Σάββατο 3 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΙΚΑ 2008 - 2013
«Λαγός» περικοπών και χαρατσιών στην Υγεία

Πριν ακόμα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ, το ΙΚΑ ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή της κάρτας Υγείας με το πιστωτικό όριο, απ' τη Σάμο και τη Λευκάδα

Ο «εκσυγχρονισμός» του ΙΚΑ προμηνύει μόνο νέα χαράτσια και περικοπές για τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων του

Eurokinissi

Ο «εκσυγχρονισμός» του ΙΚΑ προμηνύει μόνο νέα χαράτσια και περικοπές για τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων του
Με μοχλό τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) η διορισμένη Διοίκηση του ΙΚΑ ετοιμάζει δραματικές περικοπές στις παροχές Υγείας που θα συνοδεύονται από άγρια χαράτσια για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους στην ώρα της ανάγκης, προωθώντας, με αυτόν τον τρόπο, την άλλη πλευρά της αντιδραστικής αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ με τον τελευταίο νόμο.

Πριν ακόμα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η Διοίκηση του ΙΚΑ ενέταξε στο «Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού του ΙΚΑ 2008 - 2013» και προχωρά στην πιλοτική εφαρμογή των λεγόμενων «έξυπνων καρτών» (smart card) Υγείας που θα πιστώνονται με «συγκεκριμένο ετήσιο ποσό, το οποίο θα χρησιμοποιεί ο ασφαλισμένος με τους φορείς της ΠΦΥ».

Επίσης, προβλέπει μια σειρά ακόμα μέτρων μεταξύ των οποίων και «μελέτη βελτίωσης ελεγκτικού μηχανισμού παροχών και τομέα Υγείας» με «στόχο τον περιορισμό των σχετικών δαπανών». Φαίνεται, δηλαδή, ξεκάθαρα ότι στην επιχείρηση της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας το ΙΚΑ χρησιμοποιείται κυριολεκτικά σαν λαγός των κυβερνητικών σχεδίων καθώς ακόμα και στο προσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ, το ΙΚΑ δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια ένταξης στο σχετικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Το «Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού του ΙΚΑ 2008 - 2013» αποτελεί κωδικοποίηση του προγράμματος που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 27.12.2007 και περιείχε δραματικές ανατροπές τόσο στον τομέα των συντάξεων όσο και της Υγείας. Τότε, τα στελέχη του ΠΑΜΕ που συμμετέχουν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων στη Διοίκηση αρνήθηκαν να προσέλθουν στη συνεδρίαση, ενώ με επιστολή τους ζήτησαν την απόσυρση του προγράμματος, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην περάσουν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης.

Προτεραιότητα η αυτονομία του κλάδου Υγείας

Το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού του ΙΚΑ 2008 - 2013 περιλαμβάνει δέκα άξονες και θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ στις 8.5.2008.

Ο πρώτος άξονας αναφέρεται στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό και προβλέπει: «Διαχωρισμό του ΙΚΑ σε δυο ανεξάρτητους οργανωτικά, διοικητικά, λειτουργικά και οικονομικά φορείς, εκ των οποίων ο ένας θα περιέχει την ασφάλιση και τη χρηματοδότηση των συντάξεων και άλλων παροχών και ο άλλος των υπηρεσιών Υγείας». Μάλιστα, η «πλήρης αναδιοργάνωση του τομέα Υγείας και η προώθηση της αυτοτέλειάς του» αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά τους κύριους στόχους της Διοίκησης, όπως σημειώνεται στην εισαγωγή του προγράμματος.

Στα πλαίσια αυτά, το ΙΚΑ ξεκινά την «πιλοτική εφαρμογή της έξυπνης κάρτας που προωθεί το υπουργείο Υγείας στις περιοχές της Σάμου και της Λευκάδας», για να «εξυπηρετεί την πρόσβαση των ασφαλισμένων στους φορείς της ΠΦΥ (γιατρούς, εργαστήρια, φαρμακεία)». Η πίστωση με συγκεκριμένο ποσό, υποστηρίζει η διοίκηση του ΙΚΑ, απαλλάσσει τον ασφαλισμένο απ' την ανάγκη ελέγχων και εγκρίσεων, περιορίζει σημαντικά το διοικητικό κόστος και τη σχετική γραφειοκρατία, διασφαλίζει ένα πλήρες ιστορικό της φύσης και του αντικειμένου των συναλλαγών και περιορίζει τις δυνατότητες καταδολίευσης του συστήματος. Δηλαδή, η διοίκηση του ΙΚΑ, επικαλούμενη τα αποτελέσματα των περιοριστικών πολιτικών των κυβερνήσεων συγκαλύπτει - για να υιοθετήσει στη συνέχεια - τα αντιδραστικά σχέδια που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Κι αυτό επειδή, όπως προκύπτει απ' το προσχέδιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, στο Γενικό Σύστημα ΠΦΥ (ΓΣΠΦΥ) εντάσσονται δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών και οι ιατρικές πράξεις και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία καλύπτονται από το ΓΣΠΦΥ, καταχωρούνται και κωδικοποιούνται στο Πρωτόκολλο Ιατρικών Πράξεων και στο Πρωτόκολλο Φαρμάκων, στα οποία προσδιορίζονται και οι αμοιβές ιατρικών πράξεων και φαρμάκων. Τα πρωτόκολλα είναι ενιαία για όλους τους ενταγμένους στο Γενικό Σύστημα ασφαλιστικούς οργανισμούς και ισχύουν ενιαία για κάθε φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Στα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων και φαρμάκων προσδιορίζονται οι ιατρικές πράξεις πρόληψης, οι διαγνωστικές εξετάσεις και τα αναγκαία φάρμακα κατά κατηγορία πληθυσμού, ηλικία, φύλο, ειδικές συνθήκες, ως και η χρονική περίοδος επανάληψής τους, οι οποίες ενεργούνται υποχρεωτικά με φροντίδα του προσωπικού ιατρού.

Μ' άλλα λόγια, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να κινηθεί σε αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό και ο ασφαλισμένος να αρρωστήσει με ...βάση τα πρωτόκολλα!

Επιπλέον, το πιστωτικό όριο στην κάρτα Υγείας ορίζεται με απάνθρωπα κριτήρια:

  • Τις γενικές ατομικές παραμέτρους του ασφαλισμένου, όπως ιδίως ηλικία, φύλο, μόνιμες αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις και ειδικές ανάγκες.
  • Την πολιτική που εφαρμόζει κάθε ασφαλιστικός οργανισμός, αναφορικά με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις δαπάνες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και
  • την ιστορική μέση δαπάνη για τις αντίστοιχες υπηρεσίες Υγείας του ασφαλιστικού οργανισμού, που περιλαμβάνονται στα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων και φαρμάκων.
Δεκαπέντε κτίρια με ΣΔΙΤ

Η ανάπτυξη του νέου Οργανισμού Υγείας του ΙΚΑ θα γίνει με βάση πρότυπα ποιοτικών παραμέτρων και προβλέπει την «ίδρυση, συγχώνευση, αναβάθμιση και μεταβολή των μονάδων Υγείας».

Ακόμα, προβλέπεται η μηχανογράφηση των φαρμακευτικών και νοσοκομειακών δαπανών και των εργαστηριακών εξετάσεων, με στόχο να «μειωθεί η σχετική δαπάνη».

Τέλος, προβλέπεται η κατασκευή 15 κτιρίων του ΙΚΑ μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ