαζομένων στον κλάδο και στον τόπο της δουλειάς τους, επιχειρεί η εργοδοσία να ανακόψει την αυξανόμενη επιρροή του ΠΑΜΕ στην εργατική τάξη και τους μαζικούς αγώνες με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η απάντηση των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ήταν άμεση και καθοριστική.

Αρκεί μια σύντομη ανασκόπηση του τελευταίου εξαμήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοσίας, εξαιτίας της συμμετοχής τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, της συνεπούς συνδικαλιστικής τους δράσης. Οι μάχες που έδωσε το ΠΑΜΕ για την ανάκληση αυτών των απολύσεων επιβεβαίωσε ότι ο ταξικός και συντονισμένος αγώνας, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργάτες μπορούν να οδηγήσουν στην απόσπαση κατακτήσεων, να τσακίσουν την εργοδοτική τρομοκρατία, να ανοίξουν δρόμο για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος της εργατικής τάξης.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές μάχες που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έδωσε το προηγούμενο διάστημα, αποτρέποντας δεκάδες τρομοκρατικές απολύσεις, υπερασπιζόμενο το δικαίωμα στη δουλειά και τη συνδικαλιστική δράση.

Τρόμαξαν τους εργοδότες
  • Καρφούρ: Η άμεση αντίδραση του επιχειρησιακού σωματείου, η αποφασιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ και άλλων ταξικών συνδικάτων, δεν άφησαν περιθώρια στην εργοδοσία, η οποία αναγκάστηκε να επαναπροσλάβει τον περασμένο Γενάρη τις δύο συνδικαλίστριες που απέλυσε από το κατάστημα «Μαρινόπουλος» στην Καλαμπάκα. Οι συνδικαλίστριες απολύθηκαν επειδή είχαν πρωτοστατήσει στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας στις 12 του περασμένου Δεκέμβρη. Οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συμβολικούς αποκλεισμούς καταστημάτων, ακόμα και κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αυτός ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα.
  • Ρενό: Την τρομοκράτηση συνολικά των εργαζομένων στην αντιπροσωπεία της αυτοκινητοβιομηχανίας «Renault» («Ρενό») στη Ν. Φιλαδέλφεια, επεδίωξε η διεύθυνση της επιχείρησης, απολύοντας δύο εργαζόμενους, οι οποίοι συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 του Δεκέμβρη. Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Συνδικάτου Μετάλλου και άλλων ταξικών συνδικάτων της Αθήνας οδήγησαν στην επαναπρόσληψή τους.
  • Δήμος Πετρούπολης: Υστερα από πολύμηνους απεργιακούς και άλλους αγώνες των εργαζομένων, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πετρούπολης αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόλυση συνδικαλιστή και να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα που όφειλε στους εργαζόμενους.
  • Αστέρας Βουλιαγμένης: Καθοριστική επιτυχία για τη εξέλιξη των αγώνων στον κλάδο κατέγραψαν οι ταξικές δυνάμεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και το ΠΑΜΕ. Τον περασμένο Φλεβάρη, ανάγκασαν την διαχειρίστρια εταιρεία «Starwood» («Στάργουντ») του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας Βουλιαγμένης» να επαναπροσλάβει την Μερόπη Αλυκιώτη, εργαζόμενη στο συγκρότημα και συνδικαλίστρια στον κλάδο, η οποία επέστρεψε στη δουλειά της με σύμβαση αορίστου χρόνου, μετά από πολλά χρόνια απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η εργοδοσία κυνικά είχε ομολογήσει ότι δεν ήθελε την συνδικαλίστρια στα πόδια της, γιατί με τη δράση της δημιουργούσε προβλήματα στην «εργασιακή ειρήνη», που ήθελε να επιβάλει η πολυεθνική. Λίγους μήνες πριν (Οκτώβρης 2007) οι εργαζόμενοι με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων ανάγκασαν το σωματείο να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις με καθολική συμμετοχή σε αυτές των εργαζομένων. Η αποφασιστική συμπαράσταση άλλων κλάδων ανάγκασε την εργοδοσία να επαναπροσλάβει τους δεκάδες εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις είχαν λήξει, με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με μια μαζική διαδήλωση μέσα στο συγκρότημα επέβαλε τη διαδικασία των επαναπροσλήψεων.
  • Ξενοδοχείο «Ηριδανός»: Ούτε μια μέρα δε διήρκεσε η απόλυση της καμαριέρας και συνδικαλίστριας στον κλάδο Φωτεινής Χάρντινα από το ξενοδοχείο «Ηριδανός». Αμεσα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οργάνωσε κινητοποίηση μέσα στο ξενοδοχείο και ανάγκασε τον διευθυντή του ξενοδοχείου να ανακαλέσει την απόλυση και η εργαζόμενη να επιστρέψει στη δουλειά της.
  • Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Θέρμη): Μόλις προχτές 1η Μάη, από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκε η επαναπρόσληψη δύο εργαζομένων από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Η μάχη με την εργοδοσία και τα συνδικαλιστικά της δεκανίκια έληξε νικηφόρα, καθώς μετά από πολυήμερο αγώνα των ταξικών δυνάμεων ανακλήθηκαν οριστικά οι δυο απολύσεις με τις οποίες η εργοδοσία στόχευε στην τρομοκράτηση συνολικά των εργαζομένων.
  • «ΛΕΚΚΟΣ»: Αλλη μια επιτυχία μετρούν οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη καθώς μετά από παρέμβαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στελεχών του ΠΑΜΕ ανακλήθηκαν οι δύο απολύσεις που είχαν γίνει στην εταιρεία τηλεφωνικού μάρκετινγκ «ΛΕΚΚΟΣ».
Μάχη σε όλους τους κλάδους
  • «Σπρίντερ»: Λίγους μήνες πριν, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων κέρδισαν τη μάχη της ανάκλησης της αναίτιας και αυθαίρετης απόλυσης εργαζόμενης από την πολυεθνική «Sprinder» («Σπρίντερ») στην περιοχή.
  • Μέταλλο - Πειραιάς: Η θύελλα αντιδράσεων και παρεμβάσεων των εργατικών οργανώσεων του Πειραιά έφερε ως αποτέλεσμα την έκδοση προσωρινής διαταγής της προέδρου υπηρεσίας Πρωτοδικών να επιστρέψει στη δουλειά του ο Βασίλης Ριφουνάς, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Ο συνδικαλιστής διώκεται εδώ και πολλά χρόνια από την εργοδοσία της επιχείρησης για τη συνδικαλιστική του δράση.
  • Λογιστές Πειραιά: Στις αρχές του Απρίλη, κάτω από την πίεση του αγώνα του Συλλόγου Λογιστών Πειραιά και της Ομοσπονδίας Λογιστών, η εταιρεία «ΙΚΕΑ Φρανσάιζ Πρότζεκτ Μάρκετινγκ» αναγκάστηκε να ανακαλέσει την παράνομη και καταχρηστική απόλυση του μέλους της Διοίκησης του Συλλόγου Λογιστών Πειραιά Γιάννη Κηπουρά, που είχε απολύσει δύο μέρες πριν την πανελλαδική απεργία στις 19 Μάρτη.
  • Παιδική Στέγη: Στις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου, η διοίκηση της «Παιδικής Στέγης», και μπροστά στη δηλωμένη αποφασιστικότητα του σωματείου και των εργαζομένων να οργανώσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην ανάκληση απόλυσης εργαζόμενης που δούλευε στον Παιδικό Σταθμό «Κρόσφιλντ» στο Κερατσίνι.
  • Ιατρικό Αθηνών: Στο πόστο της επέστρεψε η έγκυος νοσηλεύτρια που είχε απολύσει στις αρχές του περασμένου Μάρτη η διοίκηση του Ομίλου «Ιατρικό Αθηνών», κάτω από την πίεση του συντονισμένου και δυναμικού αγώνα του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Συγκεκριμένα, η έγκυος εργαζόμενη που δούλευε στο Παιδιατρικό Τμήμα, στις 14 του περασμένου Φλεβάρη, παρουσίασε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Οταν ενημέρωσε τον Ομιλο της ζήτησαν να παραιτηθεί και αφού δεν το δέχτηκε της έστειλαν εξώδικο με το οποίο της κοινοποιούσαν την απόλυσή της με την πρόφαση ότι απουσίαζε από τη δουλειά της.
  • Ιματισμός: Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο ιδιοκτήτης βιοτεχνίας ιματισμού στον Αγιο Ελευθέριο απέλυσε τον 30χρονο Τζιχάντ από το Μπαγκλαντές επειδή συμμετείχε στην 24ωρη απεργία της 16ης Απρίλη. Η άμεση και δυναμική παρέμβαση του ταξικού Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος Αθήνας επέβαλε την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ