Κυριακή 4 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η αγροτιά χρεοκοπεί και ξεκληρίζεται

Η Θεσσαλία, την οποία επισκέπτεται την ερχόμενη Τρίτη, στο πλαίσιο της «νέας πορείας του ΚΚΕ προς το λαό» η Αλέκα Παπαρήγα - θα μιλήσει σε πανθεσσαλική συγκέντρωση στη Λάρισα, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου - έχει όλα τα προβλήματα ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν όλες οι περιοχές της χώρας μας, τα οποία έχουν τραγικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα. Προβλήματα που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Στην περιοχή υπάρχει τεράστιο ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης που βασανίζει την εργατική τάξη, καταπάτηση των εργατικών και εργασιακών δικαιωμάτων, απανωτά λουκέτα σε μικρομάγαζα και μικροεπιχειρήσεις, σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας και προσφοράς υπηρεσιών στη «δημόσια» Υγεία και Παιδεία, που έχουν σαν αποτέλεσμα την επέκταση και το βάθεμα της φτώχειας στα λαϊκά στρώματα.

Ως μία από τις μεγαλύτερες αγροτικές περιοχές της χώρας, η Θεσσαλία αντιμετωπίζει το αγροτικό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί την Ελλάδα και όλο και περισσότεροι ομολογούν ότι οφείλεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Μια πολιτική που ξεκληρίζει μαζικά τους μικρομεσαίους αγρότες και συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγους αγροτοβιομήχανους, που καρπώνονται τον αγροτικό πλούτο. Αυτή η πολιτική είναι που πάει να μετατρέψει το θεσσαλικό κάμπο - αυτή την «ευλογημένη γη» που μπορεί να παράγει τα πάντα σε μεγάλες ποσότητες και σε πολύ καλή ποιότητα - σε παραγωγική έρημο.

Ηδη, έχει αρχίσει η παραγωγική «κατηφόρα, που οδηγεί σε δραματική μείωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι αδυνατούν, πλέον, να εξασφαλίσουν «τον επιούσιον» από την αγροτική δουλειά. Η εισοδηματική συρρίκνωση, σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη ακρίβεια στα βασικά είδη - τρόφιμα, ένδυση, καύσιμα κ.ά. - και με την πλήρη εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας, του Αθλητισμού, πλαταίνουν και βαθαίνουν τη φτώχεια στη θεσσαλική ύπαιθρο και καθιστούν πολύ δύσκολη τη ζωή στα χωριά. Αυτή η εξέλιξη αναγκάζει πολλούς να καταφύγουν στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση και τα χωριά ερημώνουν.

Λύση σ' αυτά τα προβλήματα δε θέλει να δώσει η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων. Αυτές νοιάζονται μόνο για το πώς θα ταΐζουν την πλουτοκρατία του τόπου και ουδόλως ενδιαφέρονται για τη φτωχολογιά της υπαίθρου. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, τίθεται το ζήτημα ανατροπής αυτής της πολιτικής και αντικατάστασής της από άλλη, που θα κινείται σε φιλολαϊκή πορεία. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, παρά μόνο με την παρέμβαση του μαζικού, λαϊκού κινήματος, το οποίο θα βάλει τη δική του σφραγίδα στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Η ανασυγκρότηση, αναπροσαρμογή και ενδυνάμωση του αγροτικού κινήματος, η αγωνιστική συμπόρευσή του με το κίνημα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, η πολιτική στόχευση και προοπτική της κοινής πάλης είναι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, αναγκαία προϋπόθεση για ν' αλλάξει η κατάσταση στη χώρα μας.

Η πρόταση του ΚΚΕ για ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, μακριά από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των πραγματικών συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιουργεί η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η απαντοχή και η ελπίδα για το φτωχό αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, που βλέπει τη ζωή του να «μαυρίζει» και τον ορίζοντα του μέλλοντός του να «σκοτεινιάζει».


Κείμενα:
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ