Κυριακή 4 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με γερά εφόδια και νέες δυνάμεις κλιμακώνουμε τους ταξικούς αγώνες

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα την 1η του Μάη
Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα την 1η του Μάη
Ολο το προηγούμενο διάστημα, με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο εφτάμηνο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έδωσε σκληρές μάχες. Συγκρούστηκε με την αντιλαϊκή πολιτική. Οργάνωσε την πάλη για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, τη γενικότερη χειροτέρευση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση. Καταδικάσαμε το νομοσχέδιο και το νόμο Πετραλιά. Αποκαλύψαμε τους αντεργατικούς νόμους Σιούφα - Ρέππα, διεκδικήσαμε Κοινωνική Ασφάλιση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων. Διεκδικήσαμε υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, στα εργοδοτικά γκέτο, παρά την τρομοκρατία και τις απειλές, δείχνει διαθέσεις αντίστασης, σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης, των εργοδοτών και της ΕΕ. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, φέρει τη σφραγίδα της αποφασιστικής, της ακούραστης δράσης του ταξικού εργατικού κινήματος. Φέρει τη σφραγίδα της αδιάκοπης και πολύμορφης δράσης του ΠΑΜΕ με απεργίες, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, παραστάσεις, καταλήψεις και άλλες μορφές πάλης.

Φέρει τη σφραγίδα της οργάνωσης απεργιακών φρουρών έξω από τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, που αναμετρήθηκαν με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της. Νέες δυνάμεις συσπειρώθηκαν στο ΠΑΜΕ, το οποίο έδειξε για άλλη μια φορά την υπεροχή του σε σχέση με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Εκτιμήθηκε από περισσότερους εργαζόμενους η γραμμή και το πλαίσιο στόχων πάλης του ΠΑΜΕ. Εκτιμήθηκε η σημασία του αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Με τον αγώνα του ταξικού κινήματος, με τον αγώνα των εργαζομένων, εμποδίσαμε αντιλαϊκά μέτρα. Πετύχαμε υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις σε ορισμένους κλάδους. Συγκρουστήκαμε με την εργοδοσία και αποτρέψαμε απολύσεις. Είναι πολύτιμη η πείρα από τις κινητοποιήσεις στα πολυκαταστήματα «Καρφούρ», σε μεγάλα ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις.

΄Η με τα μονοπώλια ή με το λαό

Η πείρα που αποκτήθηκε είναι γερό εφόδιο, το οποίο έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε, γιατί έρχονται νέοι αγώνες και πρέπει να τους προετοιμάσουμε καλύτερα. Αυτό είναι σήμερα πιο αναγκαίο από χτες. Γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη νέα αντεργατική επίθεση. Το κατασκευασμένο από την κυβέρνηση πόρισμα της επιτροπής, με επικεφαλής τον πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ι. Κουκιάδη, προβλέπει υπαγορευμένες από το κεφάλαιο και την ΕΕ αντεργατικές ανατροπές. Το δόγμα της λεγόμενης ευελιξίας και ασφάλειας, που προωθούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, σημαίνει νέα δεσμά για τους εργαζόμενους, βάθεμα της εκμετάλλευσης.

Η «ασφάλεια» είναι ψευδεπίγραφη, είναι απάτη. Αυτό που θα βάλει τη σφραγίδα του είναι η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, οι πολύ χαμηλοί μισθοί, η ανασφάλιστη εργασία. Κι αυτή η επίθεση θα συνδυαστεί με νέα αντιασφαλιστικά μέτρα κατά των εργαζομένων στο Δημόσιο, ιδιαίτερα κατά των εργαζομένων γυναικών, με νέα επιδρομή για την κατάργηση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Πρόκειται για πολύ σοβαρές εξελίξεις που επιβάλλεται να γίνουν βάση για την εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων, συμπερασμάτων πάνω στο πραγματικό δίλημμα. Και το πραγματικό δίλημμα είναι ή με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό ή με το λαό. Εδώ, στην πράξη, απέναντι στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, απέναντι στα μονοπώλια, την πλουτοκρατία δοκιμάζεται η κάθε συνδικαλιστική και πολιτική δύναμη. Αυτά είναι βασικά κριτήρια για τη στάση της. Και αυτά τα κριτήρια οδηγούν στην ανάγκη απόρριψης των κομμάτων του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου, στην καταδίκη της πολιτικής τους.

Τώρα, με την πείρα που έχει συγκεντρωθεί, μπορούν να δυναμώσουν οι θετικές διεργασίες. Να εκφραστεί μαζική αμφισβήτηση και καταδίκη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, να ανοίξει πιο ουσιαστική συζήτηση για την πορεία των εξελίξεων. Οι παραγωγοί του πλούτου να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει.

Οι ένοχοι έχουν όνομα

Η πείρα τόσων χρόνων και από τη χώρα μας δείχνει ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που στηρίζεται στο κέρδος και η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κυβερνούν τόσα χρόνια για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα που βιώνει η εργατική τάξη, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

  • Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την ανεργία που χτυπά ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες. Για το χτύπημα της πλήρους και σταθερής δουλειάς, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την εντατικοποίηση της δουλειάς και τα εργοδοτικά εγκλήματα. Για τους άθλιους μισθούς και συντάξεις, για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για την καταλήστευση των ταμείων, για την εισφοροδιαφυγή, για τα σκάνδαλα που γεννάει η αντιλαϊκή τους πολιτική.
  • Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, τα ταξικά εμπόδια σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών της εργατικής οικογένειας.
  • Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την πολιτιστική υποβάθμιση και τη χρησιμοποίηση του αθλητισμού υπέρ των κεφαλαιοκρατών, σαν μέσο χειραγώγησης νέων ανθρώπων.

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να έχουν καμιά αυταπάτη. Να μη δείξουν καμιά ανοχή στην αντεργατική πολιτική, καμιά επανάπαυση για τις κινήσεις αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που κάνει η αστική τάξη. Το σύστημα παίρνει υπόψη του τη φθορά του δικομματισμού και αναζητεί λύσεις, κυβερνήσεις συνεργασίας, κεντροαριστερά, κεντροδεξιά σχήματα. Ενισχύει τις δυνάμεις του οπορτουνισμού, καταφεύγει σε φτιασιδώματα. Για να σταματήσει τις θετικές διεργασίες που γίνονται μέσα στους εργαζόμενους, για να γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθεια εγκλωβισμού των λαϊκών δυνάμεων, για να συνεχιστεί χωρίς μεγάλους κραδασμούς η στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να σκεφτεί καλά και να δώσει αποφασιστική απάντηση στο δικομματισμό, στις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, σε συστράτευση με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα. Οσο πιο αδύνατες είναι οι δυνάμεις του κεφαλαίου τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η πάλη των εργαζομένων. Αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη.

Να δυναμώσουμε το ΠΑΜΕ παντού

Οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ είναι συνυπεύθυνες, γιατί στηρίζουν την ουσία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Πρωταγωνιστούν οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, αλλά με αυτές συμπαρατάσσεται και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» σε σοβαρά ζητήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Είναι αυτές οι δυνάμεις που στηρίζουν τον αντεργατικό νόμο Ρέππα, την απελευθέρωση της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, προσπαθώντας να κρύψουν αυτές τις επιλογές τους πίσω από συνθήματα και παχιά λόγια. Είναι αυτές οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη μερική απασχόληση, τις απολύσεις. Είναι αυτές οι δυνάμεις που δηλητηριάζουν την εργατική τάξη με την ταξική συνεργασία, τη συναίνεση με το κεφάλαιο, τους «κοινωνικούς διαλόγους» για την αφαίρεση δικαιωμάτων.

Είναι το επιτελείο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που αποδέχεται την εισοδηματική πολιτική της λιτότητας, που υπέγραψε το 2006 την Εθνική Συλλογική Σύμβαση με αύξηση 77 λεπτά του ευρώ και τη Σύμβαση του 2008 με αύξηση ένα ευρώ την ημέρα. Αυτές οι δυνάμεις μιλούν υποκριτικά σήμερα για την επέκταση της φτώχειας και κλαψουρίζουν για τις συνέπειες της ακρίβειας, επιχειρώντας να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, το σύνολο των εργατοϋπαλλήλων να καταδικάσουν τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό. Να ξεπεράσουν πιέσεις και εκβιασμούς, να συμβάλουν στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και να συστρατευτούν στην υπόθεση της ανασύνταξης, της αναγέννησης του εργατικού κινήματος, δίνοντας δύναμη στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Αυτή η επιλογή θα δώσει δύναμη στον ταξικό αγώνα. Αυτή η επιλογή θα δυναμώσει την ενότητα της εργατικής τάξης, θα διαμορφώσει συνθήκες για νέα δικαιώματα και κατακτήσεις. Δεν έχουμε περιθώρια για καθυστέρηση.

Συσπειρώνουμε δυνάμεις, οργανώνουμε την αντεπίθεση

Παίρνουμε δύναμη από την Εργατική Πρωτομαγιά, τις δεκάδες μικρές και μεγάλες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος το τελευταίο μόνο διάστημα. Παίρνουμε δύναμη από την ταξική πάλη, που είναι το αναγκαίο και αναντικατάστατο στοιχείο της προοδευτικής εξέλιξης της κοινωνίας, η κινητήρια δύναμη των εξελίξεων.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της εργατικής τάξης στα συνδικάτα. Για τη βελτίωση της λειτουργίας τους, το δυνάμωμα των δεσμών τους με τους εργαζόμενους, για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δουλειά, το μεροκάματο, την Υγεία, την Υγιεινή και Ασφάλεια, την Παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, για κάθε πρόβλημα που απασχολεί την εργατική οικογένεια.

Δίνουμε μάχη για την ταξική ενότητα των εργαζομένων και τη συμμαχία με τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους, που καταπιέζονται από τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερο πείσμα την προσπάθεια για τη συγκρότηση και άλλων Επιτροπών Αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις εργατικές γειτονιές. Δίνουμε οργανωμένα, απαιτητικά τη μάχη για την οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης που μαρτυράει στους χώρους δουλειάς.

Αντιπαλεύουμε όλες τις αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες που αμφισβητούν τον πρωτοπόρο και ανατρεπτικό ρόλο της εργατικής τάξης. Τα επιχειρήματά τους για το τέλος της εργατικής τάξης έχουν πτωχεύσει. Είναι η μόνη τάξη που δεν έχει στην ιδιοκτησία της μέσα παραγωγής και πουλάει στους καπιταλιστές την εργατική της δύναμη για να ζήσει. Είναι η τάξη που παράγει τον πλούτο, που τον καρπώνονται οι πλουτοκράτες. Γι' αυτό έχει κάθε λόγο να μπει μπροστά στην πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι εργάτριες και οι εργάτες δεν έχουν απέναντί τους μόνο μια κυβέρνηση, αλλά μια πολιτική εξουσία που εκφράζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτήν πρέπει να ανατρέψει η εργατική τάξη και να διεκδικήσει τη δική της εξουσία. Με αυτό τον προσανατολισμό οργανώνουμε την αντίσταση κατά των αντεργατικών μέτρων, συνεχίζουμε τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων, τον αγώνα για τα προβλήματα της εργατικής τάξης. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία, αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, γνωρίζοντας ότι οι αντίπαλοί μας δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Εχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, αλλά και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας ότι θα τα καταφέρουμε.


Του Γιώργου ΠΕΡΡΟΥ*
* Ο Γ. Πέρρος είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ